Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
26.08.2014 10:25:55
Deli članek:

Kdaj, je popolnoma vseeno

Mariborčani so v ponedeljek ob 12. uri po lokalnem času pripotovali na prizorišče še enega v nizu velikih dvobojev. Vrnili so se v Glasgow, kjer so pred tremi leti z uvrstitvijo v ligo Europa postavili nov mejnik. Zgodilo se je na kultnem Ibroxu, tokrat jih pot vodi na drugi konec mesta. Na Celtic Park, kjer jih drevi po remiju z 1:1 pod Kalvarijo čaka povratna tekma zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov.

Izziv je gromozanski, napredovanje v skupinski del najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu bi bil sanjski dosežek, Ante Šimundža in njegovi varovanci so prepričani, da so ga sposobni uresničiti. Dan pred velikim spopadom so bili sicer nasmejani, sproščeni, a hkrati odločni, da škotskemu velikanu in 60 tisoč navijačem na tribunah pokvarijo torkov večer in poskrbijo, da bo tudi 26. avgust 2014 z zlatimi črkami ostal zapisan v klubski zgodovini.

Bilo je 25. avgusta 1999, ko je Maribor proslavljal do zdaj edino uvrstitev v ligo prvakov, orožje je položil veliki Lyon. Dvanajst let pozneje je bil prav tako 25. avgust, takrat so se vijoličasti prvič uvrstili v skupinski del lige Europa. In 25. avgusta letos so se odpravili proti priložnosti za nov mejnik. Na povratno tekmo zadnjega kroga kvalifikacij za najuglednejše klubsko tekmovanje. Z velikim upanjem, da bo zlat tudi 26. avgust 2014.


ANTE ŠIMUNDŽA

Drago Wernig - TAKA

"Menim, da bomo na začetku tekme deležni velikega pritiska. Tudi zaradi navijačev, ki želijo, da je njihova ekipa doma zelo napadalna. Uvodnih petnajst, dvajset minut bo zelo zahtevnih, skušali se bomo čim bolje odzvati. V obrambi moramo biti organizirani, zbrani, a na drugi strani tudi nevarni, želimo zadeti."

V GLASGOWU ZAČETEK NOVEGA OBDOBJA
Prizorišče je znova Glasgow. Mesto srečnega imena, kjer se je pred tremi leti začelo neko novo obdobje, v katerem je jesen na mednarodnem prizorišču postala stalnica. Takrat se je eden od epskih obračunov zgodil na Ibroxu, na nasprotni strani so bili Rangersi, zdaj bodo gostje Celtic Parka, kjer se bodo udarili s 45-kratnimi škotskimi prvaki. Pod Kalvarijo je bilo 1:1, kar Celtic postavlja v favoriziran položaj, toda Štajerci zagotavljajo, da se na to niti malo ne ozirajo in da verjamejo, da so sposobni oziroma pripravljeni na podvig.
Slovenski prvaki so v tretje največje mesto v Združenem kraljestvu, ki leži ob reki Clyde, po skoraj triurnem mirnem letu prispeli v ponedeljek opoldne po lokalnem času. Pričakalo jih je 14 stopinj Celzija ob vetrovnem in oblačnem vremenu, sončnih žarkov je bilo le za vzorec. Na vremenske razmere se vijoličastim torej ne bo treba privajati, v domovini že dalj časa niso pretirano drugačne.




BRADA PITTA LETOS NI
Ob prvem mariborskem obisku Glasgowa je bil sicer v središču pozornosti Brad Pitt, ki je snemal film Svetovna vojna Z (World War Z). Tokrat ameriškega megazvezdnika ni v mestu, a Mariborčani verjamejo, da se bo njihova zgodba znova razpletla kot pred tremi leti. Z velikim slavjem, vendar je kot na dlani, da bo za želeni scenarij v peklu Celtic Parka treba garati in trpeti.
Gostitelji bodo pred svojimi navijači kljub ugodnemu izhodišču bržkone napadli na vso moč. Z namenom, da bi čim prej rešili vprašanje potnika v ligo prvakov. »Menim, da bomo na začetku tekme deležni velikega pritiska. Tudi zaradi navijačev, ki želijo, da je njihova ekipa doma zelo napadalna. Uvodnih petnajst, dvajset minut bo zelo zahtevnih, skušali se bomo čim bolje odzvati. V obrambi moramo biti organizirani, zbrani, a na drugi strani tudi nevarni, želimo zadeti. Prizadevali si bomo izkoristiti prostor, ki bo na voljo, hkrati moramo odgovoriti z enako mero agresivnosti. Smo samozavestni, verjamemo vase, toda jasno je, da mora biti naša podoba najboljša, če želimo v ligo prvakov,« pravi Ante Šimundža, ki je prepričan, da bo ekipa tudi ustrezno psihološko pripravljena. »To so fantje, ki so si že četrto leto zapored zagotovili jesen na mednarodnem prizorišču. Vajeni so velikega števila gledalcev in psiholoških obremenitev, glede tega znamo biti na visoki ravni.« 

NE DA SE PRIMERJATI
V Ljudskem vrtu je bil Celtic zelo nevaren ob prekinitvah. Je Škote v tem segmentu mogoče popolnoma nevtralizirati? »Ne, ni mogoče, in sicer zaradi zelo preprostega razloga, ker so telesno zelo močni, visoki. Naša naloga je, da se čim bolje pripravimo in odzovemo na podaje pred naša vrata. Tudi v tem segmentu moramo biti stoodstotni,« odgovarja trener vijoličastih.
Če bi bil Jasmin Handanović tako razpoložen kot na Ibroxu, bi bila pot do uspeha lažja. »Od vsakega posameznika pričakujem, da pristavi svoj delež. Moja filozofija je, da so takrat, ko nimamo žoge, vsi obrambni igralci, ko jo osvojimo, pa napadalci,« pravi Ante Šimundža.
Pred petnajstimi leti je prav tako čakal na takšno tekmo. Je mogoče primerjati občutke? »Ne, nikakor ne. Takrat sem bil igralec, razmišljanje je popolnoma drugačno. Zgodovine se je včasih lepo spominjati, vendar se od nje ne da živeti. Naša realnost je sedanjost. Zdaj, v tem trenutku, moramo biti pravi, najboljši,« je odločen nekdanji odlični napadalec in strelec prvega mariborskega gola v ligi prvakov.


Drago Wernig - TAKA


S tem, kakšen bi bil na Celtic Parku idealen potek tekme, se noče obremenjevati. »Želimo si le to, da bi nam uspelo. To je edino pomembno. Popolnoma vseeno je, ali bi si uspeh zagotovili v prvi ali zadnji minuti. V skupnem seštevku dveh dvobojev moraš biti boljši, in to je to. Tekma traja 90 minut, v tem času moramo pokazati vse svoje sposobnosti.« Traja lahko tudi 120 minut, v tem primeru bi telesna pripravljenost prišla do izraza še bolj kot sicer. »V Ljudskem vrtu smo pretekli več od Celtica, glede telesne pripravljenosti ne pričakujem nikakršnih težav,« je z mirnim glasom povedal Ante Šimundža, ki se seveda zelo dobro zaveda, da bi lahko potnika v ligo prvakov odločili tudi streli z bele točke.