Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
23.10.2024 16:40:20
Deli članek:

Riera pred naslednjo evropsko tekmo opozarja: To so igralci, ki želijo dokazati

Jure Klobčar

Nogometaše Celja v četrtek ob 18.45 na domačem igrišču čaka tekma 2. kroga ligaškega dela konferenčne lige proti turškemu Basaksehirju iz Istanbula. V celjskem taboru se zavedajo, da je tekma velika priložnost, da se klub v dobri luči pokaže v Evropi, kar je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi celjski strateg Albert Riera.

"Mislim, da se zavedamo, da je to za nas izjemna priložnost, da se pokažemo v Evropi. V tekmo moramo iti zelo dobro psihološko pripravljeni in dobro odigrati 90 minut," je pred predstavniki sedme sile uvodoma dejal Riera.

Riera je proti četrtkovim tekmecem nastopal že kot igralec v času, ko je nosil dres Galatasaraya. "Gre za velik klub, ki ga sestavlja veliko nekdanjih igralcev obeh turških velikanov, in sicer Galatasaraya in predvsem Fenerbahčeja, zato želijo dokazati, da so pri omenjenih klubih naredili napako, ko se niso odločili zanje. Nedvomno imajo precej kakovostnih igralcev, ki želijo imeti terensko premoč in žogo v svoji posesti," je o tekmecu razmišljal Riera.

Španec na celjski klopi kot ponavadi ni želel izpostavljati posameznih igralcev gostujočega moštva, ki po osmih odigranih tekmah v turškem prvenstvu zaseda šesto mesto. Po Transfermarktu je najvrednejši igralec Basaksehirja Poljak Krzysztof Piatek, čigar tržna vrednost znaša šest milijonov evrov in je v tej sezoni v vseh tekmovanjih skupaj dosegel že šest zadetkov, zato bo nedvomno predstavljal izziv za celjsko obrambo.

Slednja je imela v letošnji sezoni kar nekaj težav, česar se zaveda tudi Riera: "Biti moramo dobri tako z žogo kot brez nje. O branjenju se veliko pogovarjamo, saj so ekipe, ki razmišljajo zgolj o igri z žogo, precej šibke v fazi, ko te nimajo. Izgubljeno žogo moraš najprej spet osvojiti, da lahko nato z njo nekaj narediš."

Rierove besede je potrdil tudi celjski branilec David Zec. "Že od začetka sezone pri branjenju čutimo določen primanjkljaj, zato je na treningih veliko poudarka na tem. Toda po drugi strani imamo zelo učinkovit napad, zato sem prepričan, da bomo kmalu napredovali tudi v obrambi," je dejal Zec in poudaril, da ne želi razkrivati, s kakšno taktiko se bodo Celjani lotili Basaksehirja.

Zec je v isti sapi poudaril, da bo skupaj s soigralci igral na zmago, saj jih remi ne zanima. "Na tekmi z Vitorio smo prebili led. Zmaga ni nujna, a nanjo moramo iti," je izpostavil Zec.

Podobno kot Celjani so prvo tekmo ligaškega dela konferenčnega lige izgubili tudi Turki, od katerih je bil z 2:1 na domačem igrišču boljši dunajski Rapid, zato bosta obe ekipi še toliko bolj motivirani.

"Težko je reči, ali je bolje igrati tekmo po zmagi ali po porazu, po katerem si še bolj lačen zmage. Sam imam raje zmagovito serijo, saj se želimo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje, a sem po drugi strani zelo vesel, da si lahko moji igralci nabirajo izkušnje v Evropi, ki jim bodo zelo koristile. Spoznali bodo namreč razliko med domačim prvenstvom in evropskimi pokali. Sam trdim, da ta ni v kakovosti, temveč v hitrosti, na katero se morajo moji igralci čim prej privaditi," je o tekmovanju na dveh frontah razmišljal Riera.

Na četrtkovi tekmi bosta zagotovo odsotna poškodovana Žan Karničnik in Nejc Ajhmajer ter kaznovani Mario Kvesić. V kader pa se najverjetneje vračajo Mark Zabukovnik, Aljaž Krefl in Tamar Svetlin.