Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
11.06.2015 09:11:57
Deli članek:

Branko Ilić: Pozor: tokrat brez evforije!

Arsen Perić

V reprezentanci sta v tem trenutku zgolj dva nogometaša, ki sta klubsko sezono 2014/15 zaključila z osvojenim naslovom državnega prvaka. Alešu Mertlju je to uspelo z Mariborom, na tujem pa je tekmovalno leto na prestolu zaključil le Branko Ilić. Ljubljančan je s Partizanom osvojil naslov srbskega prvaka in tako na najboljši mogoči način kronal zanj zelo uspešno obdobje.

"Za mene je bila ta sezona predvsem zelo zanimiva. V prvi vrsti, ker se mi še nikdar ni zgodilo, da bi igral na toliko različnih položajih. Bil sem kot ptica selivka. (smeh) No, toda končalo se je z naslovom prvaka, kar je vsekakor nekaj, česar ne bom pozabil. Ko je tako, hitro pozabiš na vse," zadovoljstva ne skriva Ilić, ki je sezono vendarle končal tudi z grenkim priokusom: "Drži, predvsem zaradi pokala. V finalu smo igral s Čukaričkim in si privoščili prevelik spodrsljaj. Morda je bilo krivo to, da smo se po osvojenem naslovu prvaka malce preveč sprostili. Padla nam je motivacija, dejansko bi bilo bolje, če bi slavje prestavili in se veselili šele po finalu pokala. Zaradi poraza je dobra volja kar nekoliko splahnela … No, ampak vseeno smo glavni cilj dosegli. Vseeno sem raje prvak kot pokalni zmagovalec. Je pa res, da je to bolj slaba tolažba, ko prideš v finale in tam izgubiš."

m24.si

Vemo, kaj nas čaka, pričakujemo, da nam bo nasproti stala Anglija v svoji najboljši izvedbi. Če nas bo tekmec zaradi takšnega ali drugačnega razloga vzel nekoliko z levo roko, pa bo to zgolj dobro za nas. Toda – ponavljam – na to se ne smemo zanašati.

Ob tem velja dodati, da je Ilić bržčas že odigral svojo zadnjo tekmo v dresu beograjskega velikana, včeraj so tudi srbski mediji zapisali, da obstaja velika verjetnost njegovega predčasnega odhoda. Takšen scenarij nam je Ilić potrdil tudi na Brdu pri Kranju, pojasnil je, da je ključni razlog za spogledovanje z menjavo okolja prav zgoraj omenjeno dejstvo, da so ga črno-beli v tej sezoni selili s položaja na položaj.

"Ko sem bil še član Olimpije, mi je sloviti Robert Prosinečki dejal, naj na igrišču počnem to, kar najbolje znam, in ne tistega, česar ne obvladam najbolje. A težko si najboljši, če igraš na položaju, na katerem nisi nikdar prej," je pojasnil izkušeni Ljubljančan, ki naj bi imel na mizi ponudbo iz Turčije.

Arsen Perić

Ne glede na vse se bo po koncu reprezentančne akcije vrnil v srbsko prestolnico, kjer bodo nogometaši Partizana priprave začeli že v ponedeljek. Ilić bo najprej sicer dobil pet dni dopusta, nato pa do morebitnega odhoda kakopak treniral z ostalimi člani Partizana. A bržčas v upanju, da bo njegova prihodnost kar najhitreje rešena.

ANGLIJA V NAJBOLJŠI IZVEDBI
Klubsko dogajanje je zdaj kakopak že nekaj časa povsem pozabljeno, v ospredju sta reprezentanca in spektakel v Stožicah, ki je praktično pred vrati. Tekma z Anglijo bo že v nedeljo, o njeni pomembnosti tako ali tako ni treba izgubljati besed. Slovenija je pač v ogorčenem boju za drugo mesto na lestvici skupine E, ki še prinaša neposreden preboj na Euro 2016 v Franciji. Prvo je pravzaprav že v rokah Anglije, ki je na petih tekmah vknjižila prav toliko zmag, zaradi tega in zaradi termina, ki je takšen, da misli že bežijo k dopustu, bi ugleden nasprotnik v Ljubljano lahko pripotoval nekoliko uspavan.

m24.si

"Na to se vseeno ne gre zanašati. Vsak, ki se resno ukvarja z nogometom, gre v prav vsako tekmo z jasnim namenom, da bi bil na koncu on tisti, ki bi roke zmagoslavno dvignil v zrak. Zato se ne slepimo, dejansko se z Angleži niti ne obremenjujemo kdo ve kako. Vemo, kaj nas čaka, pričakujemo, da nam bo nasproti stala Anglija v svoji najboljši izvedbi. Če nas bo tekmec zaradi takšnega ali drugačnega razloga vseeno vzel nekoliko z levo roko, pa bo to zgolj dobro za nas. Toda – ponavljam – na to se ne smemo zanašati," opozarja 32-letnik, ki bo v nedeljo odigral svojo 59. reprezentančno tekmo.

