900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 15.09.2018 12:35:15

Bo ASTRONOMSKIM odškodninam ODKLENKALO? Fifa predlaga rešitev, ki vas bo OSUPNILA

Brazilec Neymar je za 222 milijonov evrov prestopil iz Barcelone v PSG
Profimedia
Gianni Infantino je napovedal, da se bo lotil iskanja rešitev, da bi odškodnine pri prestopih igralcev spet postale normalne. Storjeni so prvi koraki v tej smeri ...

Mnenja so si skoraj enotna. Odškodnine ob prestopih nogometašev so postale previsoke, ‘odletele so v nebo’ in pogosto nimajo zveze s stvarnostjo, Fifa pa si prizadeva, da bi se takšno stanje spremenilo. Posebna komisija svetovne krovne nogometne organizacije je tako predlagala uporabo algoritma, s pomočjo katerega bi se določala nadomestila ob selitvah nogometašev, prav tako kot plačevanje davka na luksuz za klube, ki trošijo največ. Hkrati predlaga tudi omejitev števila igralcev, ki jih lahko posamezni klub istočasno pošlje na posojo. V sporočilu komisije je navedano, da trenutni sistem omogoča različne vidike izkoriščanja v največji meri mladih igralcev in škodi integriteti tekmovanja.

"Sistem prestopov se spreminja v špekulativno tržišče, kar ni pošteno do klubov, ki ‘proizvajajo’ igralce, ki so seveda temelj profesionalnega športa. Zato so neizbežni mehanizmi, s katerimi bi dosegli transparentnost in objektivnost pri izračunu odškodnin pri prestopih," so zapisali v omenjenem poročilu.

Po teh navedbah bi se torej uporabljali algoritmi oziroma matematična pravila, s katerimi bi se vrednost igralca določala na znanstven način. Z uvedbo davka na luksuz pa želi Fifa ustanoviti fond solidarnosti, kjer bi se zbiral denar od najbogatejših prestopov, medtem ko bi se utegnilo število igralcev, ki bi lahko odšli na posojo, omejiti na šest do osem, toda v en klub bi lahko odšli le trije.

Značke: fifa, odškodnine

Članki iz rubrike