Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
05.08.2014 08:30:25
Deli članek:

Simeunović: Čas za smetano na torti

mediaspeed

Član zlate generacije o današnji tekmi Maribora.

Nekdaj odlični vratar Marko Simeunović je pisal zgodovino slovenskega nogometa. Bil je prisoten pri prvih velikih uspehih slovenske reprezentance, pri uvrstitvi na evropsko in svetovno prvenstvo, še nekoliko prej pa je bil udeležen tudi pri prvem zares velikem uspehu slovenskega kluba, Maribora, ki se je v sezoni 1999/2000 edinkrat uvrstil v ligo prvakov. Priljubljeni 'Simke' nam je zaupal, kakšne so letos možnosti vijoličastih v Evropi.

"Priznati moram, da prve tekme Maribora z Maccabijem nisem gledal, ker sem bil na dopustu, zato o igri ne bi razpravljal," nam je na začetku pogovora povedal nekdanji vratar vijoličastih, nato pa je pokomentiral rezultat 1:0: "Rezultat je definitivno zanimiv, ker bo moral Maccabi napasti in se odpreti, zato bosta ekipi igrali popolnoma drugače kot na prvi tekmi. 1:0 je krasno izhodišče, pravzaprav idealen rezultat za povratno tekmo. Tekma je odprta, mislim, da Maribor bunkerja ne bo igral, zelo bo nevaren v protinapadih, in če da gol v gosteh, bo naredil velik korak k napredovanju. Maribor je uspel s svojo igro protinapadov že zrušiti nekatere res velike ekipe, ki so - z vsem spoštovanjem do Maccabija - od Izraelcev veliko boljše. "

BO BOLJ ČUDNA
Nocojšnja tekma bo odigrana na Cipru, v Larnaki, saj UEFA ne dovoli tekem v Izraelu zaradi nestabilnih razmer. "Verjetno tam ne bo velike podpore ne enim ne drugim, tako da bo to bolj čudna tekma. Mislim, da to bolj odgovarja Mariboru. Vijoličastim bi bilo veliko težje igrati v Tel Avivu pred vročekrvnimi izraelskimi navijači. Zdaj se lahko v popolnosti osredotočijo na nogomet, glav jim glede navijačev ne bo treba ohladiti, ampak bodo lahko vse moči usmerili v igro," je dejal vratar s 57 nastopi za slovensko reprezentanco in pohvalil naše državne prvake: "Maribor vsako leto sestavi odlično moštvo, sploh za slovenske razmere. Za evropske je težko komentirati, ker ne vemo, kakšni so ostali. Kadrovanje je v Mariboru odlično urejeno, vijoličasti imajo vedno izvrstno moštvo, tudi letos ni nič drugače. Vrnil se je Ibraimi, prišli so še nekateri novi, kakovostni igralci. Pri takšnih klubih je najbolj pomembno kadrovanje, ki pa je največje mariborsko orožje. V vsakem trenutku ima odlično moštvo in tudi zelo dolgo klop."

VEDNO NEKAJ ZMANJKA
Nogometaši, ki domujejo pod Kalvarijo, so v zadnjih treh sezonah spisali novo vijoličasto pravljico, trikrat zapored so se uvrstili v ligo Europa, z evropskimi izkušnjami pa bi lahko letos prišli tudi do lige prvakov. "Zmeraj nekaj malega zmanjka, gol, vratnica, zmeraj je nekaj. Vsi upamo, da jim bo letos uspelo, da bo v Ljudskem vrtu spet donela himna lige prvakov, da bo na sredini plapolala žoga z zvezdicami. Če je letos pravi čas, da se znova uvrstijo v ligo prvakov, ne vem, to morajo vijoličasti pokazati na igrišču. Dati morajo vse od sebe in rezultati bodo prišli," je optimistično napovedal Simeunović in pristavil: "Ne bi pa bilo slabo, če bi še četrtič zapored igrali v ligi Europa. To bi bil krasen dosežek, zakaj pa ne bi dali še smetane na torto in se uvrstili v ligo prvakov."

TEŽKO PRIMERLJIVI
Visokorasli Mariborčan se je spomnil, kako je bilo, ko je z Mariborom zaigral v ligi prvakov, in zatrdil, da se takratna ekipa vijoličastih in zdajšnja nikakor ne moreta primerjati. "Te stvari so težko primerljive. Mi smo prišli v ligo prvakov z ničle, iz teme. Kar naenkrat smo prišli do vseh teh uspehov v slovenskem nogometu, najprej do lige prvakov, ki je bila izhodna točka za vse uspehe, ki so potem sledili v reprezentanci. To je neponovljivo. Takrat je bilo prvič, da smo se uvrstili v ligo prvakov, in vsi vemo, kako je, ko je prvič. Zdaj je položaj popolnoma drugačen. Zdaj vemo, da je Maribor stabilno evropsko moštvo, ki je v ligi Europa že stalnica," meni Simeunović, ki dodaja:
"Zdaj so fantje zelo izkušeni, imajo veliko izkušenj iz evropskih tekem, zato je nekoliko lažje priti do tega uspeha. Tudi sistem igranja ti to omogoča. Če pogledamo v preteklost, ko sem igral pri Olimpiji, smo že prvo tekmo igrali z Milanom, z enim izmed najboljših moštev vseh časov. Takrat ni bilo drugih, tretjih možnosti. Tam si šel v boben, in kogar si dobil, si dobil. Kot da bi zdaj šel v boben, dobil za nasprotnika Manchester United in ne bi imel nobenih možnosti. Zdaj sistem omogoča, da se lažje pride do lige prvakov. Mariboru se liga prvakov ponuja vsako leto, treba jo je samo vzeti, ampak zaradi smole mu še ni uspelo. Se pa uvršča v ligo Europa, kar je prav tako krasno."

NIČ SAMOUMEVNEGA
Kljub trikratni uvrstitvi v ligo Europa pa za nekdanjega vrhunskega vratarja uvrstitev v skupinski del evropskega tekmovanja ni samoumevna: "V športu ni nič samoumevno. Tako kot se Maribor bori proti velikim klubom in jih celo premaga, tako lahko tudi on naleti na ekipo, ki preseka ta niz, ga premaga ter tako Maribor ostane brez vsega. Igranje v ligi Europa je vseeno velik uspeh. Zagotavlja finančni prihodek, lažje prodaš igralce, in to je velik uspeh, liga prvakov pa je, kot sem rekel, smetana na torti."

Zahtevni mariborski navijači si jo zmeraj glasneje želijo. "Mariborski navijači so bili vedno zahtevni, želijo si vedno več in do tega imajo vso pravico. Liga prvakov postaja že neka zahteva, ker se ponuja sama od sebe. Ekipa spremlja želje navijačev in mislim, da je čas, da se tudi Maribor uvrsti v ligo prvakov. Občinstvo ima vso pravico, da zahteva nekatere stvari. Po treh letih igranja v ligi Europa, po tako velikem napredku - letos spomladi je Maribor celo že igral v šestnajstini finala lige Europa - je normalno, da si navijači želijo več. Občinstvo se zelo hitro razvadi, ne samo mariborsko, ampak vsako. Maribor je sploh nekaj posebnega, to zelo dobro vem in za to občinstvo bi bila uvrstitev v ligo prvakov zares lepa nagrada. Nogomet je tisto, kar krasi mesto Maribor. Klub kljub finančni krizi, ki je v Sloveniji, zelo dobro deluje. Dela izvrstno, fantastično in upam, da bo letos nagrajen," je zaključil Simeunović.