Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
26.08.2014 09:26:11
Deli članek:

Navijači, prestrašite jih

Profimedia

V taboru Celtica upajo, da jih bodo nocoj na povratni tekmi z Mariborom na pomoč priskočili tudi navijači in na Parkheadu ustvarili pravi pekel za Štajerce.

Parkhead je osupljiv stadion, ki te navduši že, ko je prazen. Ko so tribune nabito polne, pa se človek ne more načuditi videnemu, še zlasti če je za domači klub veliko v igri. Tedaj navijači pripravijo pekel, v katerem gostu res ni lahko igrati.

Ker bo nocojšnji večer za Celtic res pomemben, bo Parkhead, objekt za 60.355 gledalcev, ki so ga postavili že leta 1892, za Maribor dejansko čisto pravi pekel. Kako se bodo vijoličasti znašli v zastrašujočem vzdušju, v katerem so se kolena zatresla tudi nogometašem številnih precej večjih klubov, bomo videli že nocoj. Držimo pesti, da bodo iz nogometnega pekla prišli kot zmagovalci, a če bi za odgovor povprašali Škote, vsaj tiste, ki držijo pesti za Celtic, potem dvomov seveda ni.

ČE SO BARCELONO...
V to, da bo Maribor tisti, ki se bo veselil, ne verjame pravzaprav nihče. Navijači so prepričani, da bodo njihovi ljubljenci Slovence zlahka spravili na kolena, tudi nogometaši delujejo zelo samozavestno. Pa čeprav so v tej sezoni na igrišču dvakrat klonili pred Legio, pa čeprav v Ljudskem vrtu niso slavili, pa čeprav so v preteklem krogu škotskega prvenstva celo izgubili. In to s klubom Inverness Caledonian Thistle, ki sicer že res vodi na lestvici škotske lige, toda vendarle gre za malčka, ki je šele leta 2004 prvič zaigral med tamkajšnjo nogometno elito. Res je, da so bili Kelti na prvi pogled neprepoznavni – vsaj glede na sestavo začetne enajsterice. Pa tudi glede na prikazano ...

Trener Ronny Deila, ki se mu stolček že trese po zgolj nekaj tednih v Glasgowu, je v primerjavo s tekmo v Mariboru v boj poslal deset novih obrazov, isti je bil le Charlie Mulgrew. Počivali – nekateri tudi zaradi poškodb – so Craig Gordon, Adam Matthews, Mikael Lustig, Virgil van Dijk, Jason Denayer, Emilio Izaguirre, Biram Kayal, Scott Brown, James Forrest, Aleksandar Tonev in Jo Inge Berget. Kar 11 nogometašev! Zakaj, je jasno; v igri je, kot že napisano, pač ogromno – nastop v ligi prvakov. In vsaj 20 milijonov evrov, ki bi Celticu v teh težkih časih prišli še kako prav. Krvavo prav.

Zato se je Deila odločil, da bo stopnjo tveganja znižal na minimum. Če je bilo za to treba plačati davek v obliki poraza z Invernessom, roko na srce nepomembnega na dolgi poti do konca ligaške bitke, nič hudega. Če bo Deili nocoj uspelo poraziti slovenski klub, bo vse pozabljeno. Če ne, bo kmalu pozabljen on. Toda kot rečeno, Škoti so samozavestni. "Če smo pred časom premagali Barcelono, bomo vendarle tudi zdaj Maribor," ponavljajo v en glas.

MORAJO ODIGRATI PAMETNO
"Čeprav nam je jasno, da nas v ligo prvakov vodi že remi brez golov, pa se nihče ne slepi, da je naloga že uspešno zaključena," je povedal mladi Callum McGregor, strelec gola za Celtic v Ljudskem vrtu, in nadaljeval: "Zelo natančno vemo, kaj moramo narediti, da bomo prišli do rezultata, ki ga potrebujemo. Vso energijo smo usmerili v to, za nameček bomo igrali na Parkheadu, kjer je v evropskih večerih vzdušje še toliko bolj naelektreno. Veliko bo ljudi, s tribun bodo donele naše pesmi, kar je vedno dodaten pritisk za gostujočo ekipo. Upam, da se bodo navijači znali odzvati in da bodo vsaj malce prestrašili Maribor. To bi bila zelo dobrodošla pomoč."

Seveda pa navijači niso tisti, ki bi lahko igrali na zelenici, tam bodo morali svoje delo opraviti nogometaši, česar se 21-letni McGregor povsem zaveda. "Predvsem moramo odigrati pametno. Ne smemo si privoščiti brezglavega napadanja, če se pred gol nasprotnika podaš s prevelikim številom igralcev, hitro postaneš ranljiv in tekmec lahko to s pridom izkoristi s hitrimi protinapadi. Moramo igrati uravnovešeno in napadati tedaj, ko bo pravi čas za to. A ponavljam, prepričan sem, da bomo dorasli nalogi, ki je pred nami," je še dodal McGregor.