požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

ou
ou
1 11.01.2023 11:14:24

Na delovnem mestu je vsak peti zaposleni pod vplivom prepovedanih drog, najpogosteje zaužita droga pa je marihuana

Detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović opozarja, da je na delovnem mestu vsak peti zaposleni pod vplivom prepovedanih drog
osebni arhiv
Ali ste vedeli, da 80 % težav na delu povzročijo občasni uživalci prepovedanih drog? Podatki kažejo, da je v slovenskih podjetjih vsak peti zaposleni pod vplivom prepovedanih drog, kar pušča številne posledice, kot so delovne nezgode, bolniška odsotnost in slabši ugled podjetja. Tveganja za pogostost napak in nesreč pri delu so 3,5-krat večja, odsotnost z dela pa je kar 16-krat večja.

Podjetja, ki želijo poskrbeti za varnost svojih zaposlenih, lahko najamejo detektive, da preventivno izvedejo test na prepovedane droge, ob sumu, da je delavec na delovnem mestu pod vplivom droge ali če je delavec zasvojen z drogami oz. uživa nedovoljene droge. V Detektivsko varnostni agenciji se na urgentne klice delodajalcev, ki sumijo, da je nekdo od zaposlenih pod vplivom prepovedanih drog, odzovejo takoj in na mestu opravijo test na prepovedane droge v roku pol ure do ene ure od klica. »Skozi več kot 17-letno prakso na detektivskem področju smo bili prvi, ki smo operacionalizirali in sistemizirali način, kako detektiv preizkusi delavca na prepovedane droge. Postopek mora biti pravilno izveden, saj lahko detektiv le na takšni podlagi pridobi ustrezne dokaze, ki v eventualnih nadaljnjih postopkih vzdržijo sodno presojo. V 15-minutah lahko s pomočjo testa na prepovedane droge v analizirani slini potrdimo od šest do osem različnih vrst drog. Najpogosteje zaužita droga na delovnem mestu pa je marihuana«, je pojasnila direktorica Detektivsko varnostne agencije Bernarda Škrabar Damnjanović. Dodaja, da detektiv prav tako zbira podatke od oseb – v konkretnem primeru delavca, za katerega sumi, da dela pod vplivom prepovedanih drog in od morebitnih prič. Prav tako osebno zaznava vedenje delavca in znake, ki nakazujejo na to, da je delavec pod vplivom prepovedanih drog.

Negativne posledice prepovedanih drog na delovnem mestu so številne, zaskrbljujoč pa je tudi podatek, da je skoraj 20 % odvisnikov od prepovedanih drog v delovnem razmerju, čeprav Zakon o varnosti in zdravju pri delu v 51. členu določa prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc. Delavec tudi ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. »Detektivi lahko podjetjem pomagamo oblikovati interne akte, saj ima samo 38 od 96 delodajalcev ugotavljanje dela pod vplivom drog urejeno v internih aktih. V njih mora delodajalec zaposlenega, ki je delal ali je bil na delovnem mestu pod vplivom droge, odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa. V nasprotnem primeru ogroža varnost in zdravje vseh zaposlenih in s tem huje krši obveznosti iz delovnega razmerja«, je dejala naša sogovornica.



Detektivsko varnostna agencija z 10-letno tradicijo je med večjimi detektivskimi agencijami pri nas. Specializirani so za mednarodne preiskave, korporativno inteligenco, spletne preiskave, varno komuniciranje ter preiskovanje notranjih tatvin in prevar. Med drugim se ukvarjajo še s poligrafi, izvajanjem alkotestov, nadzori bolniških dopustov, reševanjem odtekanja informacij iz podjetij, disciplinskimi kršitvami, lažnim prikazovanjem potnih stroškov, iskanjem piscev anonimnih besedil, zbiranjem dokaznega gradiva, iskanjem dolžnikov in preverjanjem njihovega premoženjskega stanja in vročitvami. Razpolagajo z intervencijsko ekipo, ki deluje tudi globalno, neprestano, vse dni v letu. Direktorica Detektivsko varnostne agencije je Bernarda Škrabar Damnjanović, detektivka, certificirana mednarodna preiskovalka, ki se s tovrstnim delom ukvarja že več kot 17 let.

Več informacij na: http://www.detektiv-dva.si/.

Značke: detektiv, agencija, droge

Članki iz rubrike