© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.07.2024 21:05:42
Deli članek:

Evropski start tudi za Olimpijo, zmaji ob letošnjem debiju ponovili vajo in ...

alesfevzer.com

Nogometaši ljubljanske Olimpije so danes začeli evropsko pot.

Olimpija - Žitomir 2:0 (0:0)
* Stadion Stožice, sodniki: Rojas, Moreno, Mateo (vsi Španija)
* Strelca: 1:0 Florucz (56.), 2:0 Pinto (90.+2).
* Olimpija: Vidovšek, Silva (od 80. Lasickas), Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe, Doffo, Agba, Boultam (od 80. Brest), Florucz (od 63. Pinto), Lucas (od 80. Durdov), Kojić (od 60. Motika).
* Žitomir: Volinec, Maisuradze (od 58. Taylor), Čobotenko, Sarapij, Mikajličenko, Costa, Krušinski (od 58. Kozak), Huculjak (od 68. Paixao), Mustafajev, Nazarenko, Budkivskij (od 61. Bristrić).
* Rumeni kartoni: Silva, Kojić; Sarapij, Budkivskij, Maisuradze, Krušinski.
* Rdeči karton: /.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo doma premagali ukrajinski Žitomir z 2:0. 

Zmaji so šele danes začeli letošnje evropsko popotovanje, saj so bili neposredno uvrščeni v drugi krog kvalifikacij za tretje najmočnejše evropsko tekmovanje.

Ljubljančani so v novo sezono krenili z zmago v domačem prvenstvu, z 2:0 so doma odpravili novopečenega prvoligaša Primorje, danes pa so vajo ponovili še v evropskih vodah.

Prvi tekmec v Evropi je ukrajinska Polisja iz Žitomirja, za katero je to prva uradna tekma sezone, saj prav tako ni nastopila v prvem krogu kvalifikacij, ukrajinsko prvenstvo pa se še ni začelo. Olimpija jim je tako zadala uvodni poraz z goloma Raula Florucza in Dioga Pinta.

V uvodnih minutah današnje tekme je bilo nekaj nepovezane igre na obeh straneh, tako tudi ni bilo pravih priložnosti. V prvih 15 minutah so nekoliko bolj na žogo stopili Ukrajinci, ki so pokazali več volje po zadetku.

Tudi Olimpija je počasi vse bolj prihajala pred vrata tekmeca, a do pravega zaključka Ljubljančani še lep čas niso prišli. Zeleno-beli so jalovo pobudo prevzeli v nadaljevanju polčasa, v 26. minuti je iz prostega strela precej iz desne strani Florucz prvič ogrel vratarja Jevgena Volineca.

Kaj več priložnosti v tem delu ni bilo, igra pri obeh ekipah je delovala raztrgano. Bolj so pritisnili domačini, najbolj aktiven je bil Florucz, njegovi streli so bili nekajkrat blokirani, v naročju ukrajinskega vratarja je končal tudi poskus Rede Boultama. Slednji je poskusil tudi pet minut pred odmorom, ko je z roba kazenskega prostora žogo poslal čez gol.

V začetku drugega polčasa so tudi gostje prvič preizkusili domačega vratarja Matevža Vidovška, ki je ujel strel Oleksandra Nazarenka. Kljub tem poskusu Polisje pa so bili v začetnih minutah nadaljevanja še naprej v napadu agresivnejši nogometaši Olimpije.

To pa so zeleno-beli kronali v 56. minuti. Dino Kojić je zaposlil še naprej zelo aktivnega Florucza, ta je potegnil v kazenski prostor, nato pa s strelom v oddaljeni kot Olimpijo popeljal do prednosti.

Varovanci španskega stratega Victorja Sancheza so imeli v 68. lepo priložnost za povišanje vodstva, Nemanja Motika je po tleh sprožil z leve strani, posredoval je Volinec, Boultam pa odbitka ni uspel pospraviti v mrežo. Ukrajinci so stopili višje v lovu na izenačenje, po kotu je Admir Bristić z glavo meril čez prečko. Na drugi strani je Volinec ujel strel Pedra Lucasa.

Toda volkovi so se ob tem preveč odprli, Ljubljančani pa so v sodnikovem podatku potrdili zmago po protinapadu, ob koncu katerega sta bila vpletena rezervista, Justas Lasickas je našel Dioga Pinta, ki je povišal na 2:0. Tik pred koncem je Vidovšek ukrotil še strel Caua Paixaa.

Povratna tekma bo 1. avgusta v poljskih Glivicah.