Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.05.2016 14:29:24
Deli članek:

Fifa se pripravlja na spremembe

Reuters

Novi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino vsaj v uvodu svojega mandata izpolnjuje obljube, dane v predvolilnem boju.

Resda je svet Fife, ki pripravlja odločitve za 66. redni kongres, potrdil, da Infantino nima nič manj trde roke od svojega predhodnika Josepha Blatterja, a Fifa se konkretno pripravlja na spremembe.

Na zasedanju sveta, ta je kot nekakšen nadzorni svet zamenjal odločitve izvršnega odbora, so v torek zvečer v Ciudad de Mexiku določili konkreten načrt za povečanje števila udeležencev na zaključnem turnirju svetovnega nogometnega prvenstva na 40 ekip. Glasovanje o prvenstvu 2028, kjer naj bi prvič gledali skoraj petino članic Fife oz. osem več kot doslej, bo na sporedu že na zasedanju oktobra v Zürichu.

V Zürichu bodo določili okvire prvenstva, povečanje na 40 reprezentanc zagovarja Infantino, vse podrobnosti v zvezi s prvenstvom pa bo Fifa s svojimi članicami podrobno uskladila v prihajajočem letu. Vsaj v tej prvi informaciji s Fife pa je še ena podobnost med Blatterjem in Infantinom, saj vsaj v tej fazi ni videti nikakršnega sodelovanja med krovno zvezo in predstavniki najmočnejših nogometnih lig, posebej združenja najmočnejših evropskih nogometnih klubov, ki je odločno proti povečanju števila reprezentanc na SP.

Svet Fife je tik pred kongresom, ki sledi konec tedna, spremenil tudi rok določanja prirediteljev SP. Po prvotnem načrtu naj bi bil prireditelj nogometnega SP znan že na zasedanju prihodnje leto, novi termin je, po številnih aferah in obtožbah, leto 2020, ko bo o prireditelju prvič odločal kar kongres. Kot kandidati še naprej veljajo ZDA, Kanada in Mehika.

Infantino, do nedavnega desna roka Michela Platinija na Evropski nogometni zvezi, išče tudi novega generalnega sekretarja, pri čemer poudarja, da ta ne bo iz Evrope. Tudi odločitev o generalnem sekretarju bo sprejeta oktobra na sedežu v Zürichu. Tukaj predsednika čaka ena najtežjih nalog, saj gre za funkcijo, ki jo je sam imenitno opravljal, funkcijo prvega operativca in menedžerja zveze, za katerega vsaj neuradno velja, da mora biti v vlogi vodje še bolj podkovan od predsednika.

Že ta teden bo kongres Fife odločal tudi o polnopravnem članstvu Kosova in Gibraltarja v svoji sredini. Svet Fifa je že ustrezno dopolnil dnevni red tokratnega zasedanja. Kosovo je pretekli teden s tesno večino (28:24) postal polnopravni član Uefe, Gibraltar pa je na Mednarodnem športnem razsodišču dosegel, da ga Fifa po hitrem postopku sprejme vsaj v obravnavo in odločanje o svojem članstvu.

Po odločitvi Casa poznavalci pričakujejo, da bo Gibraltar nedvomno potrjen kot član, pri Kosovu pa bi bila odločitev spet lahko tesna. Če bosta sprejeti obe zvezi, bo imela Fifa od prihodnjega tedna dalje 211 članic, Uefa pa bi s 55 članicami v Fifi za en glas na prvem mestu prehitela Afriko. Obe ekipi bi na ta način naknadno uvrstili tudi v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, ki se začnejo jeseni.

Dobra dva meseca po izvolitvi bo moral Infantino zdaj pokazati prve plodove svojega dela. Doslej je veliko potoval po svetu, med drugim je obiskal Rusijo in Katar, ki bosta gostila naslednji svetovni prvenstvi, med drugim je tudi na Brdu pospremil odprtje novega slovenskega nacionalnega nogometnega centra, pa se na Tajskem udeležil slavja ob 100-letnici tamkajšnje zveze ter bil gost kongresa Uefe v Budimpešti. Zato še ni imel pravega časa, da bi se lotil reform, ki ga čakajo na mizi na sedežu v Zürichu, a vsaj priprava na kongres v Mehiki daje slutiti, da se vendarle obetajo spremembe.

Kongres bo sprejemal tudi druge odločitve. Pripravljen je finančni načrt, ki v obdobju 2015-18 predvideva 90 milijonov dolarjev presežka, izkupiček pa bi bil lahko še višji, če leto 2015 ne bi zaznamovala nova afera, umik nekaterih sponzorjev in dragi odvetniški stroški. Obenem načrt predvideva tudi obljubo Infantina, da Fifa vsaki svoji članici nameni pet milijonov dolarjev denarne pomoči. To skupaj pod črto pomeni več kot milijarda dolarjev za vse svoje članice.

Nedvomno bo v ospredju tudi lobiranje okrog novih komisij. Zdajšnjih 26 komisij Fife naj bi zaradi večje preglednosti zmanjšali na le devet komisij, nekatere pa naj bi dobile povsem nove neodvisne člane, prav imenovanje neodvisnega kandidata pa naj bi statut Fife opredelil še podrobneje.