Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
30.10.2015 22:24:35
Deli članek:

Vse, kar lahko Messi, lahko … No ja.

Profimedia

Ko je leta 2010 prišel v Liverpool, je bil takratni kapetan kluba Steven Gerrard tako navdušen nad novo okrepitvijo, da je že po nekaj treningih angleškim medijem zatrdil: »Messi lahko dela čudeže, toda vse, kar lahko stori Argentinec, lahko naredi tudi Joe, če ne celo bolje. Mislim, da bo prejel nagrado za najboljšega igralca sezone!«

Besede legendarnega kapetana rdečih iz mesta Beatlov so odmevale, še zdaj pa se velikokrat omenjajo v kakšnih šalah. Po svoje so ga kar malce zaznamovale, podobno kot tisti famozni govor o spodrsljajih po tekmi z Manchester Cityjem v sezoni 2013/14 in slavni zdrs na dvoboju s Chelseajem. Že takrat so seveda iz Gerrardove izjave številni brili norce, vendar je treba vedeti, da je Joe Cole nogometaš, ki je bil, še preden je sploh postal profesionalen nogometaš, v središču pozornosti in ki mu niso napovedovali le bleščeče kariere, temveč še precej več. Mnogi so bili prepričani, da bo postal najboljši angleški nogometaš vseh časov, kar pa nizkoraslemu vezistu ni nikoli uspelo.

Že kot srednješolec je Cole neverjetno opozoril nase, še pred dopolnjenim 16. letom se je znašel v številnih medijih, ko je za eno izmed mlajših angleških selekcij na dvoboju s špansko izbrano vrsto zabil kar sedem od osmih angleških golov. Veljal je za največjega angleškega talenta, ker je igral na podobnem položaju kot legendarni Paul Gascoigne, pa so ga razglasili za njegovega naslednika. Ko mu je bilo vsega 16 let, je Manchester United West Hamu, čigar otrok je Cole, bojda ponudil neverjetnih deset milijonov funtov odškodnine, a Londončani so samo odmahnili z roko. Že pri osemnajstih letih je postal reden član prvega moštva West Hama, leta 2003 pa je postal šesti nakup Romana Abramoviča, ki ga je kot veliko okrepitev pripeljal v Chelsea in mu zaupal za večino nogometašev sveto številko 10.

V modrem dresu Londončanov je Cole igral solidno, toda vse prej kot spektakularno. Podobno je bilo tudi v angleški reprezentanci, za katero je zbral 56 nastopov in zabil 10 golov. Velikih pričakovanj in še večjih napovedi mu nikoli ni uspelo uresničiti, kljub nekaterim prebliskom. V sedmih letih na Stamford Bridgeu je osvojil številne lovorike, vendar se ga ni nikoli omenjalo kot enega najzaslužnejših nogometašev za skokovit razvoj Chelseaja.

Veliko bolj kot o Joeju Colu se je govorilo o Franku Lampardu, Didierju Drogbaju, Johnu Terryju, Petru Čechu in seveda Joseju Mourinhu. Danes 33-letni nogometaš se nikoli ni počutil dovolj cenjenega, zato je odšel v Liverpool, kjer je bil pričakan z odprtimi rokami, a hkrati že na začetku podvržen velikemu pritisku. Že če preberete Gerrardovo izjavo z začetka članka, vam hitro postane jasno, kaj so vsi na Anfieldu pričakovali od njega, vendar so številne poškodbe poskrbele za to, da Liverpoolu ni mogel dati niti delčka od pričakovanega. Redsi so Cola vmes celo posodili Lillu, potem se je Anglež moral posloviti od Liverpoola, zatočišče je našel doma, pri West Hamu, kjer pa v dveh sezonah ni pustil preveč dobrega vtisa. Sledila je selitev v Aston Villo, katere formalnopravni član je še danes, vendar tam nanj ne računajo.

Njegova kalvarija je prišla do zaključka, pred dnevi ga je namreč Aston Villa za 35 dni posodila Coventryju, ki se je ravno v tem času znašel v velikih težavah zaradi poškodb, zato so se odločili angažirati nekdanjega angleškega reprezentanta, ki že dlje časa ni odigral resnejše tekme, če izvzamemo obračun Aston Ville v pokalnem tekmovanju. Cole je ponudbo sprejel, mnogi pa so bili nad njegovo odločitvijo presenečeni, saj Coventry nastopa v tretjem razredu angleškega nogometa.

"Zadnjih nekaj let sem imel številne težave s poškodbami. Nisem igral redno, ampak za menoj je dobro poletje, štiri mesece sem vadil brez težav. Želel sem si oditi na posodo in iskal sem klub, v katerem bi lahko redno igral. Vedel sem, da trener Coventryja Tony Mowbray rad igra odprt nogomet z veliko podajami, kar mi ustreza. Preprosto sem lačen igre, raje igram proti Rochdalu kot sedim na tribuni. Sploh ni pomembno, kako ti je ime in kaj si do zdaj v karieri ustvaril; ko stopiš na igrišče, si enak kot preostalih 21 nogometašev," je po presenetljivem prestopu dejal Cole, ki je seveda povzročil pravi bum v angleški tretjeligaški druščini in predvsem Coventryju.

Toda če ste mislili, da se bo nekdanji čudežni deček v tretji ligi poigraval s svojimi tekmeci, ste se zmotili. Cole je namreč do zdaj odigral dve tekmi za Coventry (proti Rochdalu in Swindonu), na obeh je začel v začetni enajsterici, na prvi je bil zamenjan v 58., na drugi pa v 46. minuti, ob dveh remijih (0:0 in 2:2) pa se v statistiko ni uspel vpisati. Vse, kar lahko Messi stori, lahko naredi tudi Joe Cole? No ja. Tukaj ga je Gerrard precej pihnil.