Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
30.10.2015 19:39:37
Deli članek:

DOMŽALE - ZAVRČ: V nobenem niso v prednosti

Drago Wernig - TAKA

Natrpan urnik slovenskih prvoligašev se nadaljuje s tekmami 16. kroga državnega prvenstva. Tri dni po tem, ko se je Zavrč po zanesljivi zmagi na povratnem obračunu nad edinim drugoligašem Dravo uvrstil v polfinale pokala in ko so Domžale odigrale šele prvo tekmo četrtfinala v istem tekmovanju s Koprom, bodo Haložani in Domžalčani prekrižali kopja v prvi ligi.

Štiriinsedemdeset dni je trajal niz neporaženosti Domžal. Ali če hočete drugače, dva meseca in 13 dni varovanci Luka Elsnerja niso izgubili nobenega obračuna, v tem času na desetih tekmah igrišč niso zapuščali sklonjenih glav (če vštejemo še pokalno tekmo z Ilirijo), nato pa je prišla prva tekma četrtfinala in domač obračun s Primorci, ki so ga Domžalčani izgubili. Presenetljivo, mnogi bi rekli nezasluženo, toda čvrst, grob, na trenutke celo pregrob Koper s kontroverznim srbskim strategom Slavkom Matićem na klopi je uspel izkoristiti nepazljivost v obrambi domačih in iz domžalskega športnega parka odnesti minimalno zmago z 1:0, kar kanarčkom prinaša veliko prednost pred sredinim povratnim obračunom.

Domžalski trener je bil po obračunu besen predvsem zato, ker so imeli njegovi izbranci več od igre, toda niso bili dovolj konkretni. Vendar Elsnerja ni razbesnela anemičnost v napadu, ampak pomanjkanje zbranosti v zaključku obračuna, ko so Koprčani do zadetka prišli na račun slabe obrambe Domžal. Primorci so s podajo iz avta povsem zmedli domače, Jaka Štromajer je potem podal do Amarja Rahmanovića, ki je uspel premagati Nejca Vidmarja. "Ne moremo reči, da je za nami dobra tekma, še posebej ker smo dobili tako poceni gol. Raje bi videl, da prejmemo evrogol ali vsaj gol iz običajne prekinitve, ne pa iz stranskega avta. Tako naivnega gola še nismo prejeli, odkar sem glavni trener v Domžalah. Ne morem povedati, kako zelo me moti, da smo prejeli takšen gol v zaključku tekme,« je jezno razlagal Elsner in nadaljeval: »Pred prejetim golom na žalost nismo izkoristili svojih priložnosti. Imeli smo ogromno posest žoge, večino časa smo igrali na njihovi polovici in na celotni tekmi so imeli Koprčani le eno nevarno situacijo, iz katere smo prejeli gol. Hudo bo preživeti takšen poraz. Z naše strani tekma ni bila odigrana dovolj dobro."

POTREBUJEMO VSAJ 20 IGRALCEV
Zaradi natrpanega urnika se je 33-letni strokovnjak odločil, da v sredo spočije nekatere svoje ključne može. Tako je na primer na klopi začel prvi čuvaj mreže, slovenski reprezentant Nejc Vidmar, ki pa je moral še pred koncem prvega polčasa v igro, ker se je poškodoval rezervni vratar Adnan Golubović, ob Vidmarju pa so na klopi obsedeli še Žan Majer, Matic Črnic in Slobodan Vuk, Benjamina Morela pa sploh ni bilo v kadru. "Imamo dovolj kakovosten kader, da se ob menjavah v prvem moštvu to na igrišču ne pozna preveč. Tekma je bila podobna tisti v Novi Gorici, še več, v drugem polčasu smo bili celo še bolj dominantni. Kljub vsemu nismo šli v preveliko tveganje, saj bi nas gol nasprotnika lahko veliko stal. Na koncu smo ga prejeli zares naivno, kar postavi moje razmišljanje na tanek led. Ne glede na vse popolnoma zaupam vsem fantom, ki so v kadru. Rotacije so bile potrebne in povsem normalne, saj sta od zadnje tekme minila zgolj dva dneva, v soboto pa nas čaka nova preizkušnja v prvenstvu. Tudi v prihodnje bomo potrebovali vsaj 20 igralcev, saj z enajstimi ne moreš odigrati celotne sezone. Tukaj brez kančka dvoma stojim za svojimi odločitvami," je pojasnil nekdanji kapetan Domžal.

