Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 04.03.2017 07:30:10

Upor sodnikov v Angliji: zaradi slabe varnosti obsežna stavka

Nogometni sodniki so pogosto tarče nezadovoljnih navijačev in tudi nogometašev, ki se ne strinjajo z njihovimi odločitvami.

A ne gre le za nogomet na vrhunski ravni, kjer igrajo največji zvezdniki. Težave so tudi nižje v nogometni piramidi, na kar želi s stavko opozoriti 18-letni angleški sodnik Ryan Hampson.

Hampson je sprožil akcijo, v kateri bo sodelovalo vsaj 2000 nogometnih sodnikov, ki konec tedna ne bodo sodili tekem na vseh ravneh angleških nogometnih tekmovanj.

Hampson je v pogovoru za BBC opozoril, da gre za veliko težavo, ki jo vsi poznajo, nihče pa ne ukrepa. Sodniki na vseh ravneh, tudi na amaterskih, so žrtve preveč razgretih navijačev in igralcev, mnogi zaradi nasilja, groženj in pritiskov opustijo sojenje in se povsem umaknejo iz tega športa.

Kljub mladosti, soditi je začel pri 14 letih, ima Hampson veliko slabih izkušenj, pravi, da je doživel že udarce v glavo, pljuvanje in zaušnice. "Nismo varni. Radi bi pomoč in zaščito, kar je preveč, je preveč," je dejal mladi sodnik in se obrnil tudi na krovno zvezo FA: "Mislim, da FA za nas ne naredi dovolj. Ali bi drugače 2000 sodnikov stavkalo?"

Predlaga tudi preprost ukrep, ki bi po njegovem mnenju povečal varnost: sodniki bi morali biti opremljeni tudi s telesnimi kamerami, ki bi snemale vse dogajanje okrog njih in bi lahko v primerih incidentov tudi pomenile dokazni material. Zdaj imajo lahko sodniki pri sebi med tekmami le kemični svinčnik, beležko, piščalko in uro.

FA se je odzvala na sodnikove predloge; zveza meni, da težave so, a da gre za pretiravanje. Lani so na vseh ravneh in v vseh ligah v Angliji odigrali 880.000 tekem, FA pa je dobila le 111 pritožb oziroma dokazanih primerov neprimernega obnašanja do sodnikov.

Članki iz rubrike