Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
19.12.2015 13:14:17
Deli članek:

Kdo bo trener Olimpije? Milan Mandarić nagovarja prijatelja

Grega Wernig

Olimpija še vedno nima novega trenerja. V najboljšem primeru naj bi bil naslednik Marijana Pušnika znan na začetku prihodnjega tedna, namigovanj in ugibanj je ogromno. Zdi se, da vse višje kotirajo delnice Marka Nikolića, toda dobili smo namig, da ni nemogoče, da bi Milan Mandarić iz rokava potegnil zelo močnega aduta. Najmočnejšega?

Kdo bo na vroči zeleno-beli klopi nasledil Marijana Pušnika? To ostaja daleč najbolj vroče vprašanje na slovenskem nogometnem prizorišču, na odgovor pa bo očitno treba počakati vsaj še nekaj dni. "Do začetka naslednjega tedna novega trenerja zagotovo še ne bomo imenovali. Ne mudi se nam tako zelo, prav tako moramo najprej v miru opraviti analizo. Dejstvo je tudi, da ne smemo hiteti, saj si ne smemo privoščiti napake," poudarja Ranko Stojić. Da bi morda razkril kaj več, ni niti teoretične možnosti, zato pa je seveda toliko več namigovanj in ugibanj, kar je v tovrstnih primerih nekaj najbolj običajnega. Ne le na sončni strani Alp, ampak v nogometnem svetu nasploh.

Pisali smo že o tem, da naj bi bil Luka Elsner prva izbira športnega direktorja Olimpije. Sliši se logično, zelo logično. Ker gre za nadvse obetavnega strokovnjaka, ki ob Kamniški Bistrici opravlja odličen posel in se vse bolj prebija v ospredje, toda vendarle je nemudoma postalo jasno, da iz te moke ne bo kruha. "Nadaljujem svoje delo v Domžalah. Stoodstotno. To je edina zgodba, ki me zanima," je jasen Luka Elsner, ki glede svoje prihodnosti torej nima niti najmanjšega dvoma in si lahko privošči popolnoma miren zimski oddih.

OD KOD? NE, NAJBOLJŠE ZA OLIMPIJO

Kmalu je v kuloarjih zaokrožilo ime Slaviše Stojanovića. Več virov nam je prišepnilo, da naj bi se v tej smeri zares nekaj dogajalo, a kot smo že omenili, se zdi takšen scenarij zaradi zgodovine odnosov med Rankom Stojićem in nekdanjim slovenskim selektorjem skoraj nemogoč. Ali pač? Kdo bi vedel, v nogometu se lahko zadeve čez noč postavijo na glavo, bržčas ni nepomembno niti spoznanje, da ima 46-letni Ljubljančan menda zanimivo ponudbo azerbajdžanskega Nefčija.

Omenja se tudi Simon Rožman, ki je v prejšnji sezoni tako zelo navdušil na celjski klopi, a se je na začetku tega prvenstva umaknil iz projekta v Areni Petrol in se kot profesor športne vzgoje vrnil v redno delovno razmerje v osnovni šoli, toda to na ambicioznost mladega trenerja bržčas ne vpliva. Ko se bo ponudila prava priložnost, jo bo gotovo zagrabil z obema rokama in se vrnil v nemirne in veliko bolj negotove nogometne vode. S tem naj bi bila slovenska kvota zapolnjena, sicer pa Ranka Stojića razmišljanja o tem, od kod je kdo, zelo motijo. "Vprašanja glede narodnosti so v nogometu primitivna. V Angliji 12, 14 klubov od 20 vodijo tujci. Najboljše klube. Tam so šli prek tega in jih to ne moti. Ko me v Sloveniji sprašujete, ali bo Slovenec ... Novi trener bo nekdo, ki bo kakovosten in bo najboljši za Olimpijo. To je trenutno moj glavni cilj, tako misli tudi predsednik," je v pogovoru za nacionalno televizijo med drugim povedal direktor Olimpije.

Med res velikimi trenerskimi imeni je v obtoku 67-letni Radomir Antić, edini človek na svetu, ki je v svoji trenerski karieri vodil Barcelono, Real Madrid in Atletico Madrid, nazadnje pa je nekdanji srbski strokovnjak vodil kitajsko ekipo Hebei Zhongji. Ni skrivnost, da sta Ranko Stojić in Radomir Antić v odličnih odnosih. Menda sta povezana celo sorodstveno in zato ni bilo pretirano presenečenje, ko je pred časom izkušeni trenerski maček snovalca kadrovske politike pri Olimpiji obiskal v Ljubljani. O tem, ali se bo v bližnji prihodnosti v našo prestolnico morda preselil za dalj časa, lahko le ugibamo, prav tako kot o tem, ali bi utegnil na zeleno-belo klop sesti kateri od mlajših srbskih strokovnjakov. Že v torkovi številki Ekipe SN smo omenili, da bi to lahko bil Marko Nikolić, s katerim je Ranko Stojić zelo dobro sodeloval pri Radu; 36-letni trener je vodil tudi mladinsko srbsko reprezentanco ter Vojvodino in Partizan.

NIKOLIĆ KANDIDAT, FERRARA PONUJEN
V pogovoru za beograjski Sport je bil direktor Olimpije zelo konkreten. Priznal je, da je Marko Nikolić med kandidati za prihod v zmajevo gnezdo. "Ima vse lastnosti, za katere želimo, da jih ima trener Olimpije. Glede njegovega morebitnega prihoda v Ljubljano stika še nisva vzpostavila. Vem, da ima rad Slovenijo in da pozorno spremlja dogajanje v naši ligi. Slišala sva se po vsakem krogu. V največ primerih mi je čestital, glede na to, da smo najpogosteje zmagovali. Prav tako vem, da je vedno nadvse motiviran. Ne vem, ali je pripravljen prevzeti krmilo Olimpije, a se bom vsekakor potrudil, da bi to čim prej izvedel," je povedal Ranko Stojić in razkril, da se je za prihod v Ljubljano ponudil celo nekdanji italijanski reprezentant Ciro Ferrara.

Bivši igralec Napolija in Juventusa je sedel na klopi stare dame in Sampdorie, vodil je tudi mlade azzurre, trenutno pa je brez kluba. Takšnih in drugačnih ponudb je še veliko. "Ustvarja se pritisk, toda med kariero sem se na tovrstne pritiske že navadil. Tudi s tem se bom znal spopasti in prepričan sem, da pri izbiri novega trenerja ne bom storil napake," je samozavesten direktor Olimpije.

Beograjski novinarski kolegi se sprašujejo, ali bi bil lahko med kandidati tudi vsaj slovenski nogometni javnosti neznani Nebojša Petrović? Njegov adut je prav tako delovanje v Radu, tako kot poleti je skoraj nemogoče preslišati tudi Ivana Vukomanovića, medtem ko nekdanji trener Standarda iz Liegea zaključuje izobraževanje za pridobitev PRO-licence.

 POGOVOR V LONDONU
Toda seveda nikakor ni nujno, da se bo naposled vse skupaj razpletlo popolnoma drugače. Za zdaj ni povsem jasno, ali bo novega trenerja izbiral samo direktor ali bo naslednika Marijana Pušnika vendarle določil v navezi oziroma po posvetovanju s svojim šefom. Po naših informacijah naj bi obveljala druga različica, hkrati pa smo dobili namig, da naj bi se prvi mož zmajev tudi dokaj dejavno vključil v akcijo iskanja ustrezne rešitve. V vsaj enem primeru.

Reuters

Kot je znano, je Milan Mandarić že pred zadnjim jesenskim krogom odpotoval v Anglijo, šokantnega poraza na stadionu Matije Gubca v Krškem tako ni videl v živo. Na Otok je moral zaradi neodložljivih družinskih obveznosti, vendar nam je prišlo na uho, da v tem času nogometa ni postavil na stranski tir. Kvečjemu nasprotno, menda je v Londonu opravil celo pogovor s strokovnjakom, ki bi ga rad privabil na sončno stran Alp, hkrati pa gre za njegovega dobrega prijatelja.

Da, uganili ste, to je Harry Redknapp, ki je zelo uspešno vodil ekipo Portsmoutha, ko je bil Milan Mandarić lastnik kluba. Leta 1999, ko je tekmoval v drugi ligi, ga je kupil za pet milijonov funtov, tri leta zatem je za trenerja, kot četrtega po vrsti, ustoličil Harryja Redknappa. Ta poteza se mu je obrestovala, saj se je Portsmouth uvrstil med prvoligaše, po dveh sezonah pa se je "Umazani" Harry, kot mu tudi pravijo, preselil v Southampton. Menda sta si z Milanom Mandarićem prišla navzkriž, toda dejstvo je, da so se med njima stkale zelo trdne vezi. "Redknapp je poseben mož in poseben trener. Ter moj prijatelj, ki se sicer včasih vede kot otrok, ki bi ga bilo treba našeškati," je nekoč o Harryju Redknappu povedal Milan Mandarić.

 Pred slabimi štirimi leti sta bila skupaj tudi na zatožni klopi na londonskem sodišču. Očitali so jima utajo davkov in nezakonita izplačila prek računa v Monacu, ko sta sodelovala v Portsmouthu, naposled pa sta bila oproščena. Šlo je za dobrih 225 tisoč evrov, kolikor je Milan Mandarić nakazal na Redknappov monaški račun, poimenovan po njegovem psu Rosie 47. Tožilstvo je trdilo, da je Redknapp denar prejel kot bonus od prodaje Petra Croucha in hkrati kot premijo za zmago proti Manchester Unitedu, za kar bi moral plačati davek. Oba sta trdila, da so bile vsote namenjene naložbam zunaj nogometa, sodišče pa jima je pritrdilo in odločilo, da nista naredila ničesar protizakonitega oziroma da dokazi za obsodbo izogibanja angleški davkariji niso bili dovolj trdni.

Bi lahko zgodba iz Portsmoutha v Ljubljani dobila nadaljevanje? Da bi se 68-letni kontroverzni strokovnjak preselil v slovensko prestolnico, se sliši kot znanstvena fantastika, kot misija nemogoče, a natanko tako je v prvem trenutku zvenela informacija, da bi utegnil nekdanji španski reprezentant in zvezdnik Albert Riera zaigrati v dresu Zavrča. Menda ima Harry Redknapp na mizi tudi finančno donosni ponudbi iz Azerbajdžana in Kazahstana, toda Milan Mandarić vsekakor najbolje pozna njegove šibke točke, na katere bi lahko pritisnil, da bi ga vnovič privabil k sodelovanju ...