katamaran, Simplicity Svet24.si

Na katamaranu našli sledove krvi, pogrešana ...

kovček, potovanje, ženska Svet24.si

98-letnica iz Nove Gorice prestrašila domače, ...

1702382906-dsc2167-01-1702382890043 Necenzurirano

Žibertova banka prihaja v roke srbskega tajkuna

zibert prednik hot sd pl Reporter.si

Smo ujeli bodoče vodstvo SD? Jani Prednik, Klemen...

slovenija ronaldo Ekipa24.si

Končno! Vstopnice za tekmo Slovenija - ...

Giovanni Barreca z ženo, ki jo je neusmiljeno pokončal, saj je bil (in še je) prepričan, da je v nje Odkrito.si

Pokončal družino, ker je želel izgnati hudiča

hrvaska lovren Ekipa24.si

Legendarni nogometaš udaril po hrvaškem ...

STA
STA
1 28.11.2023 18:41:40

Oranžni karton kot novost v nogomet!? Noro, kaj se obeta - tu so vse podrobnosti revolucije!

Profimedia
Nogometni zakonodajalci bodo marca na skupščini Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab) priporočili preizkušanje krajših disciplinskih kazni med dvoboji kot del prelomnih prizadevanj za zmanjšanje neprimernega obnašanja igralcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ifab je danes na letnem poslovnem srečanju v Londonu podprl idejo o začasnih izključitvah igralcev zaradi taktičnih prekrškov, jezikanja in splošnega neprimernega obnašanja na nogometnih tekmah. Kazen z delovnim imenom 'oranžni karton' bi zelo verjetno pomenila izključitev za 10 minut. 

Časovne kazni so v angleškem nogometu na osnovni ravni (grassroots) uvedli leta 2019, da bi dvignili raven spoštovanja in športnega obnašanja. Člani Ifaba so obenem podprli tudi pravilo, ob katerem bi lahko ob določenih situacijah v igri le kapetan pristopil k sodniku dvoboja. Predloge bodo obravnavali na skupščini organizacije v Glasgowu marca prihodnje leto.

Po besedah člana upravnega odbora Ifaba Marka Bullinghama se je tako imenovani "sin bin", nekakšen prostor za služenje krajših kazni, izkazal kot "zelo uspešen". Tak pristop uporabljajo med drugim tudi v ragbiju, ampak na vseh ravneh.Obenem je želja zmanjšati tudi število taktičnih prekrškov. "Navijači so frustrirani, ko gledajo tekme in vidijo, kako takšni prekrški prekinejo obetavne protinapade. Vprašanje je, ali so rumeni kartoni za to dovolj. To je pripeljalo do tega, da smo tudi to vključili v celoten protokol," je dejal Bullingham.

Predsednik sodniškega odbora Mednarodne nogometne zveze Pierluigi Collina, ki sedi tudi v tehničnem pododboru Ifaba, je dejal, da bodo predlagani preizkusi zelo verjetno vključili poklicno raven nogometa. Glede na odobritev na skupščini marca v Glasgowu bi lahko s tem začeli že v sezoni 2024/25.

"Poskus je bil zelo uspešen na osnovnih ravneh nogometa. Zdaj se bomo pogovarjali o višji ravni, zelo verjetno poklicnem nogometu. Moramo pripraviti nekaj, kar deluje in je vredno svojega mesta v vrhunskem nogometu," je dejal Collina.

Značke: nogomet, pravila, fifa

Članki iz rubrike