Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
30.10.2015 22:45:17
Deli članek:

Gregor Balažic posebej za Ekipo: To bo za Ukrajince velika prednost

Arsen Perić

Za slovensko izbrano vrsto je odigral zgolj dve tekmi, čeprav je bil udeležen pri kar nekaj reprezentančnih akcijah.

Po južnoameriški turneji, ko se je Slovenija pomerila z Urugvajem in Argentino, proti kateri je dobil zadnji dve minuti za dokazovanje v slovenskem dresu, ga v izbrani vrsti ni bilo več, a vseeno je Gregor Balažic zelo primeren sogovornik pred dodatnimi kvalifikacijami za Euro.

Katančevo četo namreč čakata dve tekmi z Ukrajino, v kateri je 27-letni Prekmurec preživel kar štiri leta, za nameček je bil v tem času član Karpatija iz Lvova, torej kluba, ki je nekaj časa domoval – zdaj ne več, zaradi predragih stroškov – na stadionu, na katerem bo Slovenija 14. novembra poskušala iztržiti čim boljši rezultat pred povratno tekmo, na kateri vzhodnjakom pred, o tem smo prepričani, polnim, vročim, s pozitivno energijo nabitim Ljudskim vrtom zagotovo ne bo lahko.

"Da bodo Ukrajinci odigrali prvo tekmo v Lvovu, in ne v Kijevu, zame ni nikakršno presenečenje," nam je na začetku pogovora zaupal Balažic, ki je ukrajinsko mesto, ki v njegovem srcu nosi posebno mesto, izgovarjal strogo po ukrajinsko, torej Lviv, a smo zaradi tega, ker se je v slovenščini uveljavila ruska izgovorjava, morali njegove odgovore malce prirediti, in nadaljeval: "Treba je vedeti, da je Lvov najbolj patriotsko mesto v državi. Tam se govori izključno ukrajinsko, tam ljudje ljubijo Ukrajino in bi zanjo dali življenje. Zato sem prepričan, da bo imela njihova reprezentanca tam neverjetno podporo, dejstvo je, da bo igranje v Lvovu za Ukrajince velika prednost. V zadnjem času se zaradi vojnega stanja v Ukrajini na nogometni zvezi po navadi odločijo, da bo prizorišče reprezentančnih tekem prav Arena Lvov, in mislim, da je to edino logično."

ŠAHTAR IN REPREZENTANCA POVESTA DOVOLJ
Prvi del dvoboja, v katerem bo Slovenija poskusila še četrtič priti na veliko tekmovanje in Ukrajini prizadejati še šesti poraz v šestem nastopu v dodatnih kvalifikacijah, bo torej potekal na stadionu, ki nosi zelo preprosto, mnogi bi rekli precej dolgočasno ime – Arena Lvov, na katerem je Karpati odigral zgolj peščico tekem in ki ga Balažic, ki je za ukrajinskega prvoligaša v štirih letih odigral 91 tekem v vseh tekmovanjih in zabil sedem golov, ne more prehvaliti.

"Uh, kaj naj sploh rečem za stadion. Je zares vrhunski, prva klasa, če se izrazim malce bolj po domače. Že samo podatek, da ga je Šahtar iz Donecka izbral za svoj domači stadion, na katerem igra evropske tekme, je dovolj zgovoren, tudi to, da ga ukrajinska reprezentanca raje izbere kot kijevskega, ki je dvakrat večji, pove dovolj. Na njem so se igrale tekme evropskega prvenstva, tudi jaz sem bil na eni in vzdušje je bilo odlično. Gre za moderen objekt, ki gledalcem omogoča udobno spremljanje dvobojev. Vsekakor veliko boljša odločitev kot stadion v Kijevu," je zelo vneto razlagal nogometaš beograjskega Partizana in z enakim žarom govoril tudi o mestu: "Lvov je čudovito mesto, v katerem bodo vsi, ki bodo odšli v živo bodrit našo reprezentanco, zagotovo uživali. Res je veliko za videti, obenem pa so ljudje tam nori na nogomet. Z ženo Lili sva preživela tam štiri prekrasna leta in moram reči, da nama je bilo zelo lepo in da nikdar nisva imela nobene težave, tudi takrat ne, ko se je začelo vojno stanje. Še zdaj ohranjava stik z nekdanjimi soigralci in prijatelji, s katerimi smo se veliko družili. Če bi moral predlagati kakšno lokacijo, ki se jo izplača pogledati, bi zagotovo izpostavil središče mesta, staro mestno jedro, ki je prelepo. Pa na primer svetovno slavno opero. Vsekakor je treba poskusiti tudi ukrajinsko kulinariko, ki je odlična. Za nameček so zdaj v Ukrajini zaradi težkega položaja še padle cene, tako da so cene hrane in pijače zares smešne."

