favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 21.05.2020 14:02:29

KONČNO! MARIBORČANI se veselijo, zdaj je padla ŠE ZADNJA OVIRA, tu so podrobnosti ...

Grega Wernig
Mariborski župan Saša Arsenovič je danes podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem za dolgo pričakovano obnovo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt. Dela bo izvedlo koprsko podjetje Makro 5 gradnje za nekaj več kot šest milijonov evrov. Prihodnji teden bo uvedba v delo, nato pa naj bi takoj sledil začetek del, da bo tribuna obnovljena spomladi 2021.

"Danes je res velik dan za mesto Maribor, še posebej pa za šport," je ob podpisu pogodbe z direktorjem Makro 5 gradnje Igorjem Hvastjo in direktorjem Športnih objektov Maribor Tadejem Mežnarjem dejal župan.

Po njegovih besedah je izvajalec obljubil končanje del še pred predvidenim rokom, zato ni dvoma, da bo Ljudski vrt lahko junija 2021 gostil otvoritveno tekmo nogometnega evropskega prvenstva do 21 let.

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo zagotovili junija igranje tekem na evropskem prvenstvu," je dodal Hvastja. Dela večinoma obsegajo adaptacijo notranjih prostorov, zato po njegovih ocenah ne bodo vplivala na prometne poti v okolici in dogajanje na nogometni zelenici.


"Zagotovili so nam, da ta sveta trava med gradnjo ne bo poškodovana," je dodal predsednik Nogometnega kluba (NK) Maribor Drago Cotar. Spomnil je, da so se s tem projektom ukvarjali že trije župani, zdaj pa bo zahodna tribuna končno obnovljena. "Ne smemo pozabiti, da je takrat, ko se je leta 2008 ta stadion posodobil, prišla nova energija in je tudi klub na novo zaživel. V mesto je prinesel dosti ne le navijačev, ampak tudi turistov," je dejal.

Obnova zahodne tribune bo sledila načrtu podjetja Ofis arhitekti, ki so ga predstavili javnosti pred dvema letoma. Streha, ki je spomeniško zaščitena, bo ojačana, vse ostalo pod njo pa bodo temeljito prenovili. Poleg novih sedežev, ki jih bo po obnovi nekaj manj kot doslej, bodo med drugim uredili novo komunikacijsko klančino, povezovalni hodnik s severnim in južnim traktom, dvigalo ter platforme za kamere.

Streha z znamenitim lokom bo ohranila sedanjo podobo, bo pa po županovih besedah estetsko prilagojena celotni podobi stadiona. Po obnovi zahodne tribune bo stadion izpolnjeval najnovejše predpise za športna tekmovanja, poskušali pa bodo nanj pripeljati tudi čim več drugih prireditev. Občina ob tem snuje izgradnjo garažne hiše pod pomožnim igriščem, že skoraj pri koncu pa je tudi dokončanje prostorov pod južno in severno tribuno.

Vrednost del na zahodni tribuni po danes podpisani pogodbi znaša 6,2 milijona evrov brez DDV, skupno z deli pod južno in severno tribuno pa je vložek občine kar deset milijonov evrov, je še dodal župan. Gre za nadaljevanje del, ki ob zadnjih gradbenih posegih na stadionu leta 2008 niso bila dokončana.

Značke: ljudski-vrt, maribor

Članki iz rubrike