Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 02.12.2015 12:52:43

DOMŽALE - MARIBOR: Spektakularno? Težko je napovedati

Drago Wernig - TAKA
Po dveh zaporednih gostovanjih se bodo Luka Elsner in njegovi varovanci znova predstavili pred svojimi navijači. Na nasprotni strani bodo Mariborčani, ob Kamniški Bistrici se obeta poslastica. Namen gostiteljev je, da se po točkah izenačijo z vijoličastimi, ki bi gostitelje seveda radi izločili iz boja za naslov prvaka.

V Domžalah je v teh dneh zaznati drugačno stanje duha kot pred večino ostalih preizkušenj. Gostovanje Maribora vedno izzove posebne občutke, poleg tega je popolnoma jasno, da je vložek velik. Zelo velik, kar hkrati pomeni tudi pritisk. "Napetost pred tekmami je vselej visoka. Če želiš biti uspešen, sam pritiskaš nase. Z Mariborom se lahko na lestvici izenačimo, tako da pritisk zagotovo obstaja, toda s tem se moramo naučiti živeti, na tak način se gradijo igralci in tudi uspešen kolektiv. Čutimo pozitivno vznemirjenje, saj imamo dobro izhodišče, iz katerega lovimo svoj cilj, ki vedno predstavlja dober motiv," pravi Luka Elsner.

DA NE BOMO LE TEKLI ZA ŽOGO
Trenerji sicer ne morejo igrati in ne dosegajo golov, a razplet je pogosto odvisen od njihovih taktičnih načrtov. Kakšen bo danes domžalski?

Domžalčani in Mariborčani se drevi ob Kamniški Bistrici ne bodo predstavili v popolnih zasedbah. Domači trener Luka Elsner ne bo mogel računati na poškodovane Lucasa Horvata, Dejana Trajkovskega, Adnana Golubovića in Zenija Husmanija, ki ga danes čaka operacija kolena in je že končal jesenski del sezone. V vijoličasti ekipi Krunoslav Jurčić znova ne bo imel na voljo že dalj časa odsotnih Aleksandra Rajčevića in Welleja Ndiayeja, poškodovan je tudi Aleš Mejač, Petar Stojanović bo odslužil zadnjo tekmo prepovedi igranja.

"Če ne spoštujemo svojih nazorov v fazi obrambe, smo tudi v napadu sila neproduktivni. Zelo pomembno je, da se na tekmeca dobro pripravimo. Določiti moramo strategijo, s katero bomo najlažje omejili njegove kvalitete. Ključni dejavnik je ne dobiti gola. Še posebej pomembno pa je, da se ne znajdemo v zaostanku, saj je proti Mariboru zelo težko loviti rezultat. K dobri igri v obrambi moramo dodati pogumno igro, ko imamo posest. Ne smemo izgubljati žog že po dveh ali treh podajah. Potrpežljivo moramo graditi napade in poskrbeti, da ne bomo le tekli za žogo. To je naše prvo vodilo," odgovarja nekdanji odlični branilec.

NAŠLI SO NAČIN
Več kot umiranja v lepoti bo bržčas takšnih in drugačnih taktičnih zadolžitev, discipline. "Težko je napovedati, kako spektakularna bo tekma. Ne želim si dirjanja 'na glavo' v obe strani, potem pa naj zmaga srečnejši. Na takšnih preizkušnjah po navadi zmaga Maribor, zato si bomo prizadevali nadzirati potek dvoboja in priti do trenutka, ko lahko nasprotnika ranimo," je dejal 33-letni strokovnjak, ki se kakopak zelo dobro zaveda, da je pri vijoličastih po prihodu Krunoslava Jurčića pod Kalvarijo marsikaj drugače: "Spremenila se je taktična postavitev in tudi način napadanja je drugačen. V določenih trenutkih so sposobni izvajati pritisk na nasprotnikovi polovici, česar pod prejšnjim vodstvom niso počeli. Če jim ponudiš dovolj prostora, ohranjajo visoko raven tehničnega znanja, čistih podaj in kombinatorike. Našli so način, kako biti uspešen, saj imajo za seboj lep niz neporaženosti."

