evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
0 20.07.2023 11:29:27

Zmaji, pozor! Bolgarska ovira od včeraj še višja

fc ludogorets
Slovenski prvaki so brez praske preskočili latvijsko oviro, v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov pa se bodo pomerili z bolgarskim Ludogorcem.

Olimpija ima pred seboj težjo nalogo, a nikakor ne nerešljivo. Bolgarski serijski prvaki (v zadnjih ducat sezonah so slavili prav tolikokrat) so papirnati favoriti, navsezadnje imajo večji proračun (leta 2010 ga je kot takrat drugoligaša v višave dvignil farmacevtski baron Kiril Domušijev), posledično dražjo ekipo in med drugim tudi več izkušenj v evropskih pokalih.

Ludogorec je v zanje fantastičnem desetletju dvakrat igral v skupinskem delu lige prvakov (2014/15 in 2016/17), ob tem še sedemkrat v skupinskem delu lige Europa. A ta isti Ludogorec, čigar vajeti na trenerski klopi je spomladi iz rok Anteja Šimundže prevzel Ivajlo Petev, je slabo začel to sezono. Najprej je na evropskem odprtju v Prištini z Ballkanijem izgubil z 2:0, potem ga je polomil še v uvodu bolgarskega prvenstva – s 3:1 je izgubil z novincem v ligi Krumovgradom.

Bolgari so Evropo rešili, sinoči so namreč Kosovce na domačem stadionu odpravili kar s 4:0, domača liga pa je tek na dolge proge. Da jim bo lažje, so ravno včeraj od bogatega lastnika dobili še okrepitev iz nemškega Nürnberga. Za Kwadwa Duaha, v Londonu rojenega švicarskega napadalca z ganskimi koreninami so plačali tri milijone evrov, kar pa so si privoščili brez večjih težav. Bruggu so namreč za skoraj osem milijonov prodali Brazilca Igorja Thiaga.

duaha
fc ludogorets


Transfermarkt ocenjuje, da je zasedba bolgarskih prvakov skupaj vredna 41,65 milijonov evrov (za primerjavo: Olimpijo ocenjuje na slabo tretjino te številke). Najvrednejši nogometaš Ludogorca je s 5 milijoni Ganec Bernard Tekpetey, ki je včeraj z dvema zadetkoma v prvem polčasu izničil prednost Ballkanija.

Ludogorec se je sicer doslej dvakrat srečal s slovenskim klubom. V sezoni 2019/20 je v zadnjem kvalifikacijskem krogu lige Europa po dveh neodločenih izidih zaradi zadetkov v gosteh (pravila, ki več ne velja) izločil Maribor, v sezoni 2021/22 pa je bil v drugem kvalifikacijskem krogu lige prvakov (na isti stopnici, kot bo obračun z Olimpijo) boljši od takratnega slovenskega prvaka Mure.

V minuli sezoni so Bolgari – potem ko so v tretjem kvalifikacijskem krogu lige prvakov priznali premoč zagrebškemu Dinamu – zaigrali v skupinskem delu lige Europa, se spomladi preselili v končnico konferenčne lige, kjer pa jih je izločil belgijski Anderlecht.

Slovenski in bolgarski prvak se bosta najprej pomerila v Razgradu, v sredo ob 19. uri po slovenskem času, povratni obračun v Stožicah pa bo bržčas v torek, 1. avgusta, dan pozneje bo namreč v sosednji dvorani že razprodana prijateljska tekma med Slovenijo in Grčijo. In v primeru ugodnega izida nogometašev v Bolgariji, bo nemara poln tudi stadion.

Članki iz rubrike