Odločitev o tem, ali bo igral ali ne, bo seveda sprejel selektor Srečko Katanec, ampak po tednu priprav se zdi, da dvomov ni: centralni branilski par bosta po stari navadi tvorila Ilić in kapetan Boštjan Cesar. Njuna vloga bo kakopak izjemno pomembna, če bo slovenski zid odbil vse angleške napade, bo pozitiven rezultat blizu oziroma bližje. Tudi v Londonu se je kar nekaj časa zdelo, da so Slovenci na dobri poti, ne nazadnje so povedli, ampak nato jim je zbranost popustila prav v obrambi.

Nikola Miljković

NAJMANJ REMI
"Na Wembleyju smo do prvega angleškega gola igrali odlično. Bili smo zbrani, disciplinirani, osredotočeni. Ko smo povedli, pa se nam je zgodila osnovnošolska napaka: zajela nas je evforija. In ko je tako, se ti hitro pripeti to, kar se je nam. Cena, ki smo jo plačali za to, pa je bila ogromna. Po izenačenju je šlo vse navzdol, padla nam je zbranost in začeli smo delati napake tam, kjer smo bili pred tem stoodstotni. Škoda, da je bilo tako, dejstvo je, da bi se lahko končalo tudi drugače," obžaluje otrok Olimpije.

Toda raje kot v preteklost zre v prihodnost: "Kar je bilo, je bilo. Zdaj nas čaka tekma v Stožicah, kjer bomo imeli na svoji strani tudi gledalce. To ne pomeni, da bo kaj lažje; dejansko bo zelo težko. Toda če bomo odigrali brez napake … Sliši se seveda preprosto, v praksi je precej težje. Zagotovo bomo storili nekaj napak, toda mora jih biti čim manj. Predvsem pa morajo biti majhne. Ne takšne, kot smo jih počeli v Londonu. Mislim, da lahko pridemo do pozitivnega rezultata. Kaj bi to bilo? Najmanj remi, želje pa so jasno vedno še višje."

m24.si

Na Wembleyju smo do prvega angleškega gola igrali odlično. Bili smo zbrani, disciplinirani, osredotočeni. Ko smo povedli, pa se nam je zgodila osnovnošolska napaka: zajela nas je evforija. In ko je tako, se ti hitro pripeti to, kar se je nam.

Otočani so pred nekaj dnevi odigrali prijateljsko tekmo z Irsko, v Dublinu je bilo 0:0. Po obračunu je bila četa selektorja Roya Hodgsona tarča glasnih kritik, v prvi vrsti zaradi igre brez kančka navdiha. Na splošno ima Anglija s tem že nekaj časa precej težav, ki pa so jih dobri rezultati v kvalifikacijah precej "zamaskirali".

"Ah, pustimo debate o tem. Anglija je vedno Anglija. Morda nima tako markantnih nogometašev kot v preteklosti, zagotovo ni več tako zvezdniška. Toda ne glede na vse so to igralci, ki vsi – od prvega do zadnjega – igrajo na najvišji mogoči ravni. Iz tedna v teden igrajo težke tekme, zato so pripravljeni na vse, predvsem pa se znajo odzvati ne glede na položaj, v katerem se znajdejo. To smo občutili na lastni koži … Če imajo težave, naj jih imajo, vendar naj se kar sami obremenjujejo z njimi, mi se bomo pa z našimi," se ne slepi Ilić, ki je imel ob koncu sezone nekaj težav z ramo, toda zdaj je povsem okreval.

"Mislim, da sem zadnje štiri tekme odigral s pomočjo tablet. V tistem obdobju nisem veliko treniral, le igral. Po koncu sezone so mi v klubu svetovali, naj si privoščim nekaj dni počitka, kar sem tudi storil. Ne glede na vse pa nisem izgubil veliko moči. Na splošno bi moral ležati kar nekaj časa, da bi povsem padel iz forme. Ampak brez skrbi, nisem," je odločno zaključil Branko Ilić.

Arsen Perić