Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(ak)
(ak)
0 11.01.2023 11:13:41

Pet idej, kam z darili, ki jih ne potrebujemo

psno
Ste za letošnje božično-novoletne praznike dobili darilo, ki vam ni všeč? Darilo, ki ni čisto po vašem okusu? Vsi, ki smo že kdaj bili v takšni situaciji, vemo, kako težko se je pretvarjati, da nam je darilo všeč, ko v resnici vemo, da ga ne bomo nikoli nosili oziroma uporabljali ali pa smo morda dobili dve enaki darili.

Nikakor seveda nočemo prizadeti osebe, ki nam ga je podarila. Kaj torej storiti, ko dobimo darilo, ki si ga ne želimo ali ga že imamo? Predstavljamo vam pet idej.

Kako premagati občutek krivde, če vam darilo ni všeč

Verjetno poznate občutek krivde, ko prejmete darilo, ki vam ni všeč in že takoj veste, da ga nikoli ne boste uporabljali. Ta neprijeten občutek je še močnejši, če veste, da ga je oseba skrbno izbrala ali ga celo sama izdelala. Ste pomislili, da bi darilo dali nekomu drugemu in vas je ob tem še bolj pekla vest? Poglejte na situacijo tako: darila se pravzaprav ne odrečemo, če ga ne vržemo v smeti, ampak mu namenimo novo življenje. Ali je sploh primerno, da oddamo darilo, ki smo ga dobili? Je to nevljudno in nespoštljivo do tistega, ki vam ga je podaril? Prava vrednost darila je v dajanju in prejemanju, saj s tem veste, da je nekdo mislil na nas in smo mu zato hvaležni. Dejanski predmet, ki smo ga dobili, je tako manj pomemben od dejanja.

Kar je za vas neuporabno, je lahko za drugega zaklad

Poleg tega da darila, ki jih ne potrebujete, le zavzemajo prostor, lahko sčasoma postanejo tudi neuporabna. Če že takoj veste, da darilo ni primerno za vas, ga ne založite »nekam zadaj«, kjer bo najverjetneje tudi ostalo še dolga leta. Vprašajte se: ali ima res smisel, da se prah nabira na darilu, ki bi ga mogoče nekdo drug z veseljem uporabljal? Preiščite omare, kleti in podstrešja in poiščite darila, ki tam stojijo že dlje časa − predmete, za katere veste, da vam ne pridejo prav in niste nanje čustveno navezani. Ponudite jih nekomu drugemu brez slabe vesti − morda bodo prav za to osebo predstavljale zaklad.

Pet idej, kaj narediti z darili, ki jih nočete

1. Vrnite ali zamenjajte darilo v trgovini

Zagato z darilom najlažje rešite tako, da zamenjate oziroma vrnete darilo in dobite dobropis v trgovini, kjer je bilo kupljeno. Tako si lahko izberete nekaj, kar vam je resnično všeč in boste z veseljem nosili oziroma uporabljali. Običajno trgovine zahtevajo, da priložite tudi originalni račun, zato povprašajte osebo, ki vam je podarila darilo, ali ima spravljen račun. V trgovino se odpravite čim prej, saj je rok vračila omejen. V EU ima potrošnik 14 dni po nakupu pravico do vračila blaga iz katerega koli razloga – tudi če si samo premisli.

2. Prodajte

Situacijo z neželenim darilom lahko obrnete v svojo korist tako, da darilo prodate. Na spletnem oglasniku bolha.com je trenutno več kot 1190 oglasov v kategoriji darila. Darila, ki se vam jih splača prodati, če vam ne ustrezajo, so npr. elektronske naprave (telefoni, tablice, pametne ure), oblačila in obutev, nakit, športna oprema, igrače in računalniške igre ter knjige. Darila pa lahko prodate v katerikoli od 28 glavnih kategorij na bolha.com.

3. Ponovno podarite kot darilo

Osnovno pravilo pri tem je, da ne sme biti vidnih znakov, da gre za darilo, ki ga podarjate naprej. Darilo naj bo v originalni nepoškodovani embalaži in neuporabljeno. Tudi če ste ga le preizkusili, preverite pred oddajo, da bo videti »kot iz trgovine«. Počistite prah, če je darilo stalo dlje časa pri vas, preverite, da ni na njem cene in da ni nikjer napisano vaše ime. Predvsem pa pazite, da ga ne podarite isti osebi, ki ga je podarila vam, ali nekomu, ki si je blizu s to osebo.

4. Podarite v dobrodelne namene

Od vseh idej za oddajo darila, je donacija tista, ki bo morda prava za vas. Predmet, ki ga podarite v dobrodelne namene, vas ni stal nič, nekomu drugemu pa lahko pomeni vse na svetu. Odnesite darilo, ki ga ne potrebujete oziroma ne želite, do zbirnih centrov humanitarnih organizacij ali ga podarite nekomu v svojem okolju, ki ga potrebuje. Morda imate sosedo, ki bi ji zaradi visokih stroškov ogrevanja prav prišel grelnik za noge ali pa so blizu vas prostoživeče muce, ki bi jim odeja in škatla nudili zavetje v mrzlih nočeh.

5. Prijazno zavrnite darilo

Iskrenost je vrednota, ki jo cenijo vsi, a pogosto lahko s svojo iskrenostjo tudi prizadenemo ljudi. Darilo lahko poskušate prijazno zavrniti, seveda pa ne bo vsaka oseba tega enako sprejela. Prednost takojšnje iskrenosti je ta, da vam pozneje ne bo treba iskati izgovorov, zakaj darila še niste uporabili, ali celo lagati, kako vam je všeč. Hkrati se boste z zavrnitvijo izognili temu, da vam ta oseba še kdaj prinese podobno darilo.

Darilo lahko seveda obdržite. Tudi če se vam sprva ne zdi ustrezno, vam bo mogoče čez čas postalo všeč ali prišlo prav. V vsakem primeru pa vas bo spominjalo na osebo, ki vam ga je takrat z veseljem podarila − in tudi to ima svojo vrednost.

Članki iz rubrike