ENA OD VEČJIH TEKEM
Končni izid je vedno lahko odvisen od številnih dejavnikov. "Na igrišču moramo najti prostor, kjer bomo prišli v dvoboje 'ena na ena'. Prevladovati moramo v motivaciji in fizični moči, s katerima bomo zaprli vse poti do svojih vrat. Na drugi strani moramo ohraniti mirnost pri posesti žoge. Gre za eno od večjih tekem, na katerih je v pripravi napada po navadi nekoliko več prostora in časa. Na drugi strani pa je vsaka mala napaka lahko usodna. Napake, ki smo jih v zadnjem času delali pri prenosu žoge v napad, moramo izničiti, saj jih Maribor vselej kaznuje. Upam, da bomo v tem segmentu odigrali zares dobro tekmo," razmišlja Luka Elsner.

Aleksander Rajčević seveda tudi na današnji preizkušnji ne bo poveljeval obrambi moštva iz Ljudskega vrta. Soigralce bo spodbujal s tribun, gotovo pa ga bodo ob prihodu ob Kamniški Bistrici prevzeli vsaj malce mešani občutki. Vrnil se bo namreč na stadion, na katerem je odigral zadnjo tekmo v letošnjem letu, sredi drugega polčasa pa je moral zaradi poškodbe predčasno z igrišča. Ob blokiranju strela enega od domačih igralcev so nastradale križne vezi in potrebna je bila operacija, ki kakopak zahteva dolgo rehabilitacijo. Od takrat so minili več kot štirje meseci, najpomembnejše pa je kakopak spoznanje, da okrevanje primorskega branilca poteka po predvidevanjih zdravnikov.

Rumeno-modrim v dozdajšnjem delu prvenstva na domačem igrišču ni steklo, kot bi si želeli. Na devetih preizkušnjah so trikrat zmagali, dvakrat igrali nedoločeno in štirikrat ostali praznih rok. "Vsaka domača tekma je priložnost, da stvari popeljemo na višjo raven. Kar smo v prvem delu doma spustili iz rok, smo večinoma popravili v gosteh. V Kopru smo prepoznali glavne odlike v naši igri in tisto, na kar moramo biti osredotočeni. Ta dvoboj nam je pomagal pri našem splošnem razmišljanju. Verjamem, da bomo znali to danes znova prenesti na igrišče in doma, kjer smo velike tekme vedno odigrali dobro, pokazali polno predstavo. Proti Mariboru je nujno, da smo v vseh segmentih igre na najvišji ravni. Odigrati moramo dobro tekmo, česar smo sposobni. Želeni rezultat nam bo prinesla le popolna tekma," je jasen strateg domžalskega prvoligaša.

NA POT Z VILERJEM
Tudi Krunoslav Jurčić ima na nasprotni strani kakopak ambiciozne načrte, čeprav bo, tako kot tudi gostitelji, pogrešal nekaj igralcev. "Stanje je bolj ali manj takšno, kot je bilo pred preizkušnjo z Zavrčem. S to razliko, da bo z nami v Domžale potoval tudi Mitja Viler, ki je opravil zadnja dva treninga v svojem ritmu. Tudi Željko Filipović ni treniral stoodstotno, a tudi on je v kadru in je med kandidati za nastop. Ne glede na njuno stanje potrebujemo vse igralce v tem dvoboju."

Mariborčani so verjeli, da bodo v obračun z Domžalami krenili na krilih zmage priti Zavrču, naposled so se morali zadovoljiti z remijem. "Jutro je vedno pametnejše od večera. Ko se misli zberejo, je lažje opraviti bolj objektivno analizo. Morda je bilo logično pričakovati manjši padec ob spoznanju, da smo bili zaradi višje sile v ekipo prisiljeni uvrstiti nekatere posameznike, ki dalj časa niso igrali. Ko odigrajo nekaj zaporednih preizkušenj, pa pride do pomanjkanja zbranosti, kar hkrati pomeni, da se dogajajo tudi začetniške napake, ki so po mojem mnenju zaznamovale tekmo z Zavrčem. Ob tem moramo upoštevati, da imajo proti nam vse ekipe precej obrambno držo. V nekaj prejšnjih obračunih smo to reševali z igro prek bokov, ki ju zdaj nimamo. Ampak kaj hočemo, zgodi se tudi takšna tekma. Pozitivno je, da smo se po zaostanku dveh golov zelo hitro vrnili in imeli do konca še tri ali štiri položaje, ki bi jih lahko bolje unovčili in zmagali. Kot sem že dejal, to morda ne bi bilo korektno do Zavrča, vendar je dejstvo, da smo to naredili," pravi Krunoslav Jurčić.

