Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
10.11.2015 17:04:29
Deli članek:

Milivoje Novaković: Starejši moramo stopiti v ospredje

Nikola Miljković

Je eden tistih, ki v slovenski izbrani vrsti nikoli ne razočarajo. Prav zato ga je Srečko Katanec, ko se je drugič usedel na klop slovenske reprezentance, prepričeval in na koncu tudi prepričal, naj se vrne iz reprezentančnega pokoja. In prav zato je slovenski selektor Milivoju Novakoviću od samega začetka kvalifikacij zaupal mesto v začetni enajsterici.

Mnogi so bili prepričani, da je pri 36 letih njegova kariera že v zatonu. Daleč od oči evropske nogometne javnosti je popularni Nova na Japonskem sicer še tresel mreže, toda ne več tako pogosto, kot je to delal nekoč. Zato so se še pred začetkom novega kvalifikacijskega cikla pojavljali pozivi selektorju, da naj Novakoviću zaupa mesto jokerja s klopi, v prvo enajsterico pa uvrsti kakšnega mlajšega napadalca. A Katanec je vztrajal pri svojem, napadalec Nagoye je bil v kvalifikacijah za Euro njegovo prvo napadalno orožje – razen seveda na zadnjih dveh tekmah, ko je bil poškodovan –, in kakšno orožje je to bilo!

Arsen Perić
Milivoje Novaković

Nova gol, kot so mu nadeli vzdevek v času, ko je igral za nemški Köln, se je za izkazano zaupanje oddolžil na najboljši možni način; zabil je tretjino vseh slovenskih golov, s šestimi zadetki pa je bil enajsti strelec kvalifikacij, s tem da je odigral tri tekme manj od večine nogometašev, ki so na lestvici strelcev končali pred tem. In glede na to, da je manjkal na tekmah z Estonijo, Litvo in predvsem San Marinom, ste lahko prepričani, da bi Novaković na svoj konto dodal še kakšen gol, dva, tri ali več. Roberta Lewandowskega, ki je bil s 13 goli prvi strelec kvalifikacij, bi sicer težko ujel, a Thomas Müller na drugem mestu je bil vsekakor dosegljiv.

Nikola Miljković

ZAVEDATI SE POMEMBNOSTI
Glede na njegovo reprezentančno strelsko formo bo Novaković, ki je zadnje reprezentančne tekme izpustil zaradi poškodbe ključnice, tudi na obeh dvobojih dodatnih kvalifikacij z Ukrajino najnevarnejše slovensko orožje v napadu. Zato lahko Katanca izjemno veseli, da se je njegov varovanec dokončno pozdravil in da z velikim optimizmom pričakuje obračun z vzhodnjaki. "Zbrali smo se, vemo, kaj nas čaka. Hvala bogu je večina fantov zdravih, hendikep pa je poškodba Roberta Berića, za katero smo izvedeli šele zdaj. Čaka nas pomembna tekma, napotkov še nimamo, zato o tem ni treba preveč razglabljati. Moramo pa v tem trenutku vsi stopiti skupaj, vsa Slovenija, in razmišljati v pozitivni smeri," je včeraj na zboru začel Novaković, pri katerem je bilo v nasprotju s prejšnjimi reprezentančnimi akcijami, ko je bil po navadi zelo umirjen, zaznati veliko pričakovanje pred tekmama desetletja.

To so tekme življenja. Za njih se živi, v igri je veliko tekmovanje in mi želimo zaigrati na njem. To miselnost moramo prenesti na mlajše igralce.

"Mislim, da se moramo vsi najprej začeti zavedati pomembnosti tekme. Ne smemo je vzeti preveč zlahka. Morda nekateri mlajši igralci na vse skupaj gledajo drugače, tako da mislim, da moramo mi starejši stopiti v ospredje in povedati mladim soigralcem, kaj hočemo. Pomembnosti tekme se moramo začeti zavedati že takoj in osredotočenost ohraniti ves teden. To so tekme življenja. Za njih se živi, v igri je veliko tekmovanje in mi želimo zaigrati na njem. To miselnost moramo prenesti na mlajše igralce," je z velikim žarom v očeh razlagal Novaković.

Jaka Žurga

V RUSIJI OBČUTEK, DA BOMO NAPREDOVALI
Drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je pri 36 letih seveda izjemno izkušen. V svojih nogah ima nič koliko težkih tekem, v slovenski izbrani vrsti je zbral že 70 nastopov, v katerih je dosegel 31 golov. Novaković je bil seveda eden najpomembnejših členov reprezentance tudi, ko si je Slovenija leta 2009 prek dodatnih kvalifikacij, v katerih so se pomerili z ukrajinskimi sosedi Rusi, uvrstila na svetovno prvenstvo. Ob njem so bili takrat v izbrani vrsti še številni drugi nogometaši, ki so še vedno pomembni vijaki v reprezentančnem motorju (Handanović, Cesar, Brečko, Jokić, Ilić, Birsa, Kirm …), kar bi lahko bila velika prednost Slovenije.

