Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
10.11.2015 15:15:00
Deli članek:

Ganljivo pismo: Fantič, ne joči. Stric Collina ve, kako se počutiš!

Collina je bil eden najbolj spoštovanih nogometnih sodnikov!

Vodja Uefinih sodnikov se je izkazal z izjemno gesto.

Pierluigi Collina je ime, ki ga nogometnim navdušencem ni potrebno posebej predstavljati. Nekdanji italijanski sodnik, ki sedaj med drugim bdi tudi nad izpopolnjevanjem najboljših evropskih delilcev pravice, je bil eden najbolj spoštovanih arbitrov na nogometnih zelenicah, njegova medijska podoba pa je bila, za razliko od nekaterih njegovih italijanskih kolegov, praktično brezmadežna.

In Collina še naprej navdušuje s svojo držo, tokrat je s pismom ponudil podporo nadobudnemu nogometašu, katerega težave še kako dobro razume. 11-letni igralec Brescie Mario Bettinzoli, tako kot Collina, namreč trpi za alopecijo (gre za bolezen, pri kateri bolnik izgubi vse lase in dlake).

"Si še premlad, da bi vedel kdo sem, toda če igraš PES (računalniška igra, op. a.), potem si me morda videl v vlogi sodnika. Tako kot ti imam posebno bolezen - alopecijo, za katero trpim od svojega 24. leta." - Collina
Mladi Mario je bil na nedavni tekmi tarča nasprotnikov, ki so mladeniča žalili z izrazom "pleško". To je fanta tako užalostilo, da so bile solze neizbežne in njegov trener ga je komaj prepričal, da je nadaljeval z igranjem. Spoštovanja vredni športni pedagog si je nato v znak solidarnosti s svojim varovancem tudi obril glavo, zatem pa se je obrnil še na sloviti časnik Gazzetta dello Sport.

Zgodba malega Maria se je Colline razumljivo dotaknila in prek časnika je vzpostavil kontakt s predsednikom Brescie - Amilcarejem Baldassarijem. Prek njega je legendarni sodnik stopil v stik z nogometaševo družino in z ganljivim pismom izrazil svojo podporo obolelemu nogometašu.

"IMEL SEM VEČ SREČE KOT TI"

"Si še premlad, da bi vedel kdo sem, toda če igraš PES (računalniška igra, op. a.), potem si me morda videl v vlogi sodnika. Tako kot ti imam posebno bolezen - alopecijo, za katero trpim od svojega 24. leta. Moram reči, da sem imel več sreče kot ti, saj je ta bolezen za enajstletnika še bolj kruta," je v pismu začel Collina.

"Ko sem bil sodnik, sem bil znan kot 'pleško', toda kljub temu sem dosegel cilje, ki sem si jih zastavil. Gotovo pa je dejstvo, da sem bil brez las, pripomoglo k temu, da sem bil bolj prepoznaven od ostalih sodnikov," je nadaljeval gologlavi sodnik in v nadaljevanju Mariu ponudil nasvet:

"Ko slišiš, da ti kdo reče 'plešk0', moraš to preslišati. Kdor ti to govori, ta je zavisten, ker ti uspevajo iste stvari kot njemu, čeprav imaš bolezen. Take opazke kažejo le na neobčutljivost tistih, ki so nezadovoljni s seboj. Tvoj trener se je izkazal z lepo gesto, na to si lahko ponosen. Pokaži mu, da si razumel sporočilo in ne boj se, ker te ljudje vidijo brez las. Poleg tega se tudi veliki šampioni obrijejo 'na nulo'. Ti imaš srečo, da ti tega ni treba početi," je zaključil Collina.

Ni kaj, 55-letnik iz Bologne se je ponovno izkazal kot "moralna vertikala" in s tem pismom je najbrž pridobil lepo število novih simpatizerjev.