Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
05.08.2014 11:09:29
Deli članek:

Mikaven evropski poker

Drago Wernig - TAKA

Napočil je velik dan. Tako za Maccabi kot za Maribor. Dan povratne tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov.

Zasedbi iz Tel Aviva in štajerske prestolnice se bosta danes zvečer zaradi znanih razlogov za napredovanje udarili na nevtralnem prizorišču v vroči Larnaki. Vijoličasti so si z zmago 1:0 v Ljudskem vrtu pripravili odlično izhodišče in prepričani so, da so na Cipru sposobni dokončati posel in vse skupaj nadgraditi z napredovanjem v play-off, kar bi bil seveda izjemen dosežek.

To bi pomenilo, da bi si še četrtič zapored zagotovili jesen na mednarodnem prizorišču, v jeziku kvartopircev bi jim torej uspel poker, hkrati bi ostali v igri za glavno nagrado. Za skupinski del lige prvakov, s čimer bi mariborska zgodba dobila novo dimenzijo. Po tekmovalni in finančni plati ...

TUDI NUSMIR
Po nedeljskem treningu na dvorišču AEK-a so Mariborčani sinoči preizkusili igralno površino na stadionu Antonis Papadopoulos, kjer svoje tekmece gosti iz turškega dela Cipra izgnani Anorthosis. Ante Šimundža je imel na voljo vseh 21 igralcev, vadil je tudi Nusmir Fajić, ki mu je v preteklih dneh nekaj preglavic povzročala bolečina v stegenski mišici, bosanski napadalec je med kandidati za nastop.
"Priprave potekajo, kot smo si zamislili. Vsi vemo, za kaj gre, kakšen je vložek, igralci so pripravljeni, prav tako smo se od nedelje prilagodili na tukajšnje razmere," je pred sinočnjo vadbo na zadnji tiskovni konferenci pred tekmo uvodoma dejal Ante Šimundža.

OSREDOTOČENI, ZBRANI …
V Ljudskem vrtu ga je Maccabi malce presenetil, toda ne z osnovno postavitvijo. "Vedeli smo, kakšen bo njegov način igre, kako se bo postavil, nekoliko nepričakovano so zaigrali nekateri, ki jih morda nismo predvidevali v začetni enajsterici. Zdaj se to ne more več pripetiti, dobro poznamo lastnosti nasprotne ekipe in se na to seveda ustrezno pripravljamo. Fantje so osredotočeni, zbrani," je s svojimi varovanci zadovoljen mariborski trener, ki je pogosto poudarjal, da je Maccabi izrazito domača ekipa.
Kakšno pa je razmerje moči na nevtralnem prizorišču? "Da je ekipa doma zelo močna, je dejstvo. Pred svojimi navijači že dolgo ni izgubila, a dvoboj je na Cipru. Ne slepimo se, da je to naša velika prednost, toda tekmeci s tribun vendarle ne bodo dobivali toliko energije, kot so je vajeni. A to vsekakor ne bo odločilno, jasno je, da moramo biti na najvišji mogoči ravni. Le to nas lahko pripelje do želenega uspeha. Pričakujem težko tekmo, odločale bodo malenkosti."

… IN AMBICIOZNI
Kaj bi pomenil gol v gosteh? "Pomenil bi ogromno, o tem ni niti najmanjšega dvoma. Čeprav imamo prednost, nočemo razmišljati le o branjenju svoje mreže, ampak kot na dlani je, da vse izhaja iz obrambe. Moramo biti zbrani in dovolj ambiciozni, takšni želimo biti tudi v napadu."
V konici napada bo bržkone znova zaigral Jean-Philippe Mendy, ki v Ljudskem vrtu ni blestel. "Svoje delo v fazi obrambe je opravil, kot smo si želeli, jasno pa je, da imamo v napadu še veliko rezerv. Upam, da se bo Mendyju odprlo že proti Maccabiju, sicer pa so pri napadalcih obdobja brez doseženega gola skoraj neizogibna. Tudi sam sem bil kdaj v takšnem položaju in vem, kako se počuti v nastalih razmerah, vendar je prav tako res, da bo moral izhod iz tega najti sam," je pristavil Ante Šimundža.

FILIPOVIĆ: V DOBREM OZRAČJU
Utrip slačilnice je razkril Željko Filipović: "Igralci smo zbrani in pripravljeni, da pokažemo vse svoje sposobnosti. Kot vedno. Seveda se zavedamo pomembnosti tekme, pričakujemo jo v dobrem ozračju. Vemo, da moramo biti od prve do zadnje minute na najvišji ravni. Na vseh področjih. Imamo prednost. Brezglavo divjanje kakopak ne pride v poštev. Maccabi je tisti, ki mora zadeti, toda tudi naša želja je zatresti mrežo. Kar zadeva vzdušje na stadionu, se z njim ne smemo obremenjevati, osredotočeni moramo biti le na svoje naloge. Tako psihično kot fizično, na ostale dejavnike se ne smemo ozirati."