UKRAJINCI SO SE LOTILI PRENOVE IN USPELA JIM JE
Glede na to, da imajo Ukrajinci v svojih vrstah skoraj vse reprezentante, ki si kruh služijo doma, in da jih je imel Balažic med letoma 2011 in 2014 priložnost dodobra spoznati, je seveda zlahka pokomentiral tudi trenutno stanje v njihovi izbrani vrsti. "Poglejte, Ukrajina je pred kakšnima dvema, tremi leti povsem spremenila svoj sistem. Lotila se je prenove, v kateri so priložnost ponudili številnim mladeničem, večinoma iz domače lige. Vse skupaj jim je zelo dobro uspelo. Imajo nekaj odličnih individualnih nogometašev, ki zelo izstopajo, tudi kot kolektiv so močni," je dejal slovenski branilec in pristavil: "Mislim, da so sicer možnosti za napredovanje 50-50, vendar bo morala slovenska izbrana vrsta na obeh tekmah odigrati precej bolje kot v dozdajšnjem delu kvalifikacij, če bo želela videti Francijo. Vseeno, Ukrajincev se ni treba bati, tudi mi imamo številne odlične nogometaše, ki so sposobni narediti veliko škodo tekmecu. Zares upam, da nam bo uspelo. Želel sem si ogledati tekmo v Lvovu v živo, a mi na žalost zaradi obveznosti ne bo zneslo"

TEŽKO BO USTAVITI CRVENO ZVEZDO
Balažic je tako že sam ovrgel kakršnokoli možnost, da bi bil del reprezentance v izjemno pomembnih novembrskih tekmah. "Že velikokrat sem povedal, kaj se je dogajalo v zgodbi z izbrano vrsto, zato ne želim o tem govoriti. Ta tema ni preveč prijetna, bom pa vsekakor držal pesti za Slovenijo in upam, da bo fantom uspel velik met," ni bil preveč zgovoren na to temo nogometaš srbskega prvaka, ki je bil v zadnjem času precej poškodovan, zdaj pa so končno vse težave za njim.

"Pred dvema dnevoma sem opravil prvi trening z ekipo, pred tem sem treniral individualno. Z novim trenerjem Ljubinkom Drulovićem sva opravila pogovor, dejal mi je, da resno računa name. V soboto, ko nas čaka nov prvenstveni obračun, bom že pripravljen za igro," nam je zaupal in pojasnil, zakaj Partizanu v tej sezoni v srbskem prvenstvu ne gre nič po načrtih in zakaj za večnim rivalom Crveno zvezdo zaostaja ogromnih 16 točk.

"Mislim, da je glavna težava, da nimamo dovolj širokega kadra, da bi lahko tekmovali na treh frontah. Ob tem smo doživeli tudi kar nekaj poškodb ključnih igralcev, zato je položaj takšen, da smo v ligi Europa na treh tekmah osvojili šest točk, v prvenstvu pa zelo zaostajamo. Je pa res, da nam je v zadnjih domačih tekmah nekajkrat spodrsnilo, kar se ne bi smelo zgoditi takšnemu klubu, kot je Partizan. Na drugi strani pa Crvena zvezda niza zmago za zmago in res težko jo bo zaustaviti. Vedno moraš ostati optimističen, a glede na formo rdeče-belih nam bo zelo težko ubraniti naslov. Vendar upanje umira zadnje, mi bomo vsekakor storili vse, da bi nam uspelo."