Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
18.04.2015 15:01:29
Deli članek:

Vsega je kriv legendarni pevec Tom Jones

vszi

Uefa že od leta 1995 podeljuje tri mesta v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europa na podlagi fair playa, trener Stoka pa je razkril, zakaj njegovi ekipi nikakor ne uspe.

Ne vedno, toda zelo pogosto se na seznamu treh nogometnih zvez z  največ točkami, znajde tudi angleška. Tako se je med potniki v Evropo leta 2011 znašel Fulham v letih 2003 in 2008 pa je ta čast doletela tudi Manchester City. Tudi zaenkrat Angliji dobro kaže, a pri Stoke Cityju se zavedajo, da imajo za to pot v Evropo zelo malo možnosti.

Krivec za to pa je verjeli ali ne Tom Jones. Najzvestejši navijači lončarjev, kot je vzdevek Stoke Cityja, namreč na vsaki tekmi pojejo prirejeno besedilo pesmi Toma Jonesa Delilah, ki je neuradna himna kluba, čeprav so klub večkrat kritizirali, da izvirno besedilo spodbuja k družinskemu nasilju. "Očitno dobimo manj točk za fair play zaradi pesmi Toma Jonesa, kar je neverjetno. Če je vse v najlepšem redu dobimo šest točk, če zapojemo Jonesovo pesem, jih dobimo le štiri. Tako smo v nekaj letih na repu lestvice fair playa," je potarnal trener Mark Hughes.

Sicer pa bo Uefa v sezoni 2016/17 spremenila sistem, saj bodo namesto igranja v kvalifikacijah za ligo Europa, tri ekipe dobile finančno pomoč. In še zanimivost: povsem na vrhu so največkrat ekipe iz severa Evrope - Norveške, Švedske in Finske, po trenutnem točkovanju pa je v konkurenci 54 držav Slovenija na 35. mestu, tik za njo pa se vrstijo BiH, Srbija in Grčija. Nekaj kriterijev, po katerem ocenjujejo države in ekipe so: rumeni in rdeči kartoni, obnašanje gledalcev, spoštovanje do nasprotnikov in sodnikov, obnašanje ekipe itd.