Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 15.08.2015 13:35:17

Čustva do mesta, ne toliko do kluba

www.alesfevzer.com
Zadnjih nekaj večnih derbijev se je razpletlo na povsem enak način. Ljubljančani so pred dvoboji z najhujšimi rivali optimistično napovedovali zmago, toda kot po pravilu do nje nikdar niso prišli. Tudi če so igrali dobro – celo boljše od vijoličastih –, so se lahko zadovoljili z največ remijem.

Kot na primer na prvem večnem derbiju v prejšnji sezoni, ko so zmaji v Stožicah povsem nadigrali Mariborčane, a se je tekma končala z nepriljubljenih 0:0, ali pa na tistem spektakularnem dvoboju v Ljudskem  vrtu, ki se je končal s 3:3, pa bi Ljubljančani po vseh pravilih morali zmagati, kajti Štajerce je v zadnji minuti rešil njihov kapetan Marcos Tavares, predtem pa so imeli varovanci takratnega trenerja Darka Karapetrovića ogromno priložnosti, da bi ob vodstvu s 3:2 tekmo s še enim golom dokončno odločili. A kot rečeno, zdi se, da je zmaga za Olimpijo zakleta, ob dveh omenjenih remijih so se namreč nogometaši Maribora na preostalih dveh obračunih v prejšnji sezoni veselili zmage, v Stožicah z 1:0, v Ljudskem vrtu pa kar s 4:1.

Pravzaprav so zmaji na prvenstvenih derbijih vse od ponovne vrnitve v prvo ligo zmagali samo dvakrat v kar 24 obračunih! Vijoličasti imajo 13 zmag, devet tekem se je končalo z neodločenim izidom. V zadnjih treh sezonah so zeleno-beli uspeli slaviti zgolj enkrat – 15. marca 2014 v Stožicah, ko je bil izid 2:0 –, Maribor je v tem času nanizal sedem zmag, štiri največje tekme v slovenskem prvenstvu pa so se končale brez zmagovalca. Statistika je torej povsem na strani vijoličastih, a vendarle se zdi, da bi se tokrat dvoboj med Mariborčani in Ljubljančani lahko končal drugače.

Tokrat se lahko namreč nogometaši Olimpije na derbi pripravljajo z veliko manj stresa. Niso oni tisti, ki jih je razmajal prehiter izpad iz Evrope, ki so na čuden način izgubili tekmo s Koprom in ki so se v prvem polčasu izredno mučili s Celjem ter na koncu slavili po golu kapetana. Ne, oni so v zadnji tekmi razbili Koprčane in trenutno so zagotovo v boljši formi od svojih velikih rivalov. "Želimo si narediti pozitiven niz, torej da bi čim več tekem odigrali brez poraza oziroma da bi čim večkrat zmagali. In seveda ga želimo v Mariboru nadaljevati," razmišlja pred tekmo levi bočni branilec Aljaž Krefl, ki pa se zaveda, da imajo vijoličasti kljub težavam še zmeraj odlično moštvo: "Mislim, da Mariborčani nimajo veliko slabosti, prav tako jih nimamo niti mi, zato pričakujem trdo, težko tekmo, polno čustev in dobrih akcij, ki bi zadovoljila tudi vse ljubitelje nogometa. Upam pa na našo zmago."

KAKOVOSTNEJŠI SMO OD MARIBORA
Zelo zanimivo bo videti, na kakšen način bo v Ljudskem vrtu v nedeljo pričakan strateg zmajev Marijan Pušnik, ki je v preteklosti vodil vijoličaste. Takšni, ki so iz enega kluba prestopili v drugega – čeprav ne neposredno –, po navadi tako pri mariborskih privržencih kot pri ljubljanskih niso bili dobro sprejeti na derbijih. Še zelo svež je sovražen sprejem, ki so ga navijači Olimpije pripravili Daretu Vršiču, ko je prvič v vijoličastem dresu zaigral proti Ljubljančanom, nekaj podobnega bi bil lahko deležen tudi Pušnik.

