Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
10.11.2015 20:50:32
Deli članek:

Na SP 40 reprezentanc?

Reuters

Kandidat za novega predsednika Fife, zdajšnji generalni sekretar evropske nogometne zveze Gianni Infantino je dejal, da se bo umaknil, če bo lahko kandidiral Michel Platini.

Platinija in nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja švicarsko tožilstvo preiskuje v zvezi s korupcijskim škandalom v vrhu svetovne zveze. Oba zanikata, da bi storila kakršnokoli kaznivo dejanje. Za izpraznjeno mesto predsednika Fife se poteguje sedem kandidatov in Fifa bi lahko dovolila Platinijevo kandidaturo, če se mu bo suspenz iztekel pred volitvami, ki bodo 26. februarja.

"Moja kandidatura ni proti Michelu," je dejal 45-letni Infantino. "Če bo Platini lahko kandidiral, se bom jaz umaknil. To je preprosto princip lojalnosti. Toda v tem trenutku sem stoodstotni kandidat in grem naprej. Ne samo za Evropo, ampak za svetovni nogomet," je še povedal Infantino.

Poleg Infantina in Platinija za mesto predsednika Fife kandidirajo še šejk Salman bin Ibrahim al-Kalifa iz Bahrajna, princ Ali bin al-Husein iz Jordanije, nekdanji juđnoafriški politik Tokyo Sexwale, predsednik liberijske nogometne zveze Musa Bility in nekdanji funkcionar Fife Jerome Champagne.

Infantino je izpostavil, da bo, če bo postal predsednik Fife, svetovno prvenstvo razširil z 32 na 40 reprezentanc. "To bi pomenilo popolnoma novo dinamiko kvalifikacij in prineslo nov zagon in motiv manjšim zvezam. Če se resno govori o razvoju nogometa po celem svetu, je treba vključiti več nacionalnih zvez na največji športni dogodek na svetu - na nogometno svetovno prvenstvo," je zaključil Infantino.