franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 24.10.2013 00:00:00

Alenka Gotar: Kakšna joga, raje grem na tekmo!

Arsen Perić
Operno pevko mag. art. Alenko Gotar je vsa slovenska javnost od bližje spoznala, ko je leta 2007 s pesmijo Cvet z juga zmagala na Emi in nas potem zastopala tudi na Evroviziji. Glasbenica, ki ima dva magisterija, se danes večinoma posveča učenju petja mladostnikov v svoji šoli solo petja, ob nastopih in koncertih pa hkrati išče tudi navdih za nov album. Zgovorna, nasmejana in simpatična rjavolaska je z besedami »našli ste pravo osebo za tak pogovor« nemudoma privolila v naše povabilo na intervju, v katerem je beseda tekla o športu. Ta namreč zavzema velik del njenega življenja.
Kaj vam v vsakdanu pomeni šport?
Preden sem začela peti, sem trenirala smučanje, ki sem ga morala opustiti zaradi poškodbe. A ljubezen do športa je ostala. Moj oče je vedno želel imeti sina, a je dobil dve hčerki (smeh). To ga ni odvrnilo od tega, da me ne bi vedno jemal s sabo na vse mogoče tekme, z njim sem morala gledati različne prenose. Oče me je tudi naučil, da se v hokeju navija za Jesenice, v nogometu pa za Hajduk (smeh). Če sem kaj pridobila z zmago na Emi, je to, da so me začeli vabiti na tekme, pred katerimi sem pela himno. To sem si vedno želela. To so bile moje sanje, a nisem verjela, da jih bom kdaj doživela. Od takrat si veliko tekem ogledam v živo. Vzdušje je tisto, ki te sprosti. Zakaj pa greš na tekmo? Ne zato, da boš nadomestni selektor, kar določeni ljudje na tribunah so, temveč zato da uživaš, da se sprostiš. Kruha in iger pravijo, s tem se strinjam. Od nekdaj sem imela najraje ekipne športe, še posebej reprezentančne nastope. Ene ženske hodijo na meditacijo in jogo, jaz pa grem raje na tekmo. Moje prijateljice me ne razumejo, a mene obisk tekme bolj sprosti kot joga.

Omenili ste smučanje. Zakaj ste nehali trenirati?
Na kolenih sem prestala dve operaciji, imam tak lep spominček na to. Trenirala sem do 15. leta. Z osmimi leti sem začela tudi peti v otroškem zboru ljubljanske opere, sčasoma je šlo vse bolj v smer glasbe. Sem zadovoljna. Bila bi obsojena na en šport, tako pa sem obsojena, da pojem himne povsod (smeh). 

alenka gotar nm
Nikola Miljković


Če bi imeli še eno priložnost, bi se odločili za treniranje kakšnega drugega športa?
Da. Glede na to, da zdaj tečem, udeležila se bom tudi Ljubljanskega maratona, mislim, da bi se odločila za atletiko ali rokomet. Strašno rada sem ga igrala v šoli, povrhu je moj bratranec trener pri Gorenju, tako da imamo rokomet v družini.

Če bi vztrajali v športu, ali mislite, da bi lahko postali vrhunska športnica? Ste iz takega testa?
Glede na to, kako zagrizena in trmasta sem, mislim, da bi lahko. Sicer nekih strašnih fizičnih predispozicij nimam, sem pa vsaj petje pripeljala do vrhunskosti (smeh). Ne maram nedokončanih stvari, ne maram povprečja, vedno, ne glede na težave, grem do konca. Zdaj sem pri pripravah na maraton očitno pretiravala in vnela se mi je pokostnica. Naredila bom vse, da bom to pozdravila, šla sem k fizioterapevtu, hodim po zdravila, če sem toliko časa trenirala za to, bom tudi končala in zdržala, četudi potem za teden dni umrem (smeh).
Slovenski narod je sploh svetovni prvak v tem, kako hitro začnejo ljudje pljuvati.

Kako to, da ste se odločili teči na maratonu? Je to za vas velik izziv?
Do tega je prišlo spontano. Priznam, da rada jem, in zato pri meni prihaja do velikih nihanj v teži. Nekaj mesecev hodim v fitnes, potem se spet pregrešim in tako dalje. S prijateljico sva se začeli sprehajati s psi in redno sva hodili na Debenji vrh. Enkrat sva poklicali mojo nekdanjo učiteljico iz gimnazije triatlonko Natašo Nakrst. Ta se je začela šaliti, Gotarjeva, zakaj pa ne bi šla na maraton, sicer na deset kilometrov, in zaradi trme sem rekla, zakaj pa ne. Naredila nama je program treningov in prvič v življenju sva začeli teči. Tako naju je potegnilo, da sva se res prijavili na maraton in zdaj ni odstopanja. Trenirati sva začeli avgusta, praktično iz nič, zdaj pa deset kilometrov pretečeva brez težav.

Himno ste na športnih prireditvah zapeli velikokrat. Mogoče veste kolikokrat?
Uh, to pa je vprašanje. Velikokrat. Številke ne vem, vem pa, da so ljudje že začeli govoriti, glej jo Alenko 'nacionale' (smeh), in da sem narodna pevka himne, ker sem pela na političnih, športnih in kulturnih prireditvah. Ne vem, če je kakšen človek v Sloveniji tolikokrat zapel himno, kot sem jo jaz (smeh). Prav vsakič je bilo super.

alenka gotar 1 ap
Arsen Perić


Vam je petje himne na kakšni tekmi ostalo še posebej v spominu?
Da, na dveh. Na reprezentančni nogometni tekmi v Ljudskem vrtu, ko so navijači prvič na tribuni razvili tisto ogromno slovensko zastavo. Ta občutek, ko stojiš sredi Ljudskega vrta s slovensko reprezentanco, ta zastava, himna in družba 14 tisoč ljudi, je neverjeten. Drugič je bilo tudi v Mariboru in mislim, da so Mariborčani, pa čeprav živim ob Ljubljani, najboljši navijači. Takrat sem pela v dvorani Tabor pred borbo Dejana Zavca. Bilo je nabito s čustvi. Ko obiščeš te prireditve, se šele zaveš, kaj pomeni biti Slovenec. Da poješ v imenu celega naroda, je res nekaj posebnega.

Včasih mi pravijo, kaj mi je, da sem gospa. No, tu nisem ravno gospa.
Bili ste prisotni na veliko dogodkih, vam je ostal v spominu še kateri, vendar ne zaradi petja himne?
Joj, da. Pa ne, ker bi bil prijeten. Bilo je, ko sem bila še v srednji šoli, ko so se naši športniki vrnili iz zimskih olimpijskih iger v Lillehammerju leta 1994, kjer so Jure Košir, Alenka Dovžan in Katja Koren osvojili bronaste kolajne. Takrat sem šla na sprejem pred ljubljansko mestno hišo, kjer je bila neverjetna gneča, bila pa sem med 20 ljudmi, ki so jih skoraj do smrti pomendrali. To je bila resnično grozna izkušnja, ne vem, kaj bi bilo, če me ne bi neki fant uspel pobrati. Nobene kosti nisem imela zlomljene, a modrice so me pokrivale od glave do peta. Še danes se bojim gneče in zato na tekmah ne hodim na tribuno. Mogoče kdo misli, da sem preveč fina, a ni tako.
Oče me je tudi naučil, da se v hokeju navija za Jesenice, v nogometu pa za Hajduk. 
 
Pri ogledu katerih športov najbolj uživate? Navijate za kakšen klub?
Najraje hodim na tekme reprezentanc. Hokej in nogomet sta mi najbolj všeč, sem pa lani zaradi soseda košarkarja, ki je ravno prestal operacijo srca, Urbana Gorjanca, šla na košarkarsko tekmo. Dal mi je karte za tekmo med Heliosom in Unionom Olimpija. To je bila moja prva košarkarska tekma, na katero sem malce zamudila, nisem vedela, kam se usesti, in sem se tja, kjer je bilo nekaj prostih sedežev. Ko je Helios dal koš, sem začela ploskati, okoli mene pa so bili vsi tiho. Tako sem dojela, da sedim med navijači Olimpije (smeh). Me je pa košarka takoj prevzela, na tej tekmi je bilo zadnjih pet minut zelo dramatičnih. Zdaj sem na evropskem prvenstvu zelo uživala. Nadvse so mi všeč ekipni športi. Fino pa mi je poslušati tudi komentatorja Andreja Stareta (smeh).

Kakšni ste kot navijačica?
Grozna (smeh). Glasna, razburjam se. Res se vživim. Včasih mi pravijo, kaj mi je, da sem gospa. No, tu nisem ravno gospa (smeh).
Si tudi doma vzamete čas za ogled tekem?
Seveda. Če ne morem iti na tekmo, si tekme vedno ogledam doma. V družbi očeta, ki ima drugače hude zdravstvene težave, a tekme še vedno gledava skupaj.

alenka gotar gw
Grega Wernig


Ali obstaja dogodek, ki bi si ga še posebej želeli videti, doživeti?
Do zdaj se mi je veliko želja že uresničilo, za kar sem zelo hvaležna. Zelo rada bi si enkrat v živo ogledala otvoritev olimpijskih iger. Vedno jokam, ko naši hodijo po stadionu. Ne morem vam povedati, kako sem jokala, ko je Urška Žolnir osvojila zlato olimpijsko kolajno. Bila sem ravno v fitnesu in sem tekla. Ko je zmagala, so se mi ulile solze, nisem mogla več teči. Urško tudi poznam, je resnično odlična oseba. Res sem ji privoščila to zmago. Pravzaprav jokam kar ob vseh takih uspehih. Tudi ob uspehu Rajmonda Debevca sem jokala.

alenka gotar  2 ap
Alenka Gotar
Arsen Perić


Očitno športnike in njihove uspehe res občudujete.
Seveda. Ti ljudje predstavljajo naš narod. Vse življenje garajo, a vsi vidimo le njihove tekme, toda oni trdo delajo od mladih nog, rastejo s tem. Koliko odrekanja, solz je del tega. Tudi glasbeniki smo na istem, tudi mi garamo, se šolamo. To ne pride čez noč. To ni Slovenija ima talent. To je življenjski trud. In potem se včasih zgodi, da se pred najpomembnejšo tekmo športnik poškoduje … Pa saj bi se človek 'fental'. Enkrat, ko si vrhunski, veš, da moraš za to iti čez najhujše mogoče obremenitve, pritiske, odrekanja, in samo tisti, ki smo znali celotno življenje podrediti eni stvari, razumemo, kaj to pomeni. Zato jaz ne odobravam določenih potez ljudi. Slovenski narod je sploh svetovni prvak v tem, kako hitro začnejo ljudje pljuvati. Včeraj si glavni, potem pa enkrat zgubiš in si največja zguba. Šport je tak, včasih si na vrhu, včasih ne. Enako je pri glasbi, v bistvu povsod. To moraš enostavno vzeti v zakup. Vsak dan tudi sonce ne sije. Spoštovati je treba vsakršen trud. Vsi, ki so prišli kamorkoli, so morali za to ogromno garati. Tega se morajo ljudje zavedati.

Bila sem med 20 ljudmi, ki so jih skoraj do smrti pomendrali. To je bila resnično grozna izkušnja, ne vem, kaj bi bilo, če me ne bi neki fant uspel pobrati.


Omenili ste že Žolnirjevo in Debevca. Je še kakšen športnik na vas naredil prav poseben vtis?
Veliko. Urška, Rajmond, tudi Jolanda Čeplak, ne glede na vse, tudi ona je morala trdo trenirati, Tina Maze, Dejan Zavec. Zelo spoštujem Anžeta Kopitarja, ki ga poznam že nekaj let, še iz časov, ko ni bil taka svetovna zvezda, kot je danes. To so naši pravi ambasadorji. Ogromno se lahko naučiš tudi od nekdanjih zvezd. Poznam kar nekaj veteranov. Žal ljudje kar pozabijo na njih. A vsi veliki so bili z razlogom veliki. Težko mi je naštevati imena, ker se bojim, da bom mnogim naredila krivico. Vsem tistim, ki so enkrat Slovenijo ponesli do prepoznavnosti, bi morali priznati častne zasluge.

Članki iz rubrike