Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
07.10.2014 08:54:07
Deli članek:

Življenje v dveh svetovih

Drago Wernig - TAKA

V aktualni sezoni smo pogosto pisali o težavah mariborskih nogometašev s preusmerjanjem misli z mednarodnega na domače prizorišče. Temu primerne so tekme vijoličastih, ki so pogosto šokantne, a prvaki bodo morali s tem živeti vsaj do decembra.

"Olimpija je odigrala pogumno, dokazala je, da ni po naključju v vrhu lestvice, da ima njihova igra rep in glavo. Ljubljančani so se predstavili v zelo dobri luči in so lahko resen tekmec v boju za naslov," je po večnem derbiju, ki si je prislužil kopico komplimentov, med drugim razmišljal Ante Šimundža.

O tem, da smo videli poslastico, ni nobenega dvoma, ljubitelji nogometa so uživali, toda prav tako je neizpodbitno dejstvo, da vijoličasti niso bili na želeni ravni. Morda je ravno v tem skrivnost spektakularnega obračuna ...

"Tokrat s preklopom ne bomo imeli težav," so Marcos Tavares in soigralci poudarjali po remiju s Schalkejem, a le nekaj trenutkov po uvodnem pisku Mateja Juga je bilo opazno, da namena niso uresničili. Da v derbi niso krenili, kot bi morali. V dvobojih so bili neodločni, ob najbolj preprostih podajah nezbrani, logična posledica so bile napake, ki jih je bilo odločno preveč, podoba nikakor ni bila obetavna.

Nemogoče je bilo prezreti, da niso stoodstotno v tekmi oziroma da individualna priprava na prestižni obračun ni bila primerna. Ko je tako, se je potem na igrišču v nekem trenutku pač težko oziroma nemogoče prepričati, "da bomo pa zdaj začeli igrati". Tako preprosto vse skupaj vendarle ni, takšnega gumba doslej še niso izumili.

V tej sezoni se tovrstna zgodba kakopak ni zgodila prvič, zato živci navijačev in še koga močno trpijo, toda po drugi strani je igralce vendarle treba tudi razumeti. Liga prvakov je zanje nekaj popolnoma novega, neki drugi svet, ki ga doslej niso bili navajeni. Čustveno ga doživljajo nadvse intenzivno, nakar jim vrnitev v "stvarnost" povzroča preglavice.

Tudi po Gelsenkirchnu je bilo tako, toda Maribor hkrati seveda premore tudi dovolj kakovosti in izkušenj, da se je sposoben izvleči. Kot se je proti Olimpiji, in nikakor se ni zgodilo prvič, Marcos Tavares je za končnih 3:3 zadel v 91. minuti.

"Imeli smo dovolj priložnosti, da bi lahko izid izenačili že prej, pred sodnikovim podaljškom, toda ni nam uspelo. Se je pa v končnici potrdilo, da smo ekipa, ki zmeraj igra do konca. Zelo smo si želeli zmage pred svojimi navijači, za njih, za njihov praznik smo želeli zmagati in jim podariti tri točke, ampak Olimpija je bila tokrat na zelo visoki ravni, nam je manjkalo do naše želene podobe in ni se izšlo po željah. Vseeno pa veseli dejstvo, da se je še enkrat več pokazal značaj naše ekipe, da vedno vztrajamo do konca," je povedal Ante Šimundža, ki se je razveselil reprezentančnega premora, čeprav bo zaradi obveznosti v izbrani vrsti pogrešal Željka Filipovića, Aleša Mertlja, Mitjo Vilerja in Agima Ibraimija.

"Vemo, da nas ne čaka štirinajstdnevni, temveč samo desetdnevni premor, kajti naslednjo sredo je že na vrsti gostovanje pri Gorici. Vsekakor se bomo najprej malce spočili od napornega ritma in si potem, po regeneraciji, povrnili energijo, znova bomo napolnili baterije."