Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.06.2015 11:03:51
Deli članek:

Dvojni sombrero iz najlepših sanj

Pred časom je imel brazilski super zvezdnik Neymar nekaj težav zaradi poskusa pretirano atraktivnega, celo ponižujočega preigravanja. A to je bilo v Evropi, v Južni Ameriki so zakonitosti drugačne.

Na finalni tekmi španskega pokala je nogometaš Barcelone skušal s sklenjenimi nogami vreči žogo prek svoje glave in prek glave nasprotnika, trik mu ni uspel, za nameček pa si je nakopal srd tekmecev, španske javnosti in tudi svojega trenerja. Ob prvem nastopu brazilske reprezentance na južnoameriškem prvenstvu pa se je v vseh pogledih razpletlo povsem drugače. 


Kot rečeno, v Južni Ameriki vladajo drugačne razmere in tam so poskus podobno atraktivnega trika sprejeli z navdušenjem. S še toliko večjim navdušenjem pa so sprejeli dejstvo, da je Brazilcu uspelo kar dvakrat preigrati nogometaša Peruja na enega najbolj spektakularnih načinov. V isti akciji, da ne bo pomote, in sicer s tako imenovanim dvojnim sombrerom.

Sombrero v Latinski Ameriki pravijo preigravanju, pri katerem nogometaš nasprotniku dvigne žogo tik nad glavo, kot da bi mu z njo želel sklatiti klobuk. Dvojni sombrero pa je "dribling", pri katerem to stori v obeh smereh. Neymar je poskusil, zadeva mu je uspela v popolnosti, nasprotniki pa so ga nato sicer zaustavili s prekrškom, a v bolj svobodnem južnoameriškem duhu brez pretirane jeze.

Tudi na splošno je prvi brazilski zvezdnik odigral odlično tekmo. Pred fantastičnim preigravanjem, ki si ga lahko ogledate v spodnjem posnetku, je dosegel zadetek za izenačenje na 1:1, potem ko se je Brazilija v težavah znašla že na samem začetku tekme. Bil pa je tudi ključen pri zmagovitem golu v 92. minuti, ko je z izjemno asistenco našel Douglasa Costo.