Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
07.10.2014 08:29:16
Deli članek:

Brat in dodana vrednost

Nikola Miljković

Nepopustljivi vezist Jasmin Kurtić v zadnjem času v vijoličastem dresu Fiorentine kaže zelo dobre predstave in bo na tekmah proti Švici in Litvi zagotovo eden glavnih adutov Srečka Katanca.

Simpatični Belokranjec je bil na zboru reprezentance kot zmeraj odlično razpoložen, v sproščenem vzdušju je potrpežljivo odgovarjal na vprašanja sedme sile; dotaknil se je tekme proti Estoniji, predstavil pričakovanja pred Švico in kakopak odgovoril tudi na vprašanje o klubskem soigralcu, ki ga tokrat ni v reprezentanci.

S trdim delom, garanjem, skromnostjo in vztrajnostjo je Jasmin Kurtić dosegel, da danes živi svoje sanje. Na zadnji dan prestopnega roka je iz italijanskega prvoligaškega malčka Sassuola prestopil v veliko večjo Fiorentino, tam pa si je kaj hitro pridobil zaupanje nekdaj odličnega napadalca Vincenza Montelle, ki s klopi vodi vijoličaste. Postal je pomemben člen ekipe iz Firenc, dobro formo iz Italije pa bo poskušal prenesti tudi v slovensko izbrano vrsto.

"V Firencah se počutim super, soigralci so me dobro sprejeli, vzdušje v ekipi je odlično. V Evropi dobro igramo, tako da je za zdaj vse v najlepšem redu," je za začetek povedal petindvajsetletni vezist, nato pa je pogovor nanesel na dres z državnim grbom. "Zagotovo tisto, kar smo naredili v Estoniji, ni bilo najboljše. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, to je zdaj že pozabljeno, gledamo naprej. To je naša služba, smo profesionalci in moramo dvigniti glave. Cikel je dolg, a s tem se ne smemo tolažiti, o tem ne smemo razmišljati. Moramo iti lepo počasi, iz tekme v tekmo, iz treninga v trening, in pokazati ter dokazati, kaj vse zmoremo že na dveh tekmah, ki sledita," je odločen Kurtić.

Nikola Miljoković

Josip je vrhunski igralec, in tega ni dokazal samo enkrat, ampak velikokrat. Tudi zdaj, na zadnji tekmi v ligi Europa, proti Dinamu iz Minska. Ampak nogomet je naša služba. Enkrat si, drugič te ni, tako to pač je v nogometu. Moraš pa ostati osredotočen, zbran, s trezno glavo, ki mora biti visoko dvignjena, in delati moraš naprej.

Slovenijo v četrtek čaka zelo težka tekma, v goste prihaja močna Švica, s katero so se naši reprezentanti merili že v prejšnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in obakrat izgubili. Ob tem so Švicarji v Braziliji dokazali, da spadajo v vrh evropskega in tudi svetovnega nogometa, prebili so se do osmine finala, kjer so šele po podaljšku morali priznati premoč Argentini.

Sedmo silo je zanimalo, ali se je razmerje moči med četrtkovima tekmecema v zadnjih mesecih kakorkoli spremenilo ali pa je Švica še vedno premočna. "Teh tekem med seboj ne moremo primerjati, prav tako kot ne moremo potegniti neke vzporednice in ugotavljati, katera ekipa je napredovala, katera nazadovala in podobno. Mi si prizadevamo, da bi iz dneva v dan napredovali, nikakor nočemo nazadovati. Švica je tako ali tako odlična ekipa, njeni igralci vsi po vrsti igrajo v vrhunskih klubih in so skorajda vsi v začetnih enajstericah teh moštev, so nosilci in igrajo redno. Igrajo dober nogomet in imajo odličnega selektorja. Jasno je, da je pred nami težka tekma, ampak menim, da zahtevne obračune igramo boljše. Mogoče bomo bolj motivirani in bomo na teh dveh tekmah še bolj grizli," je zanimiv pogled predstavil devetnajstkratni slovenski reprezentant, ki ga sicer veseli dejstvo, da bo četrtkov obračun odigran v Ljudskem vrtu.

Toda s tem se ne obremenjuje: "V Mariboru je res posebno igrati, tudi publika te malo dvigne, ampak mi na to ne smemo gledati. Vseeno je, če igramo v Mariboru, Ljubljani, Celju ali v katerem drugem slovenskem mestu, zanimati nas mora samo igrišče in enajst nasprotnikov. Na zelenico moramo priteči s treznimi glavami in pravim pristopom. Takšna mora biti naša miselnost tudi tokrat. Upam, da bo, in videli bomo, kako se bo vse skupaj razpletlo."

Za konec se robustni vezist ni mogel izogniti vprašanju o Josipu Iličiću, njegovem klubskem soigralcu, ki ga selektor Srečko Katanec tokrat ni vpoklical v reprezentanco. Z obrazložitvijo, da potrebuje lačne igralce, in ne slavnih.

"Vsi dobro veste, kakšno je moje mnenje o njem in kakšen odnos imava. Je eden od mojih najboljših prijateljev, zame je kot brat, prav tako veste, kakšno je moje mnenje o njem kot nogometašu. Josip je vrhunski igralec, in tega ni dokazal samo enkrat, ampak velikokrat. Tudi zdaj, na zadnji tekmi v ligi Europa, proti Dinamu iz Minska. Ampak nogomet je naša služba. Enkrat si, drugič te ni, tako to pač je v nogometu. Moraš pa ostati osredotočen, zbran, s trezno glavo, ki mora biti visoko dvignjena, in delati moraš naprej," je dejal Kurtić in še dodal: "Moje mnenje je, da je Josip v reprezentanci ter v vsakem klubu dodana vrednost, in bo to vedno. Zelo ga spoštujem, zame bo zmeraj vrhunski igralec, ki lahko igra v kateremkoli moštvu. Toda selektor se je odločil, kot se je. Mi, ki smo tukaj, pa moramo dati svoj maksimum in narediti vse, da dobimo naslednji dve tekmi."