Darijan Matic
Arsen Perić

Grenki spomini na prejšnje derbije
Da Olimpijini nogometaši nimajo najlepših izkušenj z večnimi derbiji, je jasno. Kot smo zapisali, so zmaji na zadnjih dvanajstih tekmah slavili samo enkrat, na 24 odigranih obračunih, odkar so se zmaji vrnili v prvo ligo, pa so le dvakrat zmagali.
"Na derbije imam grenke spomine, vedno smo bili blizu, niti enkrat še nismo bili v podrejenem položaju, vendar nam ni uspelo zmagati. Upam, da smo se iz tega kaj naučili, preprosto smo se morali. Upam, da bomo te izkušnje iz lanskega leta uspeli unovčiti v nedeljo," je dejal Matić, ki kljub temu, da se zdi, da je trenutek za derbi ob slabših predstavah vijoličastih za zeleno-bele pravzaprav idealen, umirja žogico. "Morda je res pravi trenutek za derbi, saj se ekipa dviguje, ampak Maribor je Maribor. Ne odstopa od svojega načina igre, ki ga goji. Z njim je prišel v ligo prvakov, pet let bil v Evropi, tokrat pa je izpadel, kar pa ne spremeni ničesar."

Vendar trener zmajev ni edini, ki bi si lahko prislužil salve žvižgov in kakšno kletvico. Druga potencialna tarča navijačev Maribora je vsekakor Rok Kronaveter, Mariborčan, ki je v letošnji sezoni okrepil Olimpijo. Resda 28-letni vezist nikdar v karieri ni nosil vijoličastega dresa – v Mariboru je igral samo za Železničarja –, a nekajkrat je bil zelo blizu prestopu v klub, ki domuje pod Kalvarijo, in že zato – seveda ob dejstvu, da je Mariborčan – bi lahko mariborski navijači njegov prestop k zeleno-belim ocenili kot izdajo. "Zame bo vsekakor čudna tekma, ker prihajam iz Maribora," je odkrito priznal nekdaj velik talent slovenskega nogometa in hitro dodal: "Toda igram za Olimpijo in naredil bom vse, kar je v moji moči, da bomo zmagali. Kot sem dejal, sem Mariborčan, ampak nikoli nisem igral za Maribor, tako da čutim določena čustva do mesta, do kluba pa posledično malo manjša."

Kronavetrov začetek sezone bi lahko označili za uspešen, če ne bi bilo tiste nepotrebne in nespametne izključitve na tekmi z Domžalami, celo zelo uspešen, Mariborčan je namreč v zeleno-belem dresu na prvih štirih tekmah zabil že tri gole, nazadnje je z lepim golom zatresel tudi mrežo Kopra. "Dve zaporedni zmagi sta zelo dobra popotnica za gostovanje v Mariboru, mislim, da bo pravi užitek igrati to tekmo. Upam, da se bo na stadionu zbralo čim več gledalcev in da bodo videli pravi derbi," je dejala sedmica Olimpije in razkrila svoja pričakovanja: "Pričakujem trdo in zanimivo tekmo, saj oboji radi igramo napadalen nogomet. Upam, da bo dvoboj zanimiv za gledalce in da se bomo na koncu veselili mi. Če bomo igrali tako, kot znamo, mislim, da imamo kakovostnejše moštvo od Maribora, in močno upam, da bomo to tudi pokazali."

FAVORITA NI
Ob izkušenem Kronavetru bodo Ljubljančanom izjemno prav prišle tudi izkušnje Darijana Matića, ki v letošnji sezoni blesti predvsem v obrambnih nalogah, ob veliko bolj napadalno usmerjenih vezistih je namreč prav on tisti, ki po navadi ostaja bolj zadaj in ščiti hrbet ostalim. Kdo pa je favorit na derbiju po mnenju 32-letnega vezista?"Favorita v derbiju ni ne glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih letih. V manjši prednosti je Maribor, ker igra doma in ima v nogah veliko evropskih tekem. Šli bomo drago prodat svojo kožo. V Ljudski vrt gremo zmagat, kar bo prav gotovo zelo težko, saj ima tudi Maribor svoje načrte. Čaka nas pa zelo zanimiva tekma," meni Matić, ki je za konec razkril, na kakšen način se bodo lotili vijoličastih: "Naš trener zagovarja napadalen nogomet, ne vem, ali se bo tokrat odločil za spremembo taktike. Je pa dejstvo, da bomo šli po zadetek, dva, tri, lahko ostanemo tudi brez, a gremo na zmago. Dvoboja se moramo lotiti samozavestno, verjeti, da smo boljši od Maribora in da ga lahko premagamo. Naš pristop mora biti tak kot proti Kopru."

Članki iz rubrike