Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

rb
rb
0 20.03.2020 20:14:00

Kako dolgo še 'KORONTENA'? Je to ZADNJI ROK za nadaljevanje (in dokončanje) sezone?

Grega Wernig
Kdaj bi se utegnila nadaljevati nogometna sezona na sončni strani Alp, če se sploh bo, je v tem trenutku vprašanje brez odgovora. Ne pozna ga nihče!

Kdaj se bo nadaljevala nogometna sezona? To je v času izrednih razmer gotovo najpogostejše športno vprašanje, čeprav je vsem jasno, da odgovora ne pozna nihče. Res nihče; vse je kakopak odvisno od tega, kdaj bomo premagali koronavirus.

"Ker je nemogoče z gotovostjo trditi, kdaj se bo sezona lahko nadaljevala, tako doma kot v Evropi, je za zdaj pripravljenih več scenarijev. Uefa je vsem nacionalnim zvezam s preložitvijo Eura omogočila, da ligaška tekmovanja zaključijo do konca junija 2020, medtem ko bi se nova evropska sezona začela s prvim kvalifikacijskim predkrogom julija 2020. To pomeni, da glede na izredno stanje časa za odmor med prvenstvoma praktično ne bi bilo. Pripravljenih je več različnih rešitev, in ko se bo pandemija začela umirjati ter bo mogoče določiti realne okvirje za dokončanje letošnje sezone, bodo sprejeti prvi sklepi. Koledar tekmovanj bodo v prihodnjih dneh pripravile in dokončno sestavile posebne delovne skupine," je sporočilo NZS, ki je v teh dneh romalo na naslove klubov v slovenski nogometni družini.
Jasno je, da bi bilo kaj drugega težko sporočiti. Nemogoče, vsa Evropa se je znašla v takšnem položaju. Obstaja le upanje, da bo 'korontene' čim prej konec in da se bo življenje normaliziralo do te mere, da se bodo lahko nadaljevala športna tekmovanja. Kar zadeva 1. SNL, je popolnoma jasno, da se boji za točke tudi prihodnji mesec še ne bodo nadaljevali. Najbolj optimistična različica se zdi, da bi prvenstvo lahko znova zaživelo 2. maja; v tem primeru bi sezono (do 30. junija) lahko zaključili razmeroma mirno. Ob predpostavki, da bo ostalo pri tem, da bo 31. maja v Stožicah gostovala Portugalska in da bo nekaj dni pozneje na sporedu še prijateljska preizkušnja z Malto, bi bilo na voljo 15 terminov za zgoščeni ritem sobota-sreda-nedelja, v katerem bi morali prvoligaši odigrati še 11 krogov. Ampak ligaško tekmovanje seveda ni edino, ki bi ga bilo treba izpeljati do konca; pozabiti ne smemo na Pokal Slovenije, ki bi potreboval tri datume za prvi in povratni tekmi polfinala ter finale. Tako bi bilo potemtakem zasedenih 14 od 15 terminov, ki bi bili na voljo, kar hkrati pomeni tudi izvedljivost različice, da bi se prvenstveni boji nadaljevali 9. maja. In če naposled tudi to ne bi bilo mogoče, bi lahko nekaj manevrskega prostora morda pridobili s tem, da bi bila v polfinalu pokala na sporedu le ena tekma na nevtralnem prizorišču, a je treba še enkrat poudariti, da so to zgolj predvidevanja; gola ugibanja, na kakšen način bi se sezona lahko nadaljevala, glavni igralec, ki bo imel zadnjo besedo, pa je vsekakor koronavirus ... Žal! To je nasprotnik, ki ga je treba izločiti iz našega vsakdana, to je tekma, ki jo je treba dobiti najprej. Da bi se lahko spet začele tekme na zelenicah, ki jih tako zelo pogrešamo. Bolj ko bomo odgovorni, bolj ko bomo disciplinirani, prej se bo zgodilo, zato – ostanimo doma!

Članki iz rubrike