Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
10.11.2015 18:43:31
Deli članek:

Andraž Šporar: Nekaj podobnega je uspelo dvema legendama

www.alesfevzer.com

Andraž Šporar je vroč. Zelo vroč. Že dolgo se ni zgodilo, da bi v slovenskem prvenstvu imeli igralca, ki bi bil na začetku sezone tako strelsko razpoložen. Njegove merilne naprave so odlično nameščene, po štirih zadetkih pred dvema tednoma v Celju je v soboto prispeval še dva v Velenju.

Ob tem je bil konec tedna udeležen tudi pri tretjem golu svoje ekipe, pri katerem je odigral vlogo asistenta. Izkupiček, zaradi katerega smo ga četrtič v sezoni in drugič zapored izbrali za igralca kroga. Če bo nadaljeval s podobnimi predstavami, bo moral dan po koncu kroga skoraj rezervirati termin, v katerem si bo vzel nekaj časa za vaš in naš časopis.
Ko smo mu to omenili, se je samo nasmehnil, nato pa v resnejšem tonu odgovoril na vprašanje, koliko mu tovrstna priznanja sploh pomenijo. "Prav gotovo mi nekaj pomenijo. Jasno je, da si igralec kroga lahko samo takrat, ko odigraš dobro tekmo. Zato sem izredno vesel in zelo zadovoljen, ker sem bil spet izbran." Obenem pa nikakor ni pozabil dodati, da njegovih odličnih predstav ne bi bilo, če ne bi imel pomoči soigralcev. Zelo dobro se namreč zaveda, da je vse skupaj plod dela celotne ekipe.

alesfevzer.com

V tej sezoni Olimpija deluje kot zelo dobro naoljen stroj. Ta le stežka naleti na oviro, ki je ne bi uspel premagati. Pri tem skoraj ni pomembno, v kakšni zasedbi se Ljubljančani pojavijo na igrišču. Tako so v soboto v Velenju manjkali trije nosilci igre, a se to v njihovi igri sploh ni pretirano poznalo. Dejstvo je, da ima trener Marijan Pušnik na voljo zelo širok kader, v katerem lahko v vsakem trenutku najde ustrezno rešitev. Štirikratni državni prvak je tako v skoraj štirih mesecih od začetka sezone doživel samo en spodrsljaj. Seveda je bil to izpad v četrtfinalu pokalnega tekmovanja, v katerem ga je izločilo Celje.

S svojim strelskim izkupičkom sem izredno zadovoljen in ga prav gotovo nisem pričakoval. Sicer si pa nisem zastavil nobenih strelskih ciljev, moja edina želja je, da Olimpija ostane na prvem mestu prvenstvene lestvice.

"Konstantno držimo dobro formo, kar se odraža tudi na rezultatih. Pokalni poraz je bil do zdaj resnično edini spodrsljaj, ki se nam je zgodil, ampak verjamem, da je to bil tudi zadnji letos," je grenko izkušnjo optimistično pokomentiral kapetan Olimpije. Omenjeni poraz na zeleno-beli četi ni pustil skoraj nikakršnih posledic, saj so se že v naslednjih desetih dneh veselili prepričljivih zmag nad Celjem in Rudarjem, do katerih so za nameček prišli na gostovanju. "Da, na srečo smo imeli tri dni pozneje tekmo, da smo lahko z zmago ublažili poraz, čeprav je seveda škoda, da smo izpadli iz pokalnega tekmovanja, ki prinaša lovoriko."

