Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
11.11.2015 09:53:01
Deli članek:

Kapetanu reprezentance zaradi prirejanja dosmrtni zapor?

Medtem ko so v naših krajih obsodbe za prirejanje izidov redke in so kazni v Evropi nasploh relativno mile, obstajajo države, kjer je stvar popolnoma drugačna.

Ena takih držav je Nepal, kjer je prirejanje športnih izidov najstrožje prepovedano, in ko pravimo najstrožje, ta beseda pomeni nekaj povsem drugega kot pri nas. Peterica nogometašev, ki jo resno sumijo te nečedne dejavnosti se je namreč znašla v velikanskih težavah in bi v primeru obsodbe zaključila z življenjem na prostosti. 

Da, prav ste prebrali. Ne samo dosmrtna prepoved nogometa, osumljenim grozi dosmrtni zapor, najbolj dramatično pa je pri vsem skupaj do, da je med peterico tudi dolgoletni kapetan državne reprezentance in eden najboljših igralcev v zgodovini te države Sagar Thapa. Če bo spoznan za krivega, bo za vse življenje za rešetke moral tudi on.

Zakaj tako hude kazni? Treba je vedeti, da stroga nepalska zakonodaja tovrsten prekršek obravnava kot zločin proti državi in kot ogrožanje suverenosti, celovitosti in enotnosti Nepala. Slednje je sodišče na prvi obravnavi potrdilo in mnogi menijo, da je najhujša mogoča kazen zelo realna, če ne celo pričakovana.