profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ro
ro
0 21.11.2020 09:05:25

In vendar se premika tudi v FAZANERIJI! Navijači MURE so se spomnili na Galilea Galileja

Aleš Cipot
Privrženci črno-belih so znova začeli upati, da bi naposled lahko dobili sodoben stadion.

"In vendar se premika," je nekoč davno vzkliknil Galileo Galilej, podobna misel pa je v teh dneh bržčas šinila tudi skozi glavo marsikaterega navijača Mure ob informaciji, da se morda vendarle približuje dan začetka posodobitve Fazanerije. Ne bo se začela jutri, niti pojutrišnjem, a morda je bil storjen prvi korak, da bi se to v doglednem času naposled lahko zgodilo. Takšnih in drugačnih ovir je še vedno veliko, še zlasti v nastalih razmerah, toda upanje, da bi se idejna zasnova končne podobe soboškega stadiona lahko začela uresničevati, se je vrnilo.

Mnogi bodo potrdili, da je Fazanerija prijeten stadion, ki ponuja pravšnje nogometno ozračje, v katerem se dobro počutijo tako akterji na igrišču kot gledalci na tribunah. A hkrati je Fazanerija nedokončan stadion, ki ima veliko pomanjkljivosti. In še kakšno zraven ... Dograditev do končne podobe je že vrsto let ogromna želja navijačev Mure, toda zgodba se vleče kot jara kača in mnogi so že obupali oziroma se sprijaznili s tem, da se ne bo uresničila. V preteklem obdobju je bilo že kar nekaj poskusov, da bi se vse skupaj premaknilo z mrtve točke, idej ni manjkalo, toda vedno je kaj prišlo vmes in načrte je bilo treba prestaviti. Vmes je bilo le nekaj kozmetičnih popravkov, ki so se jih lotili vodilni možje soboškega prvoligaša, da bi zagotovili vsaj minimalne Uefine standarde. Za to si vsekakor zaslužijo pohvale, toda stadion je kakopak v lasti MO Murska Sobota, brez pripravljenosti občinskih struktur pa so želene spremembe nedosegljive.

2fazanerija

Do zdaj pravega posluha in pogosto tudi možnosti za ambiciozen projekt dokončanja ali posodobitve ni bilo, toda v prekmurski prestolnici bi se zdaj morda vendarle lahko začelo kaj dogajati. Vlada je namreč na podlagi interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19 določila seznam pomembnih investicij, ki se bodo lahko še dopolnjevale, med prijavljenimi projekti pa je tudi projekt Športno rekreacijski center Fazanerija (ŠRC Fazanerija), vreden 26 milijonov evrov.
"Projekt ŠRC Fazanerija prioritetno pomeni posodobitev mestnega stadiona in posodobitev mestnega kopališča s pokritim plavalnim bazenom. Pred nekaj leti je bila na mestnem stadionu že izvedena nadstrešitev obstoječih tribun, dograjen je bil objekt garderob in klubskih prostorov. V predlogu investicijskega projekta je predvidena dograditev tribun za sklenitev obroča tribun in nadstrešitev le-teh v sistemu, enakem obstoječemu," so za spletno stran sobotainfo.com pojasnili na občini, kjer so se s prijavo projekta odzvali na poziv ministrstva.

Črno-beli si že nekaj časa prizadevajo za premestitev glavnega igrišča bližje glavni tribuni. Urediti želijo tudi drenažni sistem na travnati površini z namakanjem in ogrevanjem s termalno vodo ter hibridno travnato igrišče po sistemu šivanja, povezati glavno in severno tribuno, na vzhodni strani stadiona pa bi radi zgradili novo. "Cilj je, da bi imela Fazanerija vsaj osem tisoč sedišč, za omogočanje treningov mlajših selekcij so načrtovana tudi pomožna igrišča. Zaradi slabega stanja trave in pomanjkanja površin za vadbo in tekme se je treba lotiti rekonstrukcije velikega igrišča v Fazaneriji. Urejene površine bi imele ustrezno drenažo ter bi zagotavljale kakovostne razmere za vrhunske rezultate nogometnega kluba in izvajanja tekem v različnih kakovostnih razredih."
Za funkcioniranje stadiona je kakopak nadvse pomembna primerna dostopnost. Sobotainfo.com razkriva, da je zato previden nov vhod z ureditvijo vhodne ploščadi v osi stadiona med Kopališko ulico in stadionom. Po mnenju občine bi lahko ploščad postala tudi jedro vseh komunikacij sistema, prav tako se jo lahko pomično nadstreši, prostor pa ob tem postane prizorišče poletnih prireditev. "Investitor MO Murska Sobota želi s soudeležbo drugih finančnih virov z navedenimi ureditvami doseči, da bodo aktivnosti vseh selekcij lahko potekale vse leto na vseh ravneh, saj mora biti rekonstrukcija v skladu s standardi Uefe," so sporočili s sedeža mestne občine in dodali, da je izvedba del predvidena fazno, in sicer med letoma 2022 in 2027, seveda pa je vse odvisno tudi od zagotovitve finančnih sredstev – poleg virov Mestne občine Murska Sobota tudi iz drugih sofinancerskih virov.

"Glede na dozdajšnje stanje je to gotovo korak naprej. Zadeva je postavljena na zemljevid, če se lahko tako izrazim," se je odzval predsednik Mure Robert Kuzmič. V njegovem glasu je bilo zaznati zadovoljstvo, evforije pač ne. Prvi mož črno-belih se še kako dobro zaveda, da je do cilja še neznansko dolga pot. "Upamo, da bo projekt uvrščen na prednostni seznam. Ker se ne bo vse delalo takoj, ne bo se delalo vsega hkrati. Določeni bosta tako časovna kot prednostna komponenta. Močno upamo, da bomo prišli na vrsto in da bo to pomenilo nekakšen začetek."

1fazanerija zasnova

Članki iz rubrike