Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
29.11.2023 12:20:49
Deli članek:

Ugibanj o tem, ali bo Koper zamenjal trenerja, ni več! Športni direktor pojasnil odločitev

Grega Wernig

Nogometaši Kopra so na petih ligaških preizkušnjah pod taktirko Safeta Hadžića osvojili pet točk, kar je seveda manj od pričakovanj. V takšnem slogu bodo ambiciozni cilji težko uresničljivi, česar se na Bonifiki kakopak zelo dobro zavedajo in nejevolje ne skrivajo, vendar se v nasprotju z nekaterimi predvidevanji za radikalen ukrep niso odločili; po besedah športnega direktorja ni bilo niti razmišljanj v tej smeri. Nekdanji branilec tako nadaljuje zgodbo na klopi kanarčkov, a tudi sam nadvse dobro ve, da je 'pokuril' kar nekaj kredita in da mora na prihajajočih štirih preizkušnjah rezultatsko krivuljo obrniti v pozitivno smer.

Na prvo žogo bi lahko rekli, da ni unovčil odličnega trenutka, v katerem je bila ekipa ob odhodu Zorana Zeljkovića, vendar se je po drugi strani izziva lotil v dokaj nehvaležnih okoliščinah. Ker ni šlo za navadno zamenjavo, ni šel po kostanj v žerjavico. Ko je stopil v čevlje zdajšnjega trenerja Olimpije, je bilo bolj ali manj jasno, da bo težko še bolje. To je bilo tveganje, s katerim se je bil prisiljen soočiti ob spoznanju, da uspešna serija ne more trajati v nedogled in da se bo prej ali slej zgodil vsaj manjši padec. Zdaj se je …
"Gremo naprej," poudarja Ivica Guberac. "Safet Hadžić je na klopi šele nekaj tekem, črto bomo potegnili po koncu prvega dela prvenstva. Kdo pa pravi, da v Celju ne bomo zmagali in bomo spet vsi veseli?" je pristavil snovalec kadrovske politike v prvoligašu iz slovenske Istre ter v nadaljevanju pojasnil tovrstno razmišljanje. "Nič ni pretirano narobe, imeli smo tudi kar nekaj smole. Vsekakor pa dovolj priložnosti, da bi bilo lahko drugače, a žal nismo bili učinkoviti. Mar naj to očitam igralcem? Vem, da si vsak izmed njih najbolj želi, da bi zatresel mrežo, a preprosto smo v fazi, ko realizacija šepa, drži pa, da je energija malce padla. To sem opazil, glede tega nismo na želeni stopnji. Zdi se mi, da so fantje še vedno malce v šoku zaradi odhoda Zorana Zeljkovića. Menim, da Hadžić ni problem. Katerikoli trener bi prišel, bi imel težave in mu ne bi mogli naprtiti krivde. Ker mislim, da se ne dogaja nič nenavadnega in da gre za neko psihološko blokado, ki je posledica nepričakovane spremembe. In da je to naravni proces, ki ga moramo prestati. Je vmesno obdobje, zato si ne razbijam glave s tem, ali zamenjati ali ne."

Tudi postava z vsemi najmočnejšimi orožji je že nekaj časa misija nemogoče. "Najprej se nam je poškodoval Nik Omladič, nato še Maks Barišić. To sta za nas izjemno pomembna igralca, njuno odsotnost je težko nadomestiti. Splet takšnih in drugačnih okoliščin je pač privedel do nastalih razmer. V uvodnih desetih krogih smo bili v popolni zasedbi, kar smo primerno izkoristili. Še vedno trdim, da smo z vsemi igralci sposobni premagati vsakega nasprotnika v ligi. O tem ni dvoma, ampak proračun je takšen, da si ne moremo privoščiti dveh 'Omladičev' in dveh 'Barišićev', lahko imamo samo enega. Zdi se mi, da je trenutno stanje realno, poleg tega nas nihče ni nadigral. Naša podoba ni slaba, da bi se morali zaradi tega odzivati. Malenkosti so manjkale, da bi se zadnji dve preizkušnji razpletli drugače; v Kidričevem so bile denimo vse statistične prvine na naši strani. V nogometu ni pravil, mogoče plačujemo tudi dolgove iz prve četrtine, ko smo na kakšni tekmi zmagali, čeprav nismo bili boljši. Toda prepričan sem, da bomo na koncu prvenstva na lestvici tam, kamor bomo dejansko spadali. Med sezono se vse poravna, izniči, tudi dejavniki, na katere ne moreš vplivati, in imeli bomo takšen izkupiček, kot si ga bomo zaslužili. Nima smisla izgubljati energije za nazaj, osredotočeni moramo ostati na to, kar je pred nami. Zdaj se moramo potruditi, da bomo uspešni v Celju. Če hočemo biti pri vrhu, moramo točke iskati kjerkoli," je povedal Ivica Guberac.