OPAZEN JE "ROKOPIS"
Hrvaški strokovnjak ima o današnjih tekmecih visoko mnenje: "Zelo cenim Domžale in nadvse mi je všeč način, na katerega trener vodi ekipo. Opazen je njegov 'rokopis', opazna je ideja v igri. Včasih se seveda zaradi objektivnih in subjektivnih okoliščin ter razumljivo tudi nasprotnika ne uresniči, toda Domžalčani v vsakem trenutku vedo, kaj želijo narediti. Res zelo spoštujem domžalsko ekipo in vem, da je pred nami zelo, zelo zahtevna preizkušnja. V zasedbi imajo nekaj zanimivih posameznikov, navsezadnje so edini slovenski prvoligaš, ki ima v svojih vrstah slovenske reprezentante, mar ne?"

Dvakratni in trinajstkratni prvaki so se prvič v tem prvenstvu pomerili v drugem krogu, ko so v Domžalah z 1:0 slavili Mariborčani, edini gol je v 23. minuti dosegel Marcos Tavares. Tekma je bila seveda pomembna za obe ekipi, a za štajersko zasedbo je bila vendarle nekaj posebnega. Bila je namreč prva po hudem evropskem udarcu, ki so ga doživeli v Kazahstanu, kjer so se po porazu z Astano zgodaj poslovili od mednarodnega prizorišča. Vznemirljivo je bilo vprašanje, kakšen bo odziv varovancev takratnega trenerja Anteja Šimundže. Bil je takšen, kot so si ga vijoličasti želeli, toda dolgoročno brez težav ni šlo. O tem, kakšen je bil razplet, bržčas ni treba posebej razpredati.

Dozdajšnji medsebojni dvoboji ponavadi niso postregli s festivalom golov. "Vedno znova gre za čvrste obračune, hkrati imamo problem, da naši tekmeci na preizkušnjah proti drugim ekipam igrajo drugače. Tako je bilo tudi z Domžalčani pred zadnjim gostovanjem v Ljudskem vrtu. Bili so precej napadalni, nakar so se pri nas postavili dokaj obrambno z veliko vezisti, ki so skušali kvariti našo igro. Ne vem, kaj naj pričakujem na tokratni tekmi, je pa dejstvo, da so gostitelji spremenili osnovno postavitev, ki deluje zelo dobro. Pripravljeni moramo biti na vse različice, kar zadeva nas, pa imamo tokrat še en cilj. Nisem zadovoljen s številom prejetih zadetkov na naših prejšnjih tekmah. Nikakor ne, bilo jih je preveč. Nedopustno preveč. Danes želimo ob zmagi mrežo ohraniti nedotaknjeno," pravi trener Maribora.

UKVARJAMO SE S SEBOJ
Čeprav se vijoličastim proti Haložanom ni izšlo po želenem scenariju, se je zaostanek za vrhom lestvice zmanjšal, spodrsnilo je tudi Olimpiji. "Zmanjšali smo razliko, kar nas seveda veseli, toda ostajamo pri načelu, da se ukvarjamo le s seboj. Če bomo mi dobri in v pravi podobi, bo vse prišlo na svoje mesto," pravi Krunoslav Jurčić in na ugotovitev, da bi Domžale dvoboj za naslov prvaka rade spremenile v troboj, dodaja: "Uf, o tem je prezgodaj govoriti. S tem se nočem obremenjevati, kar poskušam prenesti tudi na igralce. Pomembna je naša forma, pomembne so naše izvedbe. Če bo tako, kot mora biti, če bodo dobre, potem ne bo težav. Potem ne bo ne dvoboja, ne troboja."

Članki iz rubrike