Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
31.07.2014 08:52:56
Deli članek:

Diploma: Razlika med Chelseajem in Rudarjem

Drago Wernig - TAKA

Slovenski nogomet bo kmalu dobil novega trenerja z Uefino PRO-licenco. Z njo se bo lahko pohvalil Jernej Javornik, ki verjame, da bo Rudar v prihodnje uspešnejši, kot je bil na začetku sezone.

Jernej Javornik je v prvi vrsti osredotočen na svoje obveznosti v velenjskem prvoligašu, toda zaradi trenerskega izpopolnjevanja ima dodatne obveznosti. V bližnji prihodnosti bo postal naslednji izmed slovenskih strokovnjakov z Uefino PRO-licenco, nadvse zanimiva pa je tema diplomske naloge, ki mu bo prinesla mednarodni naziv. "Tema je razlika med Chelseajem in NK Rudar," je razkril prvi mož strokovnega vodstva knapov.

Ideja je vsekakor zanimiva in predvidevali smo, da ima neko ozadje. In ima ga. "Odločil sem se izkoristiti poznanstvo, ki ga imam pri Chelseaju, za diplomsko nalogo. S športnim direktorjem Londončanov Michaelom Emenalom sva bila soigralca pri Maccabiju iz Tel Aviva in omogočil mi je, da sem lahko spoznal ustroj kluba in dobil marsikakšno zanimivo, koristno informacijo, prav tako sem od blizu spremljal način dela trenerja Joseja Mourinha na pripravah v Avstriji," je povedal Jernej Javornik in pristavil, da se ukvarja tudi z razlikami med angleškim in slovenskim nogometom, ki so seveda velike, ogromne. "Jasno je, da je marsikaj mogoče storiti tudi z omejenimi finančnimi sredstvi, a kakorkoli obrnemo, se na koncu vedno vse vrti okrog denarja. Ta ti omogoča, da lahko stvari postaviš, kot si si jih zamislil, sicer si vedno znova omejen in prisiljen k takšnim in drugačnim kompromisom in improvizaciji. Naša največja pomanjkljivost je gotovo pomanjkanje spremljevalnega osebja, ki bi ga moral imeti vsak klub. Chelsea ima denimo 600 zaposlenih, to je vsekakor dovolj zgovoren podatek, ki govori o dveh nogometnih svetovih, a kljub temu znamo seveda tudi mi dobro delati."

Še več bodo morali delati nogometaši Rudarja, ki so sezono začeli zelo slabo. Najprej so se že v 1. krogu kvalifikacij za ligo Europa poslovili od mednarodnega prizorišča, po dveh uvodnih prvenstvenih preizkušnjah so še brez točke. "Hja, to seveda ni dobro, ampak ne preostane nam drugega, kot da si prizadevamo, da bo v prihodnje boljše," pravi Jernej Javornik.

Številni odhodi so pustili posledice. Najprej so se novim izzivom naproti odpravili Rajko Rotman, Matej Podlogar in Christian Bubalović, naposled še Mate Eterović. "Trudimo se, da bi dobili ustrezna nadomestila. Nastalo vrzel v napadu je zapolnil Dragan Jelić, zvezno vrsto smo okrepili z 22-letnim Hrvatom Mariom Babićem, ki je bil nazadnje član Istre. Seveda verjamem, da bomo igralski mozaik sestavili čim prej, potem bo hitro jasno, česa smo sposobni oziroma kam spadamo. Kot na dlani je, da bo sezona precej težja, kot je bila pretekla," meni trener Rudarja.

Rezultatski preobrat bi se lahko zgodil že v soboto, ko se bodo Velenjčani ob Kamniški Bistrici pomerili z Radomljami. "Prav gotovo nas čaka zahteven dvoboj, a takšen bo tudi za naše tekmece, odločale bodo malenkosti. Radomlje so proti Kopru in Mariboru potrdile, da so dobra in odlično vodena ekipa, ki se je vsakemu sposobna postaviti po robu. Kakopak pa upamo, da se bo izšlo po naših željah," je sklenil bodoči imetnik Uefine PRO-licence.