Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.06.2015 08:47:16
Deli članek:

Sramota za državo, ne le za nogomet

Andrej Isaković/AFP

Na Hrvaškem ničesar novega. Namesto da bi govorili o tem, da so izbranci selektorjev Nika Kovača in Antonia Conteja v kvalifikacijah za Euro odigrali zanimivo tekmo na visoki kakovostni ravni, ki se je končala z izidom 1:1, so južni sosedi znova v središču pozornosti zaradi škandala, ki se je zgodil na Poljudu.

Saj ni res, pa je. Hrvati so zaradi kazni Italijo gostili na praznem Poljudu in bržčas ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati, da se bo pripetil nov škandal, ki bo tekmo znova potisnil v ozadje. Pa se je vendarle zgodilo. Nekdo je na igralno površino narisal kljukasti križ.

Menda 24 do 48 ur pred začetkom dvoboja, in sicer s posebno kemikalijo, ki dolgo ni bila opazna, zato pa je svastika prišla do izraza oziroma je postala vidna potem, ko so na stadionu prižgali žaromete. Domišljija zares ne pozna meja, prav tako kot očitno niti človeška škodoželjnost ... Med polčasom so prireditelji skušali sramoto ublažiti in simbol nacizma odstraniti, toda brez pravega uspeha. Svet je zgrožen, Hrvate spet čaka huda kazen, nekateri razmišljajo celo o izključitvi iz kvalifikacij.

Odgovornosti noče prevzeti nihče, dejstvo pa je, da je splitski škandal medtem postal tudi predmet političnega obračunavanja. A vsi vendarle upajo, da bodo krivce čim prej našli in jih ustrezno kaznovali, prav tako pa so si skoraj enotni v tem, da je kljukasti križ v Splitu sramota za državo, ne le za nogomet.

"Najostreje obsojam svastiko na zelenici na tekmi v Splitu. Hrvaška ima najboljše, najbolj zveste navijače, a hkrati tudi zelo resen problem s huligani, katerih edini namen je očrniti ne le hrvaški nogomet, ampak vso državo. S tem početjem je narejena nepopravljiva škoda ugledu prebivalcev in države v svetu, temu moramo narediti konec. Zahtevam ažurno preiskavo in odločnost vseh pristojnih organov s ciljem čim prej najti krivce," se je med drugim odzvala tudi predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović.


Štiri možnosti

DENARNA KAZEN
Če bi Uefa ta primer izvzela iz običajne procedure, ker se je zgodil na zelo čuden način, bi bila lahko kazen le finančna. Platini in druščina bi morali imeti za kaj takega veliko razumevanja.

DVE ALI TRI TEKME BREZ GLEDALCEV
Če se bo Uefa strogo držala disciplinskega pravilnika, bi lahko Hrvati domače tekme dalj časa igrali brez prisotnosti gledalcev. V tem ciklu proti Bolgarom ter tudi v prihodnjih kvalifikacijah.

ODVZEM TOČK
Na način, da tekmo registrira s 3:0 za Italijo, ali da Hrvaški odvzame točke, bi lahko Uefa posegla v možnosti ognjenih za uvrstitev na Euro. Disciplinski pravilnik ne določa natančno, koliko točk bi bilo lahko odvzetih.

IZKLJUČITEV
V tem primeru bi bila Hrvaška izločena iz aktualnih kvalifikacij za EP, vprašanje pa je, kaj bi bilo s prihodnjimi za svetovnim prevnstvom. To bi imelo za nogomet pri južnih sosedih seveda katastrofalne razsežnosti.