NA ZADNJIH TREH BREZ ZMAGE
Če so Domžalčani prekinili niz kar desetih tekem brez poraza, pa so Zavrčani na drugi strani s pričakovano zmago prekinili niz štirih tekem brez slavja. V Halozah so se v zadnjih dneh dogajali tektonski premiki. Miran Vuk, alfa in omega kluba, se je s svojimi neprimernimi komentarji večkrat odzval na emigrantsko krizo, ob družbenopolitičnem položaju pa je precej prahu dvignil tudi v športnem svetu, ko je avstrijskega strokovnjaka Petra Paculta zamenjal po zgolj dveh tekmah in ustoličil že četrtega stratega v letošnji sezoni, na vročo završko klop je sedel Milko Đurovski. Nekdaj odlični makedonski nogometaš v prejšnjem prvenstvenem krogu, ko je Zavrč doma izgubil s Celjem, svojih novih varovancev še ni vodil z roba igrišča, tako da je svoj uradni debi dočakal v sredo in na Ptuju zmagal. Vendarle je treba slavje nad slovenskim drugoligašem vzeti nekoliko z rezervo, kajti kakovostna razlika med obema kluboma je preprosto prevelika, da bi si lahko Haložani privoščili še en sramoten remi, kot so si ga na prvem medsebojnem dvoboju.

Prvi pravi izpit tako čaka Đurovskega jutri, ko bo na gostovanju v Domžalah poskusil Zavrču priigrati prvo prvenstveno zmago po več kot mesecu dni. Z njo bi se Vukova ekipa znova nekoliko bolj približala vrhu, zaostanek za v tem trenutku drugim mestom, ki ga zasedajo prav tokratni tekmeci, pa bi se zmanjšal na zgolj tri točke. V primeru poraza bi bil položaj seveda nasproten. Haložani bi lahko v najslabšem – verjetno tudi povsem realnem – scenariju sicer ostali na petem mestu, a zaostanek za tretjim, ki še kot zadnji zagotavlja Evropo, povečali na devet točk. Čeprav je šele prišel v klub, bo makedonski strokovnjak že v Domžalah verjetno čutil tudi določen pritisk, glede na vihravo naravo Vuka bi lahko bil namreč že prvi poraz usoden za njegovo nadaljnjo udejstvovanje. Vsaj če gre soditi po prejšnjih dejanjih prvega moža Zavrča …

VČASIH JE DOBRODOŠEL
Obe moštvi imata torej svojo računico, Zavrčani se želijo približati vrhu lestvice, Domžalčani pa želijo tam ostati. Slaba predstava v pokalu bi morala nogometaše trenutno drugouvrščene ekipe še dodatno spodbuditi, tako kot bi jih morala kritika njihovega trenerja. S tem se strinja tudi Elsner, ki optimistično pričakuje prvenstveni dvoboj: "Včasih je tudi poraz dobrodošel, saj te spomni, kako močno je treba garati za vsako točko in zmago. Tokratni poraz bo za motivacijo ekipe prej pozitiven kot negativen. Zavrč v tem pogledu ne bo imel nobene prednosti, še več, v prednosti ni v nobenem elementu nogometne igre. Zbrati moramo vrste, se dobro regenerirati in Zavrč napasti z vsemi razpoložljivimi orožji. Vzeti moramo vse tri točke, ki bi dodobra povečale razliko med obema kluboma na lestvici."