Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
21.10.2015 21:27:35
Deli članek:

Uefa bo preiskala barbarski napad rasističnih divjakov (video)

Reuters

Na tekmi lige prvakov med Dinamom iz Kijeva in Chelseajem so nastradali štirje temnopolti obiskovalci stadiona.

Da, v 21. stoletju se še vedno dogaja to, da ljudje trpijo zaradi barve svoje kože. V torek zvečer sta se v ligi prvakov pomerila Dinamo in Chelsea, v Kijevu se je obračun končal z 0:0. Po tekmi je v javnost prišel posnetek, kako se je precejšnja skupina domnevnih pristašev domačega kluba spravilo na peščico temnopoltih obiskovalcev stadiona. Ko je četverica poskušala pobegniti, naj bi se nadnje spravili tudi številni drugi.

Do posnetka, ki priča o barbarskem dejanju v Ukrajini, se je dokopala organizacija FARE, ki ga je predala Evropski nogometni zvezi in od slednje zahtevala, naj ukrepa. Ker pri Uefi velja ničelna toleranca do rasizma, gre pričakovati, da se bodo veljaki zganili, šušlja se, da zadevo dejansko že preiskujejo. Pri FARE sicer pravijo, da je njihov opazovalec kljub številnim napadalcem opazil tudi poštene ljudi, ki so nesrečneže skušali zaščititi pred udarci.

Ob tem je zaskrbljujoče, da takšne vrste incident ni nekaj novega na tekmah Dinama. Slednji je že moral plačati 15.000 evrov kazni in zapreti del tribune, ker so se njegovi navijači marca rasistično obnašali do nogometašev Evertona. "Ta grozljiv incident odseva marsikatero realnost nogometa v Vzhodni Evropi. Pri Uefi bomo lobirali za najstrožje možne sankcije," pravi Piara Powar, izvršni direktor FARE.