Seveda se spomnim tekem izpred 16 let. Takrat se je Slovenija prvič uvrstila na evropsko prvenstvo. Spomnim se takratnega slavja, to so neprecenljivi trenutki. To vedo igralci. Takrat je vsa država stala za njimi, mi bi radi to ponovili in storili bomo vse, kar je v naši moči, da nam uspe.

"Res je, v reprezentanci je še vedno veliko igralcev, ki so bili del te lepe zgodbe," se je dvobojev z Rusijo spomnil Novaković in nadaljeval: "Te občutke, ki so nas takrat prevevali, moramo vsi skupaj deliti. Izvleči moramo pozitivne stvari iz takratnih dodatnih kvalifikacij. Če se spomnim takratne prve tekme v Rusiji, ko smo dosegli gol, smo dobili občutek, da bomo šli naprej. V moštvu je takrat vladala izjemno pozitivna energija in takšna mora vladati tudi tokrat. Vse to moramo prenesti na nogometaše, ki takrat še niso bili zraven. Če bomo dihali kot eno, imamo velike možnosti za napredovanje."

alesfevzer.com

NEPRECENLJIVI TRENUTKI
Nova torej ve, kako je premagati izbrano vrsto iz vzhodne Evrope, zdajšnji slovenski selektor pa ve, kako je ugnati Ukrajino. Oboje skupaj bi lahko bila dobitna kombinacija. "Seveda se spomnim tekem izpred 16 let. Takrat se je Slovenija prvič uvrstila na evropsko prvenstvo. Spomnim se takratnega slavja, to so neprecenljivi trenutki. To vedo igralci. Takrat je vsa država stala za njimi, mi bi radi to ponovili in storili bomo vse, kar je v naši moči, da nam uspe," je še naprej pozitivno energijo izžareval Novaković, ki je na kratko pokomentiral tudi ukrajinsko izbrano vrsto: "Že pred časom smo dobili videomaterial in seveda sem si tekme Ukrajincev že ogledal. Igrajo zelo napadalno, imajo veliko kakovostnih igralcev, dobro stojijo na igrišču. Sicer so prejeli malo zadetkov, ampak so ranljivi v obrambi. To je nekako to, na hitrico. Detajle bomo še izvedeli, videti pa moramo, za kakšno taktiko se bomo odločili. Ampak ni se treba obremenjevati z njimi, mi moramo razčistiti pri sebi, da bomo pravi, in naj oni razmišljajo o nas."

Jaka Žurga

NI SE LAHKO VRNITI
Napadalec Nagoye se je po neprijetni poškodbi na igrišča vrnil zmagoslavno. Odigral je dve tekmi, na obeh je njegov klub zmagal, na zadnji, proti Kofu, pa se je Novaković uspel vpisati tudi med strelce. Dvakrat. S svojim golom, ko je kot hitri vlak pretekel 60 metrov z žogo v nogah, nato pa okroglo usnje poslal mimo nemočnega vratarja, je navdušil Japonsko. "Ni se lahko vrniti po takšni poškodbi. Maksimalno sem se posvetil okrevanju, ogromno sem delal, da sem se čim prej vrnil. Na Japonskem sem odigral dve tekmi in počutim se dobro. Poškodba je stvar preteklosti, to je najpomembnejše. Potrebujem še nekaj moči, kondicije, ampak tega ne bo težko pridobiti. Imam dovolj izkušenj. Svežino, ki jo potrebujem, bom dobil ta teden na treningih," se je zadnje poškodbe spomnil Novaković, za konec pa pokomentiral še odličen gol, ki ga je dosegel, in hudomušno odgovoril na pripombo, da pri doseženem zadetku ni bilo videti, da je star že 36 let: "Tega nisem nikoli poudarjal, ampak veliko delam na svojem telesu in z njim nimam težav. Imam takšno konstrukcijo, da mi še dovoli imeti to hitrost in kvaliteto. Kar zadeva tisti gol, pa je pač gol kot gol. Zame je vsak enako pomemben, ni važno, na kakšen način ga dosežeš. Dobro, seveda je nekaj posebnega, če pretečeš 60 metrov in zadeneš. To je lep občutek.

Arsen Perić