Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
13.08.2024 14:00:38
Deli članek:

Victor Sanchez po koncu zmagovitega niza Olimpije: Ena ekipa je želela zadeti, druga je zavlačevala

Grega Valančič

Olimpija na prvem in Domžale na zadnjem mestu prvenstvene lestvice. Položaj, v katerem sta nasprotnika stopila v nedeljski obračun ob Kamniški Bistrici, je ostal nespremenjen tudi po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko je postalo jasno, da zmajem prvič pod taktirko Victorja Sancheza ne bo uspelo zmagati. Časa za objokovanje zapravljenih priložnosti v prestolnici ne bo veliko; za zeleno-bele se začenja peklenski preostanek avgusta, ki bi utegnil povedati marsikaj o resničnem potencialu trenutne ljubljanske ekipe.

V povzetkih dogajanja na domžalski zelenici smo pisali o tem, da je bila to v napadalnem smislu najskromnejša tekma zmajev, odkar je na ljubljansko klop znova sedel španski strateg. Da so njegovi napadalno usmerjeni varovanci poskrbeli za najmanj nevarnih oziroma zares obetavnih situacij pred nasprotnikovimi vrati. In to neposredno po tekmi, na kateri so v tem pogledu naravnost blesteli. Po tekmi, na kateri se je obramba moldavskega Šerifa – v zadnjih letih vsega spoštovanja vrednega tekmeca na evropskih odrih – šibila pod težo valovanja zeleno-belih napadov.

Klonila je trikrat, brez težav pa bi se lahko zgodilo, da bi bila zaušnica za goste iz Pridnestrske republike še precej bolj boleča. Zmaga nad osami iz Tiraspola je bila vseeno dovolj suverena, da smo ob Kamniški Bistrici pričakovali povsem razbremenjeno, a ob neizbežnih rotacijah še vedno dovolj motivirano ljubljansko zasedbo. Takšna bi morala s prevetrenimi in v uvodnih tednih sezone neprepričljivimi Domžalčani opraviti brez večjih težav, a dobili smo novo potrditev, da enostavnih tekem in vnaprej vknjiženih točk tudi v letošnji izvedbi državnega prvenstva na sončni strani Alp ne bo.

Vztrajamo pri trditvi, da je bila z vidika ustvarjenih priložnosti to najskromnejša tekma v eri Victorja Sancheza, a to nikakor ne pomeni, da je bila – skromna. Rumena družina je trpela in za to niso bile krive le visoke temperature, ki so v nedeljskem popoldnevu začele postopoma padati šele po zaključnem žvižgu Mateja Juga. Predvsem v prvem polčasu je bila četa Erika Merdanovića v izrazito podrejenem položaju, ob zgoščeni sredini je nevarnost prihajala predvsem preko krilnih položajev Olimpije, najlepšo priložnost pa je zapravil zelo dejavni, a v ključnih trenutkih ne zares razpoloženi Nemanja Motika. Z vsako pretečeno minuto je domžalska zasedba bolje izkoriščala ničlo na semaforju, Ljubljančani pa nikakor niso našli poti mimo Ajdina Mulalića.

Kaznovani za neučinkovitost
»Nismo zadeli, preprosto. Od prve minute smo na igrišče stopili z željo, da čim hitreje pridemo do zadetka, a nam ni uspelo. Če pogledamo tekmo v celoti, mislim, da smo tokrat spremljali eno ekipo, ki je želela zadeti, medtem ko je druga skušala zavlačevati in razbijati ritem igre. Nasprotnik se je držal svojega načrta in na koncu mu je uspelo, nad tem se ne morem pritoževati. Razumljivo je, da imajo različne ekipe različne pristope. Če si dominanten, bo nasprotnik naredil vse, kar je v njegovi moči, da to prevlado čim bolje razbije oziroma jo drži na minimumu. Bili so uspešni, marsikaj pa bi bilo drugače, če bi nam uspelo zadeti,« je ob svojem prvem (manjšem) neuspehu na klopi zmajev razlagal Sanchez.


Nekdanji nogometaš madridskega Reala ne dvomi, da si je njegova četa ob Kamniški Bistrici ustvarila več kot dovolj priložnosti, da bi srečanje že v zgodnejši fazi odpeljala v povsem drugo smer. »Če bi izkoristili eno od lepih priložnosti, ki smo si jih priigrali v prvem polčasu, ko smo povsem prevladovali, bi v drugem gledali drugačno tekmo. Ker nam ni uspelo, smo spremljali bolj odprt dvoboj, morali smo tvegati več, na trenutke pa je bilo moč opaziti tudi utrujenost v nogah naših nogometašev. Razumljivo je, da je imel posledično nasprotnik več prostora za protinapade. Ta prostor so večkrat neposredno napadli, nekoliko nevarnih je bilo tudi nekaj prekinitev, ampak pod črto moram biti zadovoljen s pristopom naše ekipe. Zmanjkalo nas je le v zadnji tretjini, ko bi bilo treba zaključiti akcije, za to smo bili na koncu kaznovani. Po drugi strani veseli dejstvo, da nasprotniku spet nismo dovolili veliko in da je naša mreža ostala nedotaknjena, toda prišli smo po zmago, ki pa je ne moreš doseči, če ne izkoristiš niti ene od priigranih priložnosti,« pravi v Madridu rojeni trener.

39bd7804068c495909f38cbe00026700.jpeg

Tokrat ob številnih rotacijah ni uspel najti kombinacije, ki bi rešila domžalsko uganko. Med nosilci ljubljanske igre, ki so tekmo začeli na klopi za rezervne igralce, se je tokrat znašel tudi Marcel Ratnik, ob Petru Agbaju je na sredini igrišča namesto Agustina Doffa znova začel Thalisson, v prvem polčasu pa se je poznala tudi odsotnost Davida Sualeheja. Portugalski bočni branilec je v nadaljevanju močno poživil igro na levi strani ljubljanske zasedbe in prispeval kar nekaj dobrih predložkov, ki pa jih njegovi soigralci niso uspeli pretvoriti v zadetek. Španec rotacij kljub temu ne obžaluje. »Vsi igralci nam iz tedna v teden na treningih dokazujejo, da lahko računamo nanje. Tudi zato poskušamo čim bolje porazdeliti minutažo med vsemi. V teh vročih dneh nikogar ne želimo pretirano obremeniti, igramo na več kot 30 stopinjah Celzija in to je za igralce izjemno zahtevno,« je pojasnil trener še vedno vodilne ekipe slovenskega državnega prvenstva.

Polisja ugnala Šahtar
S temperaturami okrog 30 stopinj Celzija se bodo morali zmaji znova spopasti tudi v četrtek, ko jih čaka povratna tekma 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo v Tiraspolu. Prednost treh zadetkov, ki so si jo priigrali s sijajno predstavo v Stožicah, bi morala po vseh pričakovanjih zadostovati za razmeroma miren večer v Moldaviji. Zeleno-beli v letošnji sezoni zaenkrat niso kazali prevelikih nihanj, zaradi kakršnih se je zdela tudi podobna prednost v preteklosti precej manjše zagotovilo za uspeh, na drugi strani pa Mislav Karoglan še vedno ni uspel uglasiti pisanega orkestra serijskih prvakov Moldavije. Pretekli vikend je Šerif pred domačimi gledalci s kar nekaj težavami uspel ugnati Spartanii, v minuli sezoni zadnjeuvrščeno ekipo državnega prvenstva.

Hkrati so Ljubljančani proti ukrajinski Polisji že prejeli opozorilo, kako hitro se lahko pridelan kapital na povratni tekmi sesuje v prah. Ekipa iz Žitomirja je prednost Olimpije prepolovila že v prvi minuti povratnega obračuna, a je četa Victorja Sancheza ostala zbrana. Nedelja je sicer prinesla še en dokaz, da so zmaji v drugem krogu kvalifikacij preskočili vse prej kot skromnega tekmeca. Polisja je domače prvenstvo odprla z minimalno zmago nad aktualnim prvakom Šahtarjem iz Donecka.


Olimpijo v preostanku meseca čaka peklenski spored.

TEKME OLIMPIJE DO KONCA AVGUSTA
Šerif - Olimpija
Olimpija - Celje
* Rijeka/Elfsborg - Olimpija
Maribor - Olimpija
* Olimpija - Rijeka/Elfsborg
Olimpija - Mura

* V primeru napredovanja v playoff kvalifikacij za konferenčno ligo proti poražencu para Rijeka - Elfsborg.

Grega Valančič