© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
25.07.2024 16:53:18
Deli članek:

Primer Niko Kasalo - Jaka Domjan. Odmik od strategije ali ... ? Pomembno je, kaj je sporočilo!

Sam Allen/NŠ Mura

Up iz Lipe se bo v jesenskem delu sezone dokazoval v Beltincih.

"Z vstopom strateškega partnerja smo dosegli še zadnji cilj, ki smo si ga zastavili na začetku naše poti pred devetimi leti. Skupaj načrtujemo, da bomo klub dvignili na evropsko raven ali jo celo nadgradili. Najbolj pomembno je, da strateški partner podpira zgodbo, ki smo si jo zastavili. To je bilo v pogovorih ključnega pomena in veselim se obdobja, ki je pred nami. Tako kot Mura tudi strateški partner daje velik pomen doma vzgojenim nogometašem, saj ima nogometno akademijo s skoraj šest tisoč mladimi nogometaši. Verjamem, da bomo našo zgodbo v prihodnje povezali tudi z ameriškim nogometnim trgom, obenem pa ne bomo pozabili na naše korenine," je po prihodu Georgea Juncaja v soboškega prvoligaša med drugim povedal Robert Kuzmič, ki je ostal na položaju predsednika kluba.


Namena nista dosegla


V tem trenutku sta najbolj izpostavljena doma vzgojena igralca gotovo Jaka Domjan in Niko Kasalo. Njune sposobnosti so navijačem ter prekmurskim ljubiteljem nogometa dobro znane in marsikdo je pričakoval, da bosta med poletnimi pripravami vložila resno kandidaturo v boju za udarno enajsterico, vendar namena očitno nista dosegla. Na ligaški premieri proti Nafti nista dobila priložnosti, nakar je Jaka Domjan nase resda opozoril z dvema goloma na prijateljski preizkušnji z Velenjčani, ampak vsaj za zdaj ju ni v resnejših načrtih trenerja Tončija Žlogarja.
Zato je že nekaj časa slišati namigovanja, da naj bi bila v iskanju rednega tekmovalnega ritma posojena, prvi del takšnega scenarija se je že uresničil - Niko Kasalo se je pridružil Beltinčanom. Damjan Gajser si ga je nadvse želel v svoji ekipi, Jaka Domjan pa naj bi bil najbližje selitvi v Kidričevo; kot možnost se omenja tudi odhod v Slovan, ki se bo po dolgih letih znova predstavil na drugoligaškem prizorišču.

Sam Allen/NŠ Mura

Na prvo žogo bi lahko rekli, da gre za odmik od strategije, ki jo omenja predsednik murašev, a takšna ocena na slepo bi bila vsekakor preveč groba. Posoje so namreč za mlade igralce lahko zelo koristne za pridobitev igralnih minut, krepitev samozavesti in nabiranje izkušenj, našlo pa bi se še kaj, kar jim lahko v nadaljnji karieri pride še kako prav. Vsi pač ne morejo biti tako zunajserijski, kot je Lamine Yamal; črno-beli dvojec je starejši od zvezdnika evropskega prvenstva v Nemčiji. Z naskokom najboljši strelec mladinske lige v prejšnji sezoni je star (že) 20 let, up iz Lipe, ki je imel vmes nekaj prebliskov na velikem odru in bil na pragu prestopa v Club Brugge, a tudi precej preglavic s poškodbami, jih šteje 18 in nedvomno je skrajni čas, da se začneta resneje in predvsem konstantno soočati s člansko konkurenco. Druga liga je lahko pravšnji poligon za prehodno obdobje, predvsem pa njun (začasni) odhod ne bi smel biti sporočilo, da Mura v prihodnosti nanju ne računa več v tolikšni meri, kot so mnogi predvidevali še pred kratkim. Kvečjemu nasprotno. Namen posoje bi moral biti ustrezna priprava, da bi ob vrnitvi v Fazanerijo kmalu lahko prevzela pomembnejše vloge in hkrati tudi več odgovornosti. Ali bi trajala pol sezone ali eno leto, je bržčas še najmanj pomembno, če bi klub obema igralcema hkrati še podaljšal pogodbo za toliko časa, kolikor bosta preživela na dodatnem izobraževanju, pa bi bil to vsekakor najmočnejši signal; Niko Kasalo ima sodelovanje s črno-belimi sicer sklenjeno do 31. decembra 2025, Jaka Domjan do 30. junija 2026.

In sodeč po sporočilu soboškega prvoligaša, je Niko Kasalo odšel, da bi se vrnil. Da bi se vrnil boljši. "Niko Kasalo se po pogovoru s klubom in temeljitem razmisleku, kaj je najbolje za njegov nadaljnji razvoj, seli na polletno posojo v drugoligaša Beltince. Gre za še enega v vrsti dogovorov, ki pričajo o uspešnem sodelovanju med kluboma. Niko bo v Beltincih igral v jesenskem delu sezone, ves ta čas bo še naprej pod drobnogledom strokovnega štaba črno-belih. Dogovor z Beltinci in igralcem je sprejet v dobro vseh vpletenih strani ter ob prepričanju, da se Niko pozimi vrne pripravljen za večje izzive," so zapisali muraši.