reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
6 14.08.2019 12:35:54

MARIBORU se kljub porazu na Norveškem obeta ZAJETEN KUP DENARJA, vijoličasti bodo zaslužili ...

Grega Wernig
S sinočnjim porazom na Norveškem z 1:3 in skupno z 2:6 se je končala pot Maribora v letošnji sezoni nogometne lige prvakov. Elitnega tekmovanja slovenski prvaki niso dosegli, še vedno pa se lahko uvrstijo v skupinski del drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi.

Upanje na čudež v Trondheimu, ki bi ga Mariborčani potrebovali za preboj v zadnji krog kvalifikacij lige prvakov, je bilo dolgo 45 minut. Prvi polčas na tekmi z Rosenborgom je namreč, tudi z zadetkom Rudija Požega Vancaša tik pred iztekom prvega dela, nakazal, da bi Mariborčani morda lahko presenetili norveške tekmece. A so ti kmalu na začetku drugega polčasa začeli zadevati, s tem pa so slovenskim tekmecem postavili previsoko oviro, saj bi ti morali nazadnje za morebitno napredovanje doseči še štiri gole.

Tako je bilo že precej pred koncem jasno, da Mariborčani ne morejo računati na nadaljevanje kvalifikacij lige prvakov (njihov tekmec bi bil zagrebški Dinamo, ki je na drugi tekmi prepričljivo ugnal Ferencvaros).

V nadaljevanju evropskega poletja bo Maribor skušal priti vsaj do drugega kakovostnega razreda. Do skupinskega dela evropske lige ga loči zadnji kvalifikacijski krog, skoraj zanesljivo pa bo tekmec bolgarski Ludogorec. Ta je namreč na prvi tekmi - povratna bo v četrtek - kar s 5:0 premagal valižanski New Saints. Prvo tekmo bo Maribor igral v gosteh 22. avgusta, povratno teden dni pozneje doma.


"To bo popolnoma drugačen slog igre, tam je več tehnične kakovosti. Imeli bomo več prostora za izpeljavo protinapadov. Je pa to kakovosten tekmec. Mi se bomo dobro pripravili, to danes pa je s popravki tisto, kar rabimo," se je k naslednjemu (verjetnemu) tekmecu ozrl Milanič.

Maribor je letošnje evropsko poletje začel v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, ko je izločil islandski Valur (2:0 in 3:0), nato švedski AIK (2:1 in 2:3 po podaljšku), klonil pa proti Rosenborgu (1:3 in 1:3).

Kljub porazu na predzadnji stopnički poti do lige prvakov bo Maribor dobil tudi delež Uefinega bogatega denarnega sklada; vsak klub v kvalifikacijah je že dobil 260.000 evrov "štartnine", udeleženci prvega kroga še dodatnih 280.000, drugega 380.000 in tretjega še 480.000 evrov. Mariborčani bodo, tudi če v zadnjem kvalifikacijskem situ za evropsko ligo izgubijo, dobili še 300.000 evrov.

Če pa se bodo prebili v skupinski del tega tekmovanja, pa bodo denarne nagrade še bistveno večje. Vsak od 48 udeležencev evropske lige dobi 2,92 milijona evrov, potem pa so na voljo še nagrade za zmage (570.000 evrov) in neodločene izide (190.000).

Članki iz rubrike