Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
07.08.2014 11:16:58
Deli članek:

Zahović: Mi smo Maribor, to je naša moč

Drago Wernig - TAKA

Športni direktor Maribora o vijoličasti evropski zgodbi.

Tako kot vsi v vijoličasti družini tudi športni direktor Zlatko Zahović ogromnega zadovoljstva oziroma navdušenja po tekmi v Larnaki ni mogel skriti. In ga ni niti želel, ker se zelo dobro zaveda pomena izjemnega uspeha.

Štirikrat zapored si zagotoviti jesen na mednarodnem prizorišču, bržčas ni več čudež.
"Ne, to je kontinuiran čudež," se je odzval Zlatko Zahović in nadaljeval: "Zaradi vseh stvari, ki so prioriteta v nogometu, je to kontinuiran čudež. Ampak prepričan sem, da čudežev ni konec." 

V 180 MINUTAH JE DOSEGLJIVA
Ekipa je na obeh tekmah z Maccabijem delovala zelo prepričljivo. Je morda dokazala, da je zrela za ligo prvakov? "Za ligo prvakov je veliko vprašanje, vsekakor pa je zrela, da se bori za ligo prvakov. Zrela je, da lahko v tistih segmentih, ki so odločilni v 180 ali več minutah, to tudi doseže."
Recept za mariborske uspehe je kristalno jasen in najbrž ga ne gre zamenjati. "Vedno znova poudarjam, da je osnova tega kluba taktična kultura in telesna pripravljenost. Morda se zdi, da gre le za nekaj besed, toda kot na dlani je, da potrebuješ verodostojne ljudi, da vse to realiziraš in spraviš na raven, na kateri se v Evropi zdaj borimo. Ne glede na to, da ne moremo kupiti gotovega igralca oziroma kakovosti, ki dela razliko."

KER VE, DA JE IZGUBIL NEKAJ VELIKEGA
Veliki junak v Larnaki je bil Agim Ibraimi, makedonski reprezentant nedvomno predstavlja dodano vrednost. "Agim se je želel vrniti. Šele ko greš iz Ljudskega vrta v Cagliari, spoznaš, kaj je Maribor. Cagliari je ekipa, ki se bori za obstanek ali sredino lestvice, nima navijačev, nima strasti. Komaj potem vidiš, kaj je Maribor. Agim je fant, ki zelo uživa v aplavzih, je zelo ambiciozen, zelo rad igra na evropskih tekmah. Cagliari mu tega ni mogel nuditi in enostavno je bila njegova želja, da se čim prej vrne. Ker ve, da je izgubil nekaj velikega, njegov odgovor na igrišču pa je tak, da je tudi nam dal nekaj velikega."

Se utegne zgoditi, da bo že avgusta spet odšel? Za velik denar. "Agim Ibraimi bo podpisal novo triletno pogodbo," je z mirnim glasom z vznemirljivo informacijo za vse navijače Maribora postregel Zlatko Zahović in se nato ozrl na dogajanja na igralni površini stadiona Antonis Papadopulos. "Tekma je potekala po vseh naših pričakovanjih. Bila je zelo težka, igrali smo z nadvse kakovostnim nasprotnikom, ki ima zaradi finančnih zmožnosti igralce nad ravnijo Maribora. Nima pa tistega, kar imamo mi. Imamo boljšo pripravo na tekmo. Nogometaši Maccabija preprosto niso dovolj dobro pripravljeni na vsako posamezno preizkušnjo, tako kot so naši, kakovost pa imamo tudi mi," pravi snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo.

VČASIH PREPOTENTNI, VČASIH UBOGI
Vijoličasti so Izraelce znova presenetili. Če so doma začeli previdno, so na Cipru zelo odločno in všečno. "Vsakega tekmeca analiziramo do potankosti. Enostavno presenetimo. Zanimivo, da so vsi nenehno presenečeni nad našimi predstavami na tej ravni, a to ni naključje. Včasih se delamo prepotentne, včasih uboge, včasih spustimo raven, pa jo znova dvignemo, toda na koncu zmaga Maribor," je povedal športni direktor vijoličastih, ki je zadnji pisk švedskega sodnika nestrpno pričakoval tako rekoč v igrišču, nato je eksplodiral od veselja.
Zdelo se nam je, da ga tako razposajenega nismo videli že dolgo. "Bil sem lani," se je nasmejal ZZ in pristavil: "Vedno je isto, to so velike stvari. Vse življenje sem imel srečo, da sem bil na visoki evropski in svetovni ravni, in vem, kaj to pomeni. Vem, kaj pomenijo vložki, kaj pomeni delo, kaj pomeni trud. To, kar mi počnemo glede na finančne vložke, je za ljudi v evropskem nogometu nedojemljivo."
Lahko to počnete še naprej? "Prepričan sem, da ob ugodnem žrebu, ki je zelo pomemben, zgodbe še ni konec."

DRAG NAKUP BI VSE PORUŠIL
Bo Maribor v zadnjem kvalifikacijskem krogu za nosilce najbolj neugoden tekmec? "V njihovih glavah ne, na igrišču pač," se je odzval športni direktor slovenskih prvakov, ki so proti Maccabiju pokazali tudi novo dimenzijo. V Ljudskem vrtu so zadeli le nekaj trenutkov zatem, ko se je žoga kotalila po golovi črti, v Larnaki so nemudoma prekinili izraelsko veselje po vodstvu z 2:1. "To je psihološka moč ekipe. Pripravljena je tako, da stalno verjame. Fantje se zavedajo svojih sposobnosti, vedo, za kaj igrajo. Želijo biti del tistega, kar si zaslužijo. Igralci in ves klub vlagamo ogromno truda in posledično kakovosti, da bi bili lahko del evropskega nogometa na najvišji ravni. Kar zadeva ligo prvakov, realno ni za NK Maribor, ampak v 180 minutah je lahko."

Ni jih malo, ki razmišljajo, da bi morda lahko vijoličasti pred play-offom vendarle posegli po kakšni okrepitvi, ki bi lahko delala razliko, Zlatko Zahović se s tem ne strinja: "Maribor si tega ne sme dovoliti. Ko bo prvič kupil nekoga za velik denar, bo vse porušil. Maribor vedno kupi 'problem', ki čez dva ali tri mesece to ni več, ampak postane rešitev."

PROTI VIKTORII NISMO BILI ENO
Nekaj izkušenj iz zadnjega kvalifikacijskega kroga Mariborčani že imajo. Lani so morali v tem delu tekmovanja priznati premoč Viktorii iz Plzna. Kaj so se naučili iz tega dvoboja? So pridobili kakšne izkušnje, ki bi jih letos lahko unovčili? "Proti Viktorii smo dobili veliko lekcijo. Klub ni dihal, kot bi moral, ni bil enoten, zato smo izgubili. Ne na igrišču ne zunaj igrišča ni bil eno. Naša velika moč je tudi slogan: Mi smo Maribor. Proti ekipi iz Plzna nismo bili, čeprav smo boljši"