mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

tk/rb
tk/rb
0 22.07.2015 21:38:24

Krivo je bilo to, da nismo igrali

Drago Wernig TAKA
Razočaranje. Šok. Negotovost. S temi tremi besedami bi lahko opisali stanje duha po porazu v kazahstanski Astani. Toda glavni akterji so si in si bodo morali v naslednjih nekaj dneh še ničkolikokrat priznati, da so pokazali premalo, da bi preskočili ambiciozno Astano.

Kmalu po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko so nogometaši v vijoličastih dresih sklonjenih glav zapuščali igrišče, je moral pred mikrofone prvi stopiti Ante Šimundža in dati odgovore na mnoga vprašanja o tem, zakaj Mariboru tokrat ni uspelo. Zakaj je njegovim varovancem spodrsnilo. Najprej je s prstom pokazal na srečo. Oziroma bolje nesrečo. "Nedvomno se tekma ni izšla po naših načrtih, preprosto nismo imeli dovolj sreče. Če dobiš dva avtogola oziroma se žoga dvakrat odbije od našega igralca in dvakrat spremeni smer ter če pri dveh čistih priložnostih ne dosežemo zadetka, pomeni, da je Astana imela veliko več sreče. Glede nas pa lahko rečem le to, da imajo lahko fantje dvignjene glave, naredili smo vse, da bi napredovali, toda na drugi tekmi smo imeli malo sreče, ki je marsikdaj potrebna za uspeh," so bile prve besede prvega mariborskega trenerja pred predstavniki sedme sile.

USPELI SO JIH IZKORISTITI
Tisti bolj zadovoljni kazahstanski so seveda želeli slišati tudi kakšno pohvalo iz ust moža, ki je z Mariborom igral in ga lani tudi popeljal do lige prvakov. A vsaj tiste neposredne niso dobili: "V drugi tekmi je Astana odigrala toliko bolje, da je iz dveh udarcev, ko je žoga spremenila smer, dosegla dva zadetka. V Mariboru ni bilo toliko pritiska, ni bilo pritiska s strani navijačev. Mi smo v teh situacijah prepozno prišli v blok, Astana pa ima kakovost, da je to tudi izkoristila," je povedal Šimundža.

NOGOMET TI ENKRAT DA, DRUGIČ VZAME
V nadaljevanju je pristavil še svoj pogled na ključne trenutke tekme: "Vsekakor bi bilo lepše na polčas oditi z izidom 1:1. Res je, da smo zadeli proti koncu polčasa in da smo ga hitro tudi dobili. Ne bi rekel, da je bilo veselje ob izenačenju preveliko, ampak je bil splet okoliščin pač takšen, da je Astana hitro zadela. Je pa res, da je drugi zadetek korenito spremenil strategijo ob polčasu."

In kaj ta (pre)hiter izpad pomeni za njegove varovance? "To zagotovo ni dobra stvar iz preprostega razloga, ker smo bili štiri leta zapored v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Je pa nogomet takšen, da ti enkrat da, drugič vzame. Tako kot so bili veliki v zmagah, morajo biti fantje veliki tudi v porazih."

ZASLUŽENO!

Čeprav Astana iz malčka počasi prerašča v evropski klub, so pred tekmo o Mariboru govorili z velikim spoštovanjem, a hkrati z zadostno mero samozavesti, da jim je uspelo skovati peklenski načrt. Uspel je, čeprav so tekmo končali z igralcem manj. "Bilo je res naporno, fizično in psihično. Dobro smo igrali v obrambi in naredili le eno napako. Mislim, da smo tokrat zasluženo napredovali," je povedal trener Stanimir Stoilov. Tokrat so v nasprotju s tekmo v Ljudskem vrtu zadeli kar trikrat: "V napadu smo igrali dobro, toda vem, da smo lahko še boljši. Danes smo izkoristili svoje priložnosti. Včeraj ste me spraševali, ali imamo pripravljen načrt, če dobimo gol, tokrat pa smo dokazali, da se lahko izvlečemo iz najtežjih položajev."

KRIVI SMO VSI, V PRVI VRSTI JAZ
Tudi v mešani coni ni vladalo prešerno vzdušje, nogometaši so dolgo izbirali besede, s katerimi bi lahko opisali vsa negativna čustva: "Saj ne vem, kaj naj sploh povem po takšni tekmi. Dobili smo tri gole, na začetku smo se nekoliko preveč povlekli, morali bi odigrati tako, kot znamo, saj imamo dovolj kakovosti. Krivo je bilo to, da nismo igrali, zamujali smo v dvobojih. Naš dogovor je bil, da držimo ničlo, nismo pa se dogovorili, da se potegnemo nazaj," je bil razočaran Petar Stojanović, ki pa želi, da bi s soigralci iz tega udarca črpal motivacijo, da na slovenskih tleh dokažejo, da so najboljši.

"To je nogomet," so bile prve besede iz ust kapetana Marcosa Tavaresa. Nogometaš s številko devet na hrbtu, legendarni Brazilec med Štajerci, je bil daleč od tistega nogometaša, ki je znal z eno potezo odločiti tekmo. "Dali smo vse od sebe, na koncu pa smo krivi vsi, v prvi vrsti jaz. Zdaj se moramo osredotočiti na državno prvenstvo. Letos ni šlo, zdaj moramo narediti vse, da bomo tudi v naslednji sezoni lahko igrali v ligi prvakov ali ligi Europa. Tekma z Domžalami bo zaradi tega še pomembnejša, toda dovolj smo izkušeni, da se zberemo in si povrnemo motivacijo." Časa za objokovanje ne bo veliko, tekma z motiviranimi Domžalčani bo na sporedu že v soboto.

nog-astana-mb 6054 dw

Članki iz rubrike