Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
30.07.2014 22:29:31
Deli članek:

V zadnji sekundi do eksplozije navdušenja

Grega Wernig

Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu odigrali tekmo 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Maccabiju iz Tel Aviva. Napet obračun je v praktično zadnji sekundi rešil Damjan Bohar, ki je zabil edini zadetek in tako našim državnim prvakom prinesel odličen rezultat pred povratno tekmo.

Vijoličasti so v tekmo krenili bojazljivo, toda na nek način tudi pametno. Pobudo na igrišču so nekako prepustili Maccabiju, ki je imel več časa žogo v svojih nogah, sami pa so se postavili v obrambo in se disciplinirano branili ter čakali na protinapade.

MARIBOR - MACCABI 1:0 (0:0)
Maribor - Stadion Ljudski vrt. Gledalcev 8000. Glavni sodnik: Ivan Kružliak. Pomočnika: Tomas Somolani in Ondrej Brendza.
Strelec: 1:0 Bohar (94)
MARIBOR: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Dervišević, Filipović, Vršič, Ibraimi (od 78. Sallalich), Bohar, Mendy (od 62. Tavares). Trener: Ante Šimundža.
MACCABI TEL AVIV: Pablo, Yeini, Tibi, Carlos Garcia, Shpungin, Radi, Alberman (od 46. Harush), Igiebor (od 58. Einbinder), Ben Haim (od 89. Margolis), Ben Basat, Zahavi. Trener: Oscar Garcia.
Rumeni kartoni: Dervišević (45), Yeini (86), Pablo (89)
Rdeči kartoni: -

Takšna igra je Mariboru v preteklosti zelo ustrezala, s protinapadi so uspeli na kolena spraviti že marsikatero tudi veliko kvalitetnejše moštvo kot je Maccabi. A Izraelci so bili odločeni, da tokrat temu ne bo tako in da bodo prišli do tako zelo želenega zadetka v gosteh, ki bi jim dal velike možnosti za napredovanje na povratnem obračunu. 


Že v drugi minuti so prišli do prve obetavne situacije, po predložku v sredino je z glavo poskusil Zahavi, Handanović je bil na mestu. Po uvodni priložnosti so se Izraelci nekoliko umirili, vse bolj pa so niti igre prevzemali vijoličasti. Od petnajste minute naprej so povsem zagospodarili na igrišču in začelo se je obleganje vrat.

Začel ga je Dare Vršič v 15. minuti, ko je poskusil s strelom od daleč s svojo slabšo, desno nogo, vendar je Juan Pablo njegov strel ubranil. Tri minute kasneje se je po globinski žogi Petra Stojanovića v priložnosti znašel Jean-Philippe Mendy, toda njegov strel je bil v zadnjem trenutku blokiran. Le minuto kasneje je iz voleja poskusil Željko Filipović, ki je streljal preko vrat, nedolgo za tem je od daleč sprožil tudi Bohar, a je njegova žoga zletela mimo.

Tudi Maccabi pa ni bil brez priložnosti. Resda so prepustili pobudo Mariboru, toda bili so zelo nevarni iz protinapadov. V 27. in 30. minuti so si preko dveh najnevarnejših izraelskih nogometašev, Igieborja in Zahavija priigrali dve polpriložnosti, toda Handanović ni imel pretežkega dela. Zaključek prvega polčasa je znova pripadel vijoličastim, dvakrat je odlično podajo v sredino z leve strani poslal Mitja Viler, obakrat pa je bil Mendy le za las prekratek in ni uspel poslati strela proti vratom Maccabija. Prvi polčas se je tako končal z izidom 0:0.

Drugi polčas so slovenski državni prvaki začeli veliko bolj odločno, v 49. minuti je malo manjkalo, da bi povedli. Prosti strel z desne strani je izvajal Vršič in poslal ostro podajo v sredino, žoga je zletela mimo veliko nog in glav proti vratom, v zadnjem trenutku pa je z refleksno obrambo Juan Pablo žogo odbil v kot. Pritisk Maribora se je nadaljeval, nekajkrat so poskušali zapretiti s streli od daleč, a so bili nenatančni.

V 59. minuti je na tribunah znova završalo. Odlično samostojno akcijo je izvedel Agim Ibraimi in podal do Amirja Derviševića, ki je z okrog dvajset metrov sprožil pravo bombo proti vratom Juana Pabla, ki se je še enkrat zelo izkazal. Vijoličasti so nadaljevali z napadi, vedno bolj so se odpirali in puščali vedno več prostora v obrambi. Za to bi bili skorajda kaznovani v 65. minuti, ko je Maccabi izvedel zelo nevaren protinapad, Ben Haim je odlično podal do Zahavija, ki se je znašel iz oči v oči s Handanovićem, toda Marko Šuler je v zadnjem trenutku odlično posredoval in preprečil skorajda zanesljiv zadetek Izraelcev. Tudi v nadaljevanju tekme so vijoličasti prevladovali, toda vedno težje so našli pot do vrat Maccabija.

V 78. minuti je Ante Šimundža Izraelce poskusil premagati z njihovim sonarodnjakom, v igro je prvič v dresu Maribora prišel Sinteyehu Sallalich, ki je zamenjal nocoj zelo razpoloženega Ibraimija.

Sallalich bi se Šimundži v 90. minuti skorajda na najboljši možni način oddolžil za izkazano zaupanje. Prejel je žogo nekje na polovici igrišča in kot brzi vlak stekel po levi strani, lepo preigral enega nogometaša Maccabija in nevarno sprožil od daleč, Juan Pablo pa je njegov strel z velikimi napori uspel odbiti v kot. 

Vijoličasti so nadaljevali z napadi tudi v štiriminutnem sodnikovem podaljšku in bili za to nagrajeni v prav zadnji sekundi! Najprej je podajo v sredino z desne strani poslal Stojanović, v sredini se je v gneči dobro znašel Tavares in nekako poslal žogo proti vratom. Žoga je zletela med nogami Juana Pabla, se kotalila po golovi črti, tam pa jo je uspel branilec Maccabija izbiti, po mnenju sodnika še preden je cela prečkala golovo črto. Toda tudi to posredovanje ni pomagalo Maccabiju, do odbite žoge je namreč prišel Dervišević, jo poslal v sredino, nizkorasli Bohar je visoko skočil in jo z glavo poslal za hrbet izraelskega vratarja. Za izbruh navdušenja na tribunah in odlično popotnico pred povratno tekmo, ki bo čez šest dni na Cipru.