Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.10.2017 16:31:03
Deli članek:

STE TO VEDELI! Blesteli so na nogometnem igrišču, potem pa zamenjali šport (foto + video)

Kaj početi po koncu kariere? Takšno vprašanje si postavlja veliko športnikov, seveda tudi nogometašev. Ali predvsem nogometašev, ki jim včasih ni pogodu mit, kako nogometaš po koncu kariere pač postane lokil gostinskega lokala.

Danes se veliko nogometašev odloča kar za novo športno kariero, in mnogi med njimi so nadvse uspešni. Nekdanji branilec Manchestra Uniteda in angleške reprezentance Rio Ferdinand je nedavno stopil v boksarski ring, vendar izpostavlja, da ga ne zanima boksarska kariera, želel bi imeti le en resen dvoboj. In zdaj trdo trenira ...


Nekdanji nogometaš Milana in italijanske izbrane vrste in eden najboljših branilcev na svetu vseh časov Paolo Maldini je nogometne čevlje obesil na klin s 40 leti, potem pa je v roke vzel teniški lopar. S partnerjem Stefanom Landoniom se je kvalificiral na teniški turnir v Milanu, dvojica pa je v prvem krogu s 6:1 in 6:1 v 42 minutah igre izgubila dvoboj. S tem porazom se je Maldini poslovil od profesionalne teniške kariere, lopar pa še naprej vihti rekreativno.


Gabriel Batistuta oziroma priljubljeni Batigol (Fiorentina in Roma ter argentinska reprezentanca) je morda celo eden najboljših napadalcev v zgodovini, zagotovo pa v svojem obdobju. Kariero je prekinil zaradi težav z gležnji, potem pa je leta 2009 zajahal konja in se začel ukvarjati s polom. Prav zares, v prvem nastopu za klub Loro Piana je dosegel dva zadetka, po enem letu resne vadbe pa je dvignil lovoriko za pokal Stella Artois.


Nekdanji vratar Liverpool in Poljske Jerzy Dudek je bil tudi zmagovalec lige prvakov, leta 2013 pa se je poslovil iz nogometnih igrišč. Zelenico je zamenjal za dirkališče. "Bencinski športi so že od nekdaj moja velika strast. Včasih se vozil karting, potem pa sem s tem prekinil, saj sem se začel resno ukvarjati z nogometom. Zdaj mi manjka adrenalina, zato se učim o taktiki vožnje, preučujem steze. Včasih se vprašam, zakaj to počnem, saj imam ženo, tri otroke in dobro živim, v avtomobilu pa se lahko resno poškoduješ," je ob neki priložnosti dejal Poljak in še dodal: "Vseeno moraš imeti v življenju neko strast. To je tisto, kar ti požene kri po žilah. Uživam v motorjih."


Tim Wiese je legenda Werderja, branil je tudi za nemško izbrano vrsto. Po nogometni karieri je vstopil v svet rokoborbe. Kot nova ikona wrestlinga je prevzel nadimek "Mašina", ta šport pa je zanj alternativa sedenju na kavču.


Bixente Lizarazu je z Bordeauxom, Bayernom in Francijo osvojil številne naslove, tudi ligo prvakov, evropsko in svetovno prvenstvo. Po koncu uspešne kariere je postal vrhunski Jiu Jitsu borec in celo osvojil evropsko prvenstvo v tem športu.


Tudi Lev Jašin je po nogometni karieri zamenjal šport. Črni pajek oziroma črni panter je bil tako dober, da je kot edini vratar osvojil zlato žogo (1963). Potem je nogomet zamenjal za hokej na ledu. In tudi tam je bil uspešen vratar, nastopal je tudi za reprezentanco Sovjetske zveze.