Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 12.12.2015 11:03:11

Ranko Stojić: Eleke je lahko novi Šporar, želim si Novakovića

alesfevzer.com
Čeprav se prestopni rok znova odpre šele 1. januarja, ima športni direktor Olimpije Ranko Stojić v teh dneh ogromno dela. Rekordna prodaja Andraža Šporarja je v zeleno-belo blagajno prinesla skoraj tri milijone evrov (še milijon pa bi lahko v prihodnosti), a hkrati je v ekipi zazevala velika luknja, ki jo bodo morali nekako zakrpati.

Jasno, pri zmajih vedo, da za zapolnitev luknje ne bo zadostoval navaden pesek, ki ga lahko najdejo ob katerikoli makadamski cesti, ampak bodo morali uporabiti precej bolj sofisticirano "polnilo". Takšno, ki bo pomirilo tudi navijače zeleno-belih, ki so ob prodaji Šporarja ostali brez največjega ljubljenca, kapetana in predvsem prvega igralca njim zelo dragega kluba. Mladi slovenski reprezentant je za igro Olimpije pomenil ogromno, ne nazadnje je po 21 krogih z naskokom najboljši strelec lige, v polno je meril kar 17-krat, temu je dodal še štiri asistence, ob tem pa je tudi na obeh večnih derbijih v letošnji sezoni odigral odlično, na prvem v Ljudskem vrtu je bil eden glavnih junakov ob visoki zmagi Ljubljančanov s kar 3:0, na drugem je zeleno-bele lastnoročno dvignil iz kanala, v katerem so se znašli, in poskrbel za neodločen izid 2:2.
"Zavedamo se svoje odgovornosti, že večkrat smo povedali, da v Olimpijo nismo prišli delat biznisa, temveč zgraditi spoštovanja vreden, velik klub. In to je tudi moje sporočilo vsem navijačem. Za Šporarja smo dobili veliko denarja in normalno je, da ga bomo investirali naprej. Pripravljeni smo vložiti kar nekaj denarja v nove okrepitve. Ne razmišljamo samo o novem napadalcu, temveč tudi o krepitvi preostalih položajev. Želimo pripeljati nogometaše, ki bodo zaostrili konkurenco, če bodo material za prvih enajst, pa še toliko boljše. Kar zadeva novega napadalca, pa seveda hočemo v klub pripeljati nekoga, ki bo lahko primerno nadomestil Andraža," nam je na začetku telefonskega pogovora zaupal Ranko Stojić.

 
PONUDILI SMO NAJVEČ
Kandidatov za nadomestitev tako kakovostnega napadalca, kot je Šporar, ni veliko. Če pogledamo po slovenski prvi ligi, je le peščica – ali pa še to ne – takšnih, ki bi bili v tem trenutku ustrezni za nadomestitev Olimpijinega kapetana. Toda eden se ponuja sam po sebi in Ljubljančani ne skrivajo, da je prav on njihova tarča. Govorimo seveda o mladem goriškem napadalcu Blessingu Elekeju, 19-letnem nigerijskem dragulju, ki je v tem trenutku z 12 goli drugi strelec slovenske prve lige. Tudi Goričani so že potrdili zanimanje Olimpije za njihovega najboljšega strelca, vendar bodo morali zmaji preskočiti precej ovir, če bodo želeli v drugem delu sezone združiti rojaka in prijatelja Ezekiela Hentyja in Elekeja. Za goriškega Nigerijca se namreč ob trenutno prvem klubu v prvi ligi zelo resno zanima tudi švedski Malmö in belgijski prvoligaš (nekateri govorijo o Standard Liegeu, drugi o Club Bruggeu). Resna konkurenca pa ni edina ovira, druga, precej visoka, je tudi visoka odškodnina, ki naj bi jo Primorci zahtevali za svojega najboljšega igralca. Ta naj bi se vrtela kar okrog milijona evrov, to pa je znesek, ki ga v slovenskem prostoru za nogometaša ni plačal še noben klub. "Po mojih informacijah, za katere mislim, da so precej dobre, smo mi za Elekeja od vseh klubov ponudili največ," je na vprašanje o Nigerijcu začel Stojić, ki sicer ni razkril, koliko točno naj bi ponudili, a je vseeno dodatno pojasnil: "Ne samo višina odškodnine, ki je zares visoka, Gorici smo ponudili tudi visoke odstotke od naslednje prodaje. Če bi nam prodala Elekeja, bi bil to nekakšen skupni projekt obeh klubov. Mislim, da bi bila to za Goričane odlična poteza, ki jim ne bi koristila samo zdaj, ampak tudi v prihodnosti. S športnega vidika pa tako ali tako dvomov ni, za Elekeja bi bilo najboljše, če bi se pridružil Olimpiji."

2stojic af
alesfevzer.com
Stojić je podrobneje pojasnil tudi, zakaj bi moral 19-letni napadalec za nadaljevanje svoje kariere namesto tujine izbrati Stožice. "Je eden izmed štirih, petih igralcev, ki bi nam glede na karakteristike ustrezal. Zakaj izbrati Olimpijo? To je zelo preprosto. Imamo sistem igre, ki ustreza napadalcem. Smo ekipa, ki je zabila največ golov v ligi, kar 52. Vsako tekmo igramo s šestimi, sedmimi napadalno usmerjenimi igralci in v takšni igri napadalci pridejo do izraza. Dovolj dobro so založeni z žogami in lahko uživajo. Tako kot lahko uživajo tudi v sistemu dela, ki je prilagojen napadalcem. Več kot prepričan sem, da bi se Eleke pri nas počutil odlično," je z žarom v svojem glasu razlagal nekdanji srbski vratar in nadaljeval: "Mislim, da lahko pri njem naredimo podobno zgodbo kot pri Šporarju. Nismo še klub, ki bi si lahko privoščil nakup 27- ali 28-letnega napadalca z desetletnimi izkušnjami v dobrih evropskih klubih. Iščemo nogometaše z velikim potencialom, s katerim lahko skupaj rastemo. In Eleke je zagotovo eden izmed teh."

NOVAKOVIĆ BI BIL PRAVA IZBIRA
Snovalec kadrovske politike v klubu iz prestolnice ima brez dvoma v rokavu skritih še precej asov, po katerih bo segel, če bi se prestop goriškega nogometaša izjalovil. Eden izmed potencialnih kandidatov za zapolnitev izpraznjenega mesta v napadu je tudi izkušeni, že 36-letni slovenski reprezentančni napadalec Milivoje Novaković, otrok Olimpije, ki pa v članski ekipi nikdar ni dobil priložnosti. Po naših informacijah naj bi bil popularni Nova zelo blizu prihoda v Stožice, tudi Stojić pa nam je priznal, da bi bil Novaković pravšnja rešitev. "Poglejte, zelo nerad govorim o konkretnih imenih, še preden se vse skupaj zaključi. Ker deluje malce neprofesionalno in ker se potem lahko vmešajo tudi drugi klubi, ki bi želeli bodisi dvigovati ceno ali pa igralca 'ukrasti'. Že zdaj se mi zdi, da sem povedal preveč," se je na začetku sicer branil, toda nato je na prigovarjanje vseeno povedal precej o slovenskem reprezentantu: "Pazljivo moram izbirati besede, ker nočem povzročiti škode ne klubu ne igralcu. Milivoje je fenomenalen nogometaš. Jasno, da bi bil zelo zadovoljen, če bi prišel v klub. Poznam ga že od mladih nog. V zadnjem času se nisem srečal z njim, pred časom se je z njim dobil predsednik. Bil bi prava okrepitev, ne samo v športnem smislu, ampak tudi drugače. Zaradi svoje karizme bi bil brez dvoma vodja v slačilnici. Kaj več v tem trenutku težko povem, v naslednjih dneh se bom poskušal dobiti z njim in takrat bo več jasno."


SODNIŠKA ORGANIZACIJA NAJBOLJŠA DALEČ NAOKOLI
Športni direktor zeleno-belih je z Novakovićem končal pogovor o morebitnih okrepitvah Ljubljančanov, a ostala je še ena tema, mimo katere seveda nismo mogli. Govorimo o vijoličastem špalirju prejšnji vikend na tekmi s Krškim, ko so Mariborčani želeli opozoriti na po njihovem mnenju slabo sojenje v ligi in bojda očitno pomoč Olimpiji. "Spet začenjajo zaostrovati stvari. Kot sem že dejal, se v takšne stvari ne bomo spuščali. Pred časom sem rekel, da želimo biti gospodje, da želimo dajati pozitiven zgled. Vedeti je treba, da sta tako Maribor kot Olimpija nosilca slovenskega klubskega nogometa in da bi morala biti zgled vsem manjšim klubom, ne samo prvoligašem, ampak tudi nižjeligašem. V tem kontekstu smo tudi na zadnji novinarski konferenci javno objavili vse podrobnosti Šporarjeve prodaje. Ne želimo samo govoriti, ampak z gestami pokazati, da mislimo resno," je povedal Stojić in se nato malce podrobneje dotaknil tudi špalirja: "Iskreno, žal mi je ljudi, ki so bili podcenjeni. Sodnikov, nogometašev Krškega, vseh. Zame je ena najbolj grdih človeških lastnosti ta, da nekoga podcenjuješ. Mi tega ne bomo storili nikdar. Ne želim zdaj govoriti kaj negativnega proti njim. Preprosto smo v tej gesti videli, česa ne smemo početi."

3stojic af
alesfevzer.com
Čisto za konec se je Stojić dotaknil še pritiskov na sodnike, ki so po njegovem mnenju popolnoma neupravičeni. "Sodniška organizacija v Sloveniji je prepričljivo najboljša sodniška organizacija daleč naokrog. Verjemite, deloval sem v številnih državah in morda se v Sloveniji lahko najde veliko zamer, toda ne glede sodnikov. Veste, koliko boljši so slovenski sodniki od na primer francoskih? So modernejši, res veliko boljši," je delivcem pravice stopil v bran in pristavil: "Prisežem, da sploh ne vem, kdo nam bo sodil prihodnjo tekmo. Vseeno mi je, sploh ne pogledam. Ker imam zaupanje v njih. Da nekdo reče, da so sodniki slabi in da delajo v prid Olimpiji, tega sploh ne morem verjeti. Na tisti tako opevani tekmi z Zavrčem nam je sodil Mariborčan. Smo zaradi tega protestirali? Ne, ker je dečko sodil fenomenalno. Puščal je prednost, ko je bilo potrebno, znal je dobro presojati. In da potem nekdo ne more pošteno priznati poraza, temveč daje neke neumne izjave, tega res ne morem razumeti."

Članki iz rubrike