nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 23.10.2014 09:37:52

Pet ne preveč veličastnih

Kdo poleg Maribora je na evropski sceni še doživljal polome?

Tudi debakli so sestavni del športa. Kdor tekmuje, se velikokrat tudi nehote opeče. Vsak poraz jasno boli, še toliko huje je, ko se ti zgodi to, kar se je Mariboru v torek zvečer, ko je stopil na mino z imenom Chelsea. Poraz z 0:6 je brez kančka dvoma hud poraz, a ni najhujši v zgodovini nastopov slovenskih klubov v evropskih pokalih. Celo Maribor je že doživel hujšega. Pobrskali smo po arhivu in sestavili seznam najbolj epskih polomov naših nogometnih kolektivov na mednarodnem odru.


1: Teatanic v Amsterdamu potonil kot Titanik

Maribor se je leta 2007 osramotil v pokalu intertoto, ko ga je Hajduk iz Kule premagal kar s 5:0, v prvi evropski sezoni mu je Atletico tako kot Chelsea nasul pol ducata golov, toda zgodovina pomni poraz, ki je bil še precej hujši. 30. septembra 1997 je Maribor gostoval v Amsterdamu in se tam udaril z velikanom Ajaxom.

Ekipa slednjega se je bohotila z zvezdniki, igrali so Edwin van der Sar, Sunday Oliseh, Frank in Ronald de Boer, Jari Litmanen, Benni McCarthy, Tijani Babangida, Richard Witschge. Vse je šlo narobe že v prvi minuti, ko je Šota Arveladze ekspresno hitro načel mrežo Tomaža Murka. Toda to je bil šele začetek nočne more. Pred 41 tisoč gledalci je Ajax nato zadel še osemkrat, zmagal z 9:1 (edini gol za goste je zabil Zvezdan Ljubobratović) in vknjižil svojo četrto najvišjo evropsko zmago v zgodovini. Maribor s sponzorskim vzdevkom Teatanic je potonil kot Titanik.


2: Črni panter pustošil po zmajevem brlogu

Čeprav se je Slovenija od Jugoslavije osamosvojila leta 1991, je Olimpija šest evropskih tekem odigrala že v šestdesetih in sedemdesetih prejšnjega stoletja. V sezoni 1970/71 se je v prvem krogu pokala pokalnih zmagovalcev pomerila z Benfico in v Ljubljani celo remizirala. Izid 1:1 jo je hrabril pred obiskom Lizbone, kjer pa se je pred 38.760 gledalci zgodil pravi potop. Eusebio je v prvem polčasu za hat-trick potreboval zgolj šest minut!

Na koncu se je veselil petih golov, skupno jih je Benfica zabila kar osem. Za četo Nedeljka Gugolja je častnega zabil Vili Ameršek, kar pa je bila ob rezultatu 1:8 slaba uteha. Toda zmaji so se lahko tolažili vsaj s tem, da še zdaleč niso bili edini, ki jim je kri izpil legendarni Eusebio. Črni panter je sejal strah, kamorkoli je prišel, danes je žal že pokojni velemojster v zgodovino zapisan kot eden najboljših, ki so kadarkoli brcali žogo.


3: Obiskali Rim in zakričali: Mama, sedmica!

Če ne igraš v Evropi, se tam tudi ne moreš opeči. Če si reden obiskovalec mednarodnih voda, pa se prej ali slej zgodi, da naletiš na sovražnikov torpedo. To velja tudi za Gorico, ki je v evropskih pokalih doživela kar nekaj neprijetnih porazov, najhujši pa se ji je zgodil ob obisku najbolj uglednega nasprotnika, s katerim se je kadarkoli pomerila.

Pisalo se je leto 2000, 28. septembra se je v Rimu na Olimpicu zbralo le 5000 gledalcev. Roma je imela sicer zvezdniško zasedbo, ki jo je vodil karizmatični Fabio Capello, a Gorica ni bila magnet za rimsko občinstvo. Kdor je prišel, je nato imel kaj videti: recimo kar sedem golov. In zmago domačih s 7:0. Boruta Mavriča so prerešetali Vincenzo Montella, Francesco Totti (oba sta zadela po dvakrat), Walter Samuel, Marco Delvecchio in Gabriel Batistuta, na koncu so Rimljani v pokalu Uefa napredovali s skupnim izidom 11:1!


4: Adebayor zabil zadnji žebelj v krsto

Štiri leta po polomu v Rimu je Gorica spisala svojo najlepšo evropsko pravljico. V kvalifikacijah za ligo prvakov je najprej dvakrat razbila Normo in nato še senzacionalno izločila København, potem ko je na Danskem šokirala in slavila kar s 5:0! Nato pa se ji je zalomilo. Ples kroglic ji je za nasprotnika namenil Monaco, ki se je v sezoni pred tem prebil celo do finala lige prvakov, kjer je izgubil z Mourinhevim Portom.

Favorit je bil kristalno jasen, razplet pa pričakovan. Klub iz kneževine je že v Novi Gorici slavil s 3:0, četa zdajšnjega francoskega selektorja Didierja Deschampsa pa se s tem ni zadovoljila in je doma še dodatno pritisnila na plin ter Slovencem na povratni tekmi zabila pol ducata golov. Za 6:0 so zadeli tudi Javier Chevanton, Mohamed Kallon in kot zadnji tedaj vzhajajoči zvezdnik Emmanuel Adebayor, ki si je nato z dobrimi igrami priigral celo prestop v Arsenal.


5: Švicarska zaušnica koroškemu debitantu

Danes je Basel spoštovanja vreden evropski klub, leta 1999 pa je bilo stanje v švicarskem nogometu malce drugačno. Tedaj je Basel v koledar vpisal že 19. leto brez naslova prvaka. V tistih časih so prednjačili drugi; recimo Servette, Grasshoppers in Aarau. Tistega leta je Basel sezono končal šele kot peti, kar pa mu je vseeno prineslo evropsko vstopnico. Toda le za pokal intertoto, kjer je prvi nasprotnik prišel iz Slovenije. Pot do Prevalj je bila dolga in naporna, uvodnih 90 minut boja s Korotanom pa Švicarjem ni prineslo veselja. Bilo je 0:0, Korošci bi lahko tudi zmagali, zato so šli v Basel dobro razpoloženi. A so prejeli zaušnico.

Basel jih je 26. junija 1999 razbil in jih po uvodnem in sploh edinem obisku Evrope izločil z izidom 6:0. Mož odločitve je bil v Atenah rojeni reprezentant Južne Afrike George Koumantarakis, ki je Roberta Srago matiral štirikrat. 

Članki iz rubrike