GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(aj)
(aj)
0 17.01.2023 10:52:17

Varneje z Generalijem v zasnežene gore – kako poskrbeti za varno pot

Gibanje v gorah pozimi mora biti varno
psno
"Zdrs je eden izmed najpogostejših vzrokov nesreč pozimi v gorah," je opozoril izkušen gorski reševalec Matjaž Šerkezi na webinarju, ki ga je organizirala zavarovalnica Generali.

Pred odhodom na zimsko turo je opozoril na pravilno rabo opreme, dobro pripravljenost, ustrezno znanje in izkušnje, primerna oblačila in ustrezno napolnjen nahrbtnik. Šerkezi pri uporabi derez svetuje previdnost: male derezice priporoča za sredogorje, medtem ko so za visokogorje primerne le 12-zobe dereze v kombinaciji s cepinom. Kakšne nevarnosti nas čakajo pozimi v gorah in kako se odzvati nanje, si lahko ogledate na posnetku tukaj.

Zavarovalnica Generali je v okviru pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje organizirala webinar z gorskim reševalcem, alpinističnim inštruktorjem in strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem. Slednji je predstavil napotke, kako poskrbeti za varen obisk gora v zimskih razmerah, ko je zaradi zasneženih in poledenelih pobočij, krajšega dneva in drugih dejavnikov nujna dobra pripravljenost, oprema, znanje in večja previdnost kot sicer.

Temeljno načelo, ki se ga mora držati vsak gornik, je, da se na zimski pohod vedno odpravimo dobro pripravljeni. Ko sneg prekrije pokrajino, se razmere v gorah bistveno spremenijo, način gibanja pa je odvisen od količine in vrste snega. Pri vsakem vzponu moramo upoštevati varnost in težavnost. Dolgoročno in tik pred načrtovano turo na ARSO vreme preverimo vremenske razmere in tveganje za nastanek snežnih plazov.


Zdrs pozimi eden najbolj pogostih vzrokov nesreč
"Danes pogosto srečujemo gornike, ki za turo uporabljajo male derezice, ki so primerne za sredogorje, vendar ne nudijo zadostnega oprijema na bolj strmih pobočjih," opozarja Matjaž Šerkezi. Zdrs je pozimi eden najbolj pogostih vzrokov nesreč, zato je še toliko bolj pomembno, da v visokogorju uporabljamo prave, 12-zobe dereze, po možnosti polavtomatske, ki se dobro prilegajo čevlju. Navzgor vedno hodimo v ključih (vijugamo levo in desno),  saj s tem ohranjamo energijo tudi za pot nazaj. Vedno se prepričamo o oprijemu, ki mora biti ves čas trden, pri prečenju pa ne križamo nog, ampak jih postavljamo eno zraven druge. Pri hoji navzdol delamo stopinje s peto, če je pobočje strmejše, sestopamo zadenjsko. Ko je teren leden, moramo delati majhne korake in se gibamo kot pingvini.

"Če pride do zdrsa, se zaustavljamo tako, da se obrnemo na trebuh," svetuje Šerkezi. Zaviramo s komolci, koleni ali s cepinom, ki ga trdno zapičimo v sneg s konico. Nikakor se ne zaustavljamo z derezami, ampak razširimo noge in roke, da se ne poškodujemo in da nas ne vrti. Šele ko se naša hitrost zmanjša, lahko vključimo v zaviranje še podplate. Krplje uporabljamo takrat, ko imamo na terenu globok sneg, ki se močno udira. Cepin pa je primeren za gornike s primernim znanjem in zadostnimi izkušnjami in ne sme biti krajši od širine ramen.

Da bo vaš korak še bolj varen, se kot gorniki vključite v katero izmed planinskih društev. Kot član Planinske zveze Slovenije boste prejeli popust za prenočitev v kočah, hkrati pa pridobili tudi zavarovanje in asistenčno kritje za stroške reševanja in zdravstvene stroške v tujini. Z registracijo v program Ugodnosti ZAME boste prejeli 20 % popusta na članarino PZS in popust za aktivno preživljanje prostega časa pri drugih partnerjih. Tako boste lahko prejeli 37,5 % popusta za tek na smučeh pri Nordic.si in 10 % cenejšo karto na Kaninu, hkrati pa tudi bon v višini 10 evrov za nakup smuči Elan.

Galerija

Članki iz rubrike