Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
05.03.2016 15:12:39
Deli članek:

Kako bo igral Maribor: Z Boharjem od prve minute?

Drago Wernig - TAKA

Krunoslav Jurčić je preteklost, vrnitev Darka Milaniča pomeni tudi vrnitev h koreninam oziroma miselnosti, ki je v največji meri prevladovala pod Kalvarijo vse od takrat, ko je položaj športnega direktorja zasedel Zlatko Zahović. Dejstvo je, da je vijoličastim prinesla izjemne uspehe, sanjske dosežke. Kako se bo po obdobju vmesne všečnosti obnesla ponovitev?

Kakšna bo drevi mariborska začetna enajsterica? Popolnoma jasno je, da vnovični prihod Darka Milaniča pomeni tudi določene spremembe, najbolj opazna se gotovo obeta v osnovni postavitvi na igrišču. Krunoslav Jurčić je prisegal na sistem 4-3-3, ki so ga navijači sprejeli z odobravanjem tudi (ali predvsem) zaradi všečne podobe ekipe, primorski strokovnjak bo (vsaj na začetku) vztrajal pri 4-4-2 oziroma 4-4-1-1.

In kdo bodo igralci, ki jih bo od prve minute poslal na igrišče? Glede vratarja kakopak ni niti najmanjšega dvoma, zadnja ovira za igralce Olimpije bo Jasmin Handanović, v primerjavi s spomladansko premiero proti Celjanom se sprememba obeta v obrambni vrsti. Skoraj gotovo bo nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste na levi strani Mitji Vilerju namenil prednost pred Erikom Janžo. Ne le ker se Prekmurec v dvoboju s Celjani ni izkazal, niso se niti njegovi soigralci. Dvojec osrednjih branilcev bosta še naprej sestavljala Marko Šuler in Rodrigo Defendi, vsekakor pa bi bilo precejšnje presenečenje, če ob desni stranski črti ne bi zaigral Aleš Mertelj. Močno dvomimo, da bi si Darko Milanič ob poškodovanem Mateju Palčiču na tako pomembni tekmi drznil tvegati s sedemnajstletnim Adisem Hodžićem in bi izkušenega Gorenjca morda uporabil na sredini igrišča. Ali pa bi se utegnil odločiti za Denisa Šmeja, ki derbija sicer še ni igral?

Položaj zadnjih vezistov bosta bržčas zasedla Željko Filipović in Marwan Kabha (v prihodnje bi utegnila dobiti priložnost Amar Rahmanović in Amir Dervišević), desna stran bi morala biti rezervirana za Agima Ibraimija, nekaj več negotovosti je glede izbire na levi strani. Gregor Bajde nima pravice nastopa zaradi rumenih kartonov, zato bo soigralce spremljal s tribun, Valon Ahmedi je poškodovan, kandidati za nastop so Dare Vršič, Sintayehu Sallalich, Marko Janković in Damjan Bohar. Sodeč po videnem na prvem treningu pod vodstvom Darka Milaniča bi lahko sklepali, da je 24-letni mladenič iz Mačkovcev v najboljšem startnem položaju. Pri Krunoslavu Jurčiću je bil na stranskem tiru in je nedvomno lačen dokazovanja, kar ni zanemarljivo spoznanje.

Najbližje ljubljanskim vratom je tokrat pričakovati Milivoja Novakovića, ki bi potemtakem debitiral v vijoličastem dresu. Prišel je kot velika okrepitev, zato bi bilo malce nelogično, če ga na tako pomembni tekmi ne bi videli na igrišču. Ker je prišel zato, da bi ne glede na to, da ni najboljše pripravljen, reševal ravno takšne preizkušnje. Ob reprezentančnem napadalcu oziroma za njim (4-4-1-1) bo najbrž Marcos Tavares, v primeru močnega deževja in razmočenega igrišča bi utegnil Darko Milanič ob nekoliko spremenjenem načinu igre poseči po Jean-Philippu Mendyju.