Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
15.12.2015 22:21:31
Deli članek:

V Peruju preiskava zoper predsednika nogometne zveze

Perujske oblasti so uvedle preiskavo zoper predsednika perujske nogometne zveze in še 65 drugih ljudi, povezanih s korupcijskim škandalom, ki je zamajal Mednarodno nogometno zvezo.

Preiskovalci so pregledovali bančne račune, prihodke in odhodke perujske zveze in nekaterih njenih vodilnih ljudi zaradi suma o pranju denarja. Med njimi je tudi zdajšnji predsednik zveze Edwin Oviedo ter tudi nekateri zdajšnji in nekdanji vodje perujskih klubov, poroča AFP.

Oblasti želijo poizvedeti, če so ti osumljenci del sheme za pranje denarja, ki jo je domnevno vodil nekdanji predsednik zveze Manuel Burga. Tega so aretirali že pred tedni.

Burga je med 16 možmi, ki so jih ameriške oblasti 3. decembra obtožile več milijonov dolarjev vredne korupcije. Vsi so iz južnoameriške nogometne zveze in nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Burga čaka na izročitev ZDA, švicarsko pravosodno ministrstvo pa je objavilo, da so Američanom že izročili nekdanjega predsednika južnoameriške zveze 57-letnega Paragvajca Juana Angela Napouta.

Tega so aretirali 3. decembra v Zürichu, prav tako v povezavi z obsežnim korupcijskim škandalom Fife.

Švicarske oblasti so dodale, da je pritožbo zoper izročitvi ZDA umaknil tudi že Eduardo Li, nekdanji šef kostariške nogometne zveze. Tega so v Švici zaradi jemanja podkupnin aretirali že 27. maja.