Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
05.03.2016 15:33:42
Deli članek:

Kako bo igrala Olimpija: Misel o eni ali dveh spremembah

Grega Wernig

Marko Nikolić spada med tiste strokovnjake, ki pred tekmami zelo neradi govorijo o tem, kakšno enajsterico bodo poslali v boj. No, pa saj takšna je kar večina. In to je tudi več kot razumljivo – zakaj bi kdorkoli na kakršenkoli način poskušal olajšati delo svojemu tekmecu?

Če bi torej trdili, da vemo, s kakšno zasedbo se bo Olimpija lotila Maribora na 118. večnem derbiju, bi roko na srce lagali. Seveda pa lahko ugibamo in hkrati z veliko verjetnostjo trdimo, da v udarni enajsterici Olimpije v primerjavi s tekmo s Koprom ne bo prišlo do kaj prida sprememb. Ena je sicer skoraj stoodstotno verjetna: po odsluženi kazni ima znova pravico nastopa Dejan Kelhar, to bolj ali manj pomeni, da ne bo zgolj v kadru, ampak tudi v postavi. Namesto koga? Preprosto, namesto Arisa Zarifovića, ki je v prvem spomladanskem krogu v Stožicah svoje naloge sicer opravil praktično brez napak, toda to verjetno ni bilo dovolj, da bi v popolnosti spremenil svoj klubski status. Jeseni sta bila glavna centralna branilca Kelhar in Nemanja Mitrović, tako bi moralo biti tudi v Ljudskem vrtu.

Kar zadeva taktično postavitev, se bo Nikolić bržčas odločil za sistem 4-2-3-1, tako je bilo že pred tednom dni, ko je Koper padel z rezultatom 2:0. Poleg Kelharja in Mitrovića bi morala zadnjo linijo sestavljati še Matic Fink in Hrvoje Čale, položaja dveh defenzivnih vezistov bosta po vsej verjetnosti zasedla kapetan Darijan Matić in Portugalec Ricardo Alves. Pred njima gre pričakovati Miho Zajca na levi in Juliusa Wobaya na desni strani ter Roka Kronavetra v sredini. Pa v napadu? Bo Blessing Eleke spet zaigral od prve minute? Ali pa obstaja možnost, da bo prednost pred slavljencem iz Nigerije (od danes ni več najstnik) dobil Miroslav Radović? Njegove izkušnje bi lahko bile neprecenljive, da o znanju in sposobnostih niti ne izgubljamo besed. Kaj zmore, je prikazal na tekmi z agresivnimi kozli, ko je potreboval zgolj štiri minute, da je prišel do prvega gola v Prvi ligi Telekom Slovenije. Poleg tega mojstrski zadetek ni bil vse, s čimer je opozoril nase v tistih 24 minutah, kolikor jih je dobil ob svojem slovenskem debiju. Praktično je ni bilo napadalne akcije Olimpije, v kateri Koprčani ne bi imeli težave z njim. Vseeno pa se porajata dve vprašanji: je po tem, ko je zaradi poškodbe izpustil večji del preteklega leta, in po le nekaj tednih priprav že dovolj pri močeh za nastop na večnem derbiju? In to od prve minute? Odgovor na to vprašanje seveda premore zgolj Nikolić, ki pa se bo po naših informacijah skoraj zagotovo držal tiste zimzelene športne misli: zakaj menjati konja, ki zmaguje? Ker je torej Olimpija v prvem spomladanskem krogu premagala Koper, gre pričakovati, da bo Nikolić tudi v Ljudskem vrtu v boj poslal nespremenjeno enajsterico.