Arsen Perić

KOT POZNIČ IN ŠKAPER
Če se spet vrnemo k sobotni preizkušnji z Rudarjem, je bila tretja žoga v mreži domačega moštva takoj na začetku drugega polčasa verjetno tista, ki je dokončno prelomila tekmo. Po tem so gostje nadzorovali potek dogodkov na igrišču, čeprav so imeli knapi žogo več v svoji posesti. Seveda to sploh ni tako čudno, saj Olimpiji ni bilo več treba loviti rezultata in napadati, tako da je šlo za premišljeno taktično potezo. "Po tretjem zadetku smo se postavili malo bolj nazaj, ampak Velenjčani si vseeno niso priigrali izrazitejših priložnosti. Mislim, da smo bili celo mi bližje temu, da bi še povišali svoje vodstvo," se je na dvanajsto zmago v sezoni vrnil Šporar, ki je na dozdajšnjih petnajstih prvenstvenih tekmah, na katerih je nastopil, vknjižil prav toliko zadetkov in jim dodal štiri asistence. "S svojim strelskim izkupičkom sem izredno zadovoljen in ga prav gotovo nisem pričakoval. Sicer si pa nisem zastavil nobenih strelskih ciljev, moja edina želja je, da Olimpija ostane na prvem mestu prvenstvene lestvice. Če se to zgodi, bom zadovoljen, po drugi strani pa je tako, če bomo zmagovali, bom verjetno tudi sam dosegel kakšen zadetek."

V petek z Udinesejem

Olimpija bo v okviru priprav na nadaljevanje sezone v petek odigrala tudi prijateljsko tekmo. V Stožicah se obeta zelo zanimiv obračun, saj bo na največjem slovenskem nogometnem objektu gostoval italijanski prvoligaš Udinese, srečanje pa se bo začelo ob 18.30. Videmčanom v tej sezoni ne gre ravno najbolje, saj po dvanajstih krogih serie A s tremi zmagami, remiji in šestimi porazi držijo 17. mesto.

Že zelo dolgo se ni zgodilo, da bi bil kateri napadalec v našem elitnem tekmovanju v tem časovnem obdobju tako strelsko razpoložen. V bližnji preteklosti je bil najbližje temu dosežku pred štirimi leti Dare Vršič, ki je takrat prav tako nosil Olimpijin dres in je v petnajstih nastopih zadel enajstkrat. Drugače pa sta petnajst zadetkov v petnajstih nastopih na začetku sezone zmogla legendarna Igor Poznič (Maribor; prvih 17 krogov sezone 1991/92) in Štefan Škaper (Beltinci; prvih 19 krogov sezone 1994/95).

www.alesfevzer.com

KOMAJ ČAKAMO NA VEČNI DERBI
Kadar govorimo o napadalcih in (ne)učinkovitosti, je večkrat mogoče slišati, da se njihovo nogometno življenje odvija med obdobjem, ki si ga nihče ne želi oziroma se ga vsi otepajo – ko je nasprotnikova mreža na neki način "začarana", tako da žoga nikakor noče vanjo, ne glede na to, kako se igralec trudi – in tistim nasprotnim, ko se zdi, da igralec zabije gol tudi takrat, ko je to skoraj nemogoče. Če ne bi bilo neizkoriščene enajstmetrovke v pokalu proti Celju, bi Šporarja lahko umestili kar v drugo obdobje. "Tudi po tisti pokalni tekmi bi lahko že na naslednji dosegel pet zadetkov. Je pa res, da imam nekaj sreče, brez katere v življenju nikakor ne gre. V Velenju se je recimo pri prvem zadetku žoga od okvirja gola odbila meni na nogo. Ko je igralec samozavesten, je veliko lažje."

Trener Olimpije Marijan Pušnik je po dnevu odmora včeraj fante že začel pripravljati na naslednje izzive, vendar pa Šporarja pred klubskimi obveznostmi čakajo še reprezentančne. Enaindvajsetletni napadalec se bo jutri pridružil mladi izbrani vrsti, ki jo naslednji torek v Kopru v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu čaka dvoboj s srbskimi vrstniki. Štiri dni pozneje pa sledi drugi večni derbi v sezoni. V Stožicah se bosta pomerili najboljši moštvi v državi, ki sta v odlični formi. "Vsi komaj čakamo na to tekmo. Sicer se še ne pogovarjamo veliko o tem, mogoče malo pokomentiramo kakšno stvar, ki jo preberemo, česa več pa niti ne," nam je razkril Šporar, ki smo ga pred slovesom vprašali, ali je po poškodbi Roberta Berića vseeno pričakoval klic Srečka Katanca. "Ne, nisem ga pričakoval, saj selektor ne kliče igralcev iz slovenske lige, in zaradi tega sploh nisem razočaran."

